Пеевски и ДПС превзеха ключови позиции в спортното министерство

Мариана Георгиева заложи на кадрите на ДПС при съставяне на екипа си

© Георги Кожухаров

Мариана Георгиева заложи на кадрите на ДПС при съставяне на екипа сиМинистерството на младежта и спорта (ММС) премина изцяло под контрола на кадрите на ДПС и лично на Делян Пеевски, става ясно от представения от министър Мариана Георгиева екип.


Георгиева, също се оказа в квотата на ДПС при съставянето на кабинета "Орешарски", предпочете да заложи на кадрите на същата партия и при определянето на ключови фигури в ръководството. 


Началник на кабинета на министъра става Николай Боршуков, който беше главен секретар на спортното министерство при управлението на Васил Иванов-Лучано. 
По време на тройната коалиция той беше назначен за началник на Държавния резерв, който тогава попадаше в министерството на бедствията и авариите на Емел Етем. Агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" беше ресорна на заместник министъра Делян Пеевски.


През 2011 г. имената на Боршуков и Пеевски се свързват с разработка "Другари" на ДАНС от 2009 г., която била "замразена", но не и прекратена, според публикация във вестник "Труд". След това данни за разработката са разпратени до медиите от РЗС.


Целта на разработката била да се докажат редица неизгодни сделки, с които е източван Държавният резерв с участието на Пеевски, Боршуков и юристът Валерий Томов. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им, според информацията на вестника.


Парламентарен секретар на спортното министерство става Радослав Ревански, който е работил като младши юрисконсулт към централния съвет на ДПС.


Той е кадър на юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград, а през миналата година е завършил училището за политика "Димитър Паница" и програмата "Россотрудничество за външни политики" в Москва.


Заместник министър по младежката политика Мая Тодорова, чиято дейност в държавната администрация започва в спортното министерство при управлението на тройната коалиция. А заместник министър по спорта е Йордан Йовчев. 


Мариана Георгиева намекна, че се готви промяна и в ръководството на Българския спортен тотализатор. Тя обяви, че започва подготовка за промяната на устройствения правилник, за да се вдигне процентът, който се отделя за спорт. Но също така даде да се разбере, че ще има и персонални промени в ръководството.


"Ще създам работната група за промяна на правилника, а по естествен път ще дойде момента за ръководството и дейността на тотализатора", каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK