Доклад показа сериозни съмнения за употреба на допинг в германския футбол

Изследване от 2011 г. показва високи нива на хемоглобин и хематокрит в пробите на играчи от първа и втора Бундеслига

© Reuters

Изследване от 2011 г. показва високи нива на хемоглобин и хематокрит в пробите на играчи от първа и втора БундеслигаФутболът до голяма степен няма проблем с допинг скандали, каквито измъчват други спортове като колоездене и вдигане на тежести. Още по-малко, когато става въпрос за кръвен допинг.


Германският футболен съюз (DFB) продължава да твърди, че употребата на кръвен допинг - практиката за изкуствено увеличаване на броя на червените кръвни телца за подобряване на спортните постижения - изобщо не съществува във футбола.


Разследване на Spiegel Online обаче породи много съмнения след появяването на нови доказателства, показващи нетипично високи нива в кръвните проби, взети от играчи в германския професионален футбол през сезон 2008/09.
Резултатите се появяват в изследване на лекаря на германския национален отбор Тим Майер от 2011 г., но досега те са били публикувани само в медицински бази данни. Научното изследване не е било на разположение на широката общественост и затова не е имало разследване от футболният съюз.


Нивата, показани в проучването са изключително високи - до 18.5 грама на децилитър за хемоглобин и до 54.9 грама на децилитър за хематокрит. В много от спортовете за издръжливост посоченият лимит е до 17 грама за хемоглобина и до 50 грама за хематокрита.


Майер и съавторът на доклада Щефан Майстер са разгледали 532 проби. Те са направили по четири изследвания на пробите - по време на предсезонната подготовка, през есента, през зимата и през пролетта. 


Клубовете са участвали в проучването напълно доброволно, като освен това отделните играчи също са могли да изберат да не участват или пък да прекратят участието си в проучването по своя преценка.


Преди началото на сезона е имало шест проби с високи стойности на хематокрит, а през есента - две. В допълнение "повишаване на хемоглобина повече от 17 грама на децилитър" е било отбелязано в общо девет проби.


Според допинг експертът Периклес Симон стойности на хемоглобина над 18 грама на децилитър и на хематокрита над 50 са "изключително високи". По думите му тези стойности са "клинично значими и се нуждаят от по-нататъшно наблюдение, или поне ще предположат наличието на допинг в един напълно здрав професионален спортист."


Вследствие на искане за коментар от Spiegel Online до множество настоящи и бивши клубове от първа и втора Бундеслига, в четвъртък един от изпълнителните директори на DFB Андреас Ретиг е изпратил имейл до всички отбори .


В него той цитира изявление на Тим Майер, в което лекарят на DFB уверява, че проучването по никакъв начин не е разглеждало въпроса дали има допинг нарушения. Поради тази причина и други значими при допинг проверките изследвания, като концентрация на ретикулоцитите, не са регистрирани.


"Нищо повече не може да се определи в ретроспекция и по-нататъшно разследване също няма да получи съгласието на играчите", се казва още в обяснението на Майер.


Майер твърди в писмото, че аномалните стойности могат да бъдат обяснени с нормални отколнения и не са доказателство за употребата на еритропоетин (ЕПО).


Факт е, че подобни високи стойности не означават автоматично употреба на допинг, но според допинг експертът Фриц Сьоргел действията на Германския футболен съюз са доста спорни.


"В спорта при подобни отклонения в стойностите спортистите заедно с доктора на отбора са длъжни да докажат, че това е генетично отклонение, а не допинг. Защо трябва футболът да е изключение? В другите спортове при такива стойности няма да има какво толкова да се обсъжда", коментира той.


Въпреки че в изследването на д-р Майер пише, че стойностите могат да бъдат породени от кръвен допинг чрез ЕПО или други методи, до ден днешен никой не е оповестявал публично резултатите и те не са регистрирани в Националната антидопингова агенция NADA, твърди Spiegel Online.  


Пред изданието Майер е заявил, че пробите от урина, а не кръвните тестове "все още са в основата на допинг контрола". Този аргумент обаче може да бъде погледнат в различна светлина.


Симон смята, че измерените стойности са поразителни. "Виждал съм подобни високи стойности в пробите на даде спортист, който не е употребявал допинг, но те са се задържали толкова високи не повече от три-четири седмици или са се дължали на боледуване", заяви спортният лекар и експерт в допинга.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK