Федерациите се обединиха срещу спортното министерство заради обществените поръчки

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева каза, че е абсурдно федерациите да имат актове за стотици хиляди левове<br />

© Дневник

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева каза, че е абсурдно федерациите да имат актове за стотици хиляди левовеФедерациите от различните олимпийски спортове се обединиха срещу министерството на спорта в искането си за промяна на прилагането на Закона за обществените поръчки. Те предлагат решение, което може да реши проблема, без да се нарушава законът.


Идеята е за договаряне без обявление - министерството на спорта да подписва договор с всяка федерация поотделно, в който е описано, че й отдава средствата, а тя да обяви с кои фирми ще работи. Така, от една страна, да се спазва законът, а от друга - федерациите да се освобождават да развиват дейността си. "Имаме реално работещо предложение, което не нарушава закона. Единствено искаме подкрепата на нашия принципал министърът. Финансовият министър каза, че идеята е много добра. Това е лесно изпълнимо, стига да има приятелско отношение", каза председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.


Тезата беше изложена още от председателите на няколко федерации - Цеко Минев (ски), Георги Глушков (баскетбол), вицепрезидента на федерацията по волейбол Любомир Ганев и генералния секретар на федерацията по плуване Таня Богомилова. Те твърдят, че са подкрепени от над 20 от федерациите на олимпийските спортове, както и от БОК, и настояват за експертна среща с отговорните институции.
Основният упрек срещу министъра Петър Стойчев е, че не съдейства за решаването на въпроса. "Той казва по български, че това не може да стане. Ние питаме защо и предлагаме решение. Получава се абсурдна ситуация", казаха представителите на федерациите.


Ганев каза, че темата е станала актуална покрай скандалите и проверките във волейбола преди година. "Тогава всички се изправиха срещу нас и ни бяха съставени актове за 70 хил. лева, а ние си ги платихме веднага", каза той.


След това се разбрало, че всички федерации имат подобни проблеми. Изчисленията показвали, че сумарно глобите са за стотици хиляди левове, каза Раева. Според нея и колегите й законът е неприложим в спорта. "При нас например топките и уредите се произвеждат от само една японска фирма. Е, как да направим обществена поръчка", добави тя.


"Ние сме трима души във федерацията. Аз вместо да си върша работата, обикалям да се оправям с актовете за обществените поръчки", каза Богомилова.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Затворете го това министерство и тия федерации. Стига са лапали.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Абсолютно! Доста федерации източват бюджета и са прикритие за мутрагени, наркотрафиканти и сутеньори.....А спортното министерство е оправдано, само ако има масов спорт!........

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 953 Весело

  ФеОдерации

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Как няма да се обединят,нали чакаха да се върнат от БСП и да почне раздаването на пари.Сигурно половината федерации съществуват с целта да се източват обществени средства..

 5. 5 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Като гледам кои са го предложили, нещата са ясни. Цеко Минев, Любо Ганев, все хора, известни с това, че хич не въртят далаверки и то на едро.

 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Любопитно

  [quote#1:"lordcris"]Затворете го това министерство и тия федерации. Стига са лапали.[/quote]
  А нашТе хора, кво...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#5] от "laveol":
  Като гледам кои са го предложили, нещата са ясни. Цеко Минев, Любо Ганев, все хора, известни с това, че хич не въртят далаверки и то на едро. "

  -Иска им се,ама няма вече Боко.
  Петър Стойчев е единственият работещ министър във временното правителство.Мъжкар!

 8. 8 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Споменатите имена в статията са и вносители на спортни стоки и не искат да правят обществени поръчки.Губят пари-затова реват.

 9. 9 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Идеята е за договаряне без обявление - министерството на спорта да подписва договор с всяка федерация поотделно, в който е описано, че й отдава средствата, а тя да обяви с кои фирми ще работи.
  ---------------------------------------------

  Ако някой има по-добра дефиниция за корпция да я каже тук...

 10. 10 Профил на efond
  efond
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Що за наглост, обществени пари без обществена поръчка!!!

 11. 11 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интересно е нивото на тези управляващи лица.
  Как очакват един министър да има разреши да не спазват закона?
  За тях има само една възможност да не прилагат ЗОП - над 50% от бюджетите им да не идват от публични източници.
  Но докато държавата дава повечето пари , които харчат ще трябва да обявяват конкурси и търгове.

 12. 12 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 631 Весело

  Министерството да дава парите, те да ги прехвърлят към своите хора без бумащина. Ми прави са, повечето спортисти са полуграмотни, сигурно попълването на един формуляр им струва повече пот от 6 часа във фитнеса.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  [quote#4:"yanne"] половината федерации съществуват с целта да се източват обществени средства.. [/quote]

  Вашия министър спа ли?!

 14. 14 Профил на Антоанета Дедикова
  Антоанета Дедикова
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Представям си как федерациите ще избират на кои фирми да предоставят средствата от министерството и какви меропирятия ще организират, колкото да се отчетат. Ще започне голямото усвояване.
  Прав е Петър Стойчев да не подкрепя такава схема, явно си знае стоката.
  Федерациите не трябва да се спонсорират от държавата, а да си набират средства, включително и като участват в поректи /въпреки, че не знам дали има за развитие на спорта/.

 15. 15 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Значи министърът им казва, че не може да стане, те пак се напъват?
  Крайно време е да постигнем консенсус, че аматьорщината и простотията не са предимство. И че демокрацията означава преди всичко РЕД! Ако не могат да се справят, значи не стават!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":


  [quote#13:"dobrich"]Вашия министър спа ли?! [/quote]Кой наш министър,бе градски?!Петър Стойчев ли?!Оня,дето не дава пари на голф-корифея Гергов или на строителя на писта за Формула 1 Румен Петков?Сега,когато новата Тройна сложи Лучано или Раева всичко ще потече пак към правилните хора.И ще си доволен...

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Аз съм на мнение, че няма нужда от министерство на спорта, но Петър Стойчев леко ме разколеба. Все пак, когато в едно министерство всеки си върши работата и то в интерес на обществото, то си оправдава съществиването. Надявам се, че няма да им се даде. А Станишев. Местан и Сидеров да го имат в предвид ако ще правят истински работещ кабинет.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на qurt
  qurt
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Федерациите могат да загубят статута си на възложител по Закона за обществени поръчки, ако поне половината им приходи не са от държавния (в т.ч. и общинските) бюджет. Та да си намерят спонсори като са ербап и готово. И като работят само с едни доставчици - да сключат спонсорски договор с тях и да получават пари за това че ползват тяхната екипировка. Това не би трябвало да е проблем за успешните спортове поне (волейбол, спортна гимнастика). Защо не се получава поне там?

  ЗОП е стряскащ, лично аз не намирам и добри методически ръководства за възложителите, но това е цената да се харчат обществени средства.

 19. 19 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 229 Гневно

  Наглостта на тази жена май няма край.
  Държавни пари без ОП им се приискало. Може, ако си осигурят частно финансиране повече от 50%.

 20. 20 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Държавния спорт е абсурдна измислица идваща от комунизма. Спортът трябва да е частно начинание. Държавата може да полага грижи само за масовия, непрофесионален спорт и в училищата. Който иска да се занимава със спорт професионално да го прави за своя сметка така както го прави този, който иска да произвежда сирене или да е шивач. Аз не приемам да плащам данъци за да може да се издържа някакъв си спортист. Ако е частно начинание и ми харесва мога да съм му спонсор. Стига социализъм!

  Отделете време навреме.
 21. 21 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Браво на Петър Стойчев!

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#16:"yanne"]Кой наш министър[/quote]

  Казваш, такава работа свърши спортния ни министър, че му забрави името, както впрочем и аз.....Щяхме да пИчелим 5-6 златни медала на олимпиадата в Лондон!?

 23. 23 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Дневник е спестил най-наглото изказване, което може един човек да направи!!

  "При нас има 8 фирми в света, които произвеждат спортна екипировка по стандартите на международната федерация. Те не са български. Миналата година проведохме обществена поръчка за 7000 екипа и се появи само един кандидат. Тогава казаха, че поръчката е нагласена. Ние не сме против закона" - вицепрезидента на БФВ Любо Ганев.

  За незапознатите: Заданието за обществената поръчка беше 1:1 преписано от каталога на фирмата на която Ганев е представител за БГ - АСИКС. Най-любопитното е, че преписването е било толкова нагло, че са преписали даже с грешките в каталога. Така материята за "клин 3/4 - дамски" трябваше да бъде по задание Полиестер 98% + 8% еластан.
  Предвид такива космически материи, съдържащи по 106% материал логично е нито една Земна фирма да не се яви като кандидат. Разбира се, с изключение единствено на АСИКС.

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK