250 млн. лв. ще струват нов стадион и Зимният дворец, изчисли спортният министър

Мариана Георгиева очаква ремонтът на Зимния дворец да започне в най-скоро време

© Георги Кожухаров

Мариана Георгиева очаква ремонтът на Зимния дворец да започне в най-скоро времеОколо 250 милиона лева ще са необходими за изграждането на нов национален стадион и пълната реконструкция на Зимния дворец в София, изчисли "грубо" и "лаишки" спортният министър Мариана Георгиева.


От ведомството са решени да изпълнят и двата проекта, като този на зимното съоръжение ще може да започне в най-скоро време.


Държавното участие в строежа на стадиона, необходим за кандидатурата за домакинство на четири мача от европейското първенство по футбол през 2020 г., все още не е определено и зависи от планираното публично-частно партньорство.
"Не мога да кажа в момента (колко ще струва). Сигурно, лаишки, отиваме на сериозен ангажимент към над 100 млн. евро, грубо, по мои заключения", каза Георгиева.


Нейните заместници допълниха, че според модерната европейска практика сметката излиза по 2500 евро на седящо място.


"Кабинетът Орешарски пое отговорност да се пристъпи към изграждане на нов национален стадион по най-високите критерии на УЕФА. Той ще е с минимум 30 хиляди места и със съответното изграждане на инфраструктура. Все по-убедено ще работим за изпълнението на този ангажимент", обясни министърът.


България ще се конкурира с още 31 страни за 13 домакински квоти и трябва да подаде окончателната си кандидатура за Евро 2020 до 25 април догодина, а за момента остава неясно къде ще бъде построен стадионът.


"Ангажиментът за нов национален стадион не е скромен. Все още не са уточнени категорично детайлите за терена. Все още коментираме и формата на публично-частното партньорство, което все още е в заготовка. Не мога да си припиша пионерството да го съобщя. С оглед на това ще се парцелира ангажимента на държавата и като финансов ресурс", допълни министърът.


Залегналият като приоритет на кабинета "Орешарски" ремонт на Зимния дворец би могъл да започне след получаването на доклада от проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), проведена през миналата седмица.


"Априори това съоръжение е уникално, защото нямаме друго за зимни спортове. По няколко пъти звъня на ден на министъра (на инвестиционното проектиране Иван) Данов да изпрати доклада. Очакваме го, за да започнем да вкарваме някой лев там. От това ще зависи и бюджетът. По преценка пълният ремонт на Зимния дворец вероятно може да е грубо около 50 милиона лева", заяви Георгиева.


Федерациите по кънки и хокей на лед се обявиха срещу ремонта в активния сезон на съоръжението. От февруари то трябва да домакинства световно първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки, балкански камп по хокей на лед, турнирът "Денкова и Стависки" и финалите на европейската купа по шорттрек и световно първенство по хокей на лед за юноши.


Георгиева обясни, че е провела нови срещи с представителите на "зимните" федерации. "Домакинствата през март ще бъдат осигурени, няма да бъдат притеснявани. Поемаме синхрона на тежката работа по ремонта на съоръжението и обезпечаване на домакинствата. Поемаме спортно-тренировъчния процес на състезателите дори с бонус. Националните състезатели ще могат да тренират, това е важното. Има предложена алтернатива", каза министърът.
 


Държавата няма да финансира мотоциклетизма
Спортното министерство няма да отпусне допълнителни средства за Българската федерация по мотоциклетизъм от актуализацията на бюджета. През миналата седмица се появиха различни информации, че ведомството ще предостави около 1.5 млн. лева на организацията, ръководена от Богдан Николов.
"Прочетох в медиите, че ще се отпускат пари за федерацията по мотоциклетизъм. Не се чувствах комфортно, като го прочетох. Няма отпуснати пари от кабинета "Орешарски" за БФМ. Министерството няма съучастничество в такава процедура. Не зная кой и къде захранва медиите с тази информация. Никой не ми е казвал за такива средства", каза министър Мариана Георгиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK