Парламентът подкрепи запазването на борбата като олимпийски спорт

Парламентът подкрепи запазването на борбата като олимпийски спорт

© Красимир ЮскеселиевПарламентът подкрепи запазването на спорта борба в програмата на летните олимпийски игри.


Декларацията, предложена от Георги Мърков, Христо Монов и Деян Дечев, беше подкрепена от 136 народни представители, а трима се въздържаха.


В позицията на българския парламент се изразява съжаление и недоумение от предложението на Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет за изваждането на борбата от програмата на летните олимпийски игри през 2020 г.
"Присъединяваме се към призивите на световната общественост за оставане на борбата в олимпийските игри, заяви депутатът от БСП Георги Мърков, който е и олимпийски шампион по борба. - Изразяваме съжаление от препоръката на Изпълнителното бюро на МОК. Решението буди недоумение." Той подчерта, че борбата е в основата на съвременните олимпийски игри.


МОК ще вземе окончателното си решение кой спорт да отпадне от програмата на олимпийските игри през 2020 г. на своята сесия в Буенос Айрес на 7 септември, когато ще стане ясно и кой ще бъде домакин на форума.


България е една от 14-те държави, участвали в първите модерни олимпийски игри от 1896 г. в Атина и борбата е била включена в тяхната програма, заявяват българските парламентаристи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK