Министър Георгиева се видя като създател на политиката за спорта

Заради преследване на това състояние на духа ми да съм доволна, трябва да се работи, обясни министърът за уволненията в "Академика 2011"

© ММС

Заради преследване на това състояние на духа ми да съм доволна, трябва да се работи, обясни министърът за уволненията в "Академика 2011"Спортният министър Мариана Георгиева видя себе си като създател и първоизточник на политиката за спорта при отчета на първите си 100 дни управление след "наследения нонсенс" от кабинета "Борисов".


"Работим в правилната посока и имам право да се нарека спокойна. Ще се държа внимателно, скромно, но не изцяло, защото смятам, че кабинетът има интегративен подход, има нова политика в областта на спорта. Досега се работеше отгоре – за глазурата, а вътре няма нищо – куха, измамна политика в спорта. Отдолу нищо не работи", каза Георгиева, която влезе в кабинета като представител на ДПС.


Като контрапункт на цялостната еклектика на нейния близо двучасов обзор министърът отказа директно да заяви задоволство от работата си.
"Доволна е много категорично състояние и предполага завършек. За 100 дни човек не може да бъде доволен в областта на политиката за младежта и спорта. Мисля, че успяхме да покажем на обществото видими неща", обясни Георгиева.


Превес в нейния отчет взе оправдаването на редицата смени в управителните съвети на големите спортни съоръжения и основните дружества, прилежащи към министерството. Нови ръководства имат Българският спортен тотализатор, "Национална спортна база" ЕАД, докато "Академика 2011" ЕАД смени двама директори в рамките само на месец.


"Не останах доволна от 45-дневното управление на новия шеф на "Академика" и заради преследване на това състояние на духа ми да съм доволна, трябва да се работи. За мен съм наследила нонсенс", обясни емоционално Георгиева.


Тя изреди примери, довели до мащабната кадрова реформа в подопечното й ведомство, не подминала дори директорите на зала "Арена Армеец" и Националния стадион "Васил Левски".


"Направих смени и съм казала, че търговските дружества искам да ми партнират с работа и пълно съдействие. Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам. Иначе ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи. Държавният лев не може да се прикрие със симпатично мастило. Държавната стотинка не може да се инкриминира", настоя министърът.


Тя отхвърли категорично всички предположения за политическа чистка, макар да не уточни точно колко души са сменени от влизането й в министерството. Според информация на "Дневник" над 40 души са се разделили с постовете си, включително почти всички директори на дирекции.


"Няма нищо лично, няма политическа чистка. С примадони, които са с голямо его за сметка на спорта, разбира се, че се разделяме. Аз нямам его, всичко е в името на младежта и спорта. Доказателството е двойната смяна в "Академика", мотивира позицията си Георгиева.


Тя обеща да дава отчет за дейността на министерството и спортния тотализатор на всеки три месеца. "Политиката на правителството е прозрачност и всичко това всеки път ще бъде контролирано от обществото. Дори и да не е контролирано, аз ще презентирам всичко добросъвестно на тримесечие", заяви министърът.


Георгиева коментира и Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2013 – 2016 г., като подчерта, че нейната "философия е да се обнови, актуализира и възстанови естествената диалектическа взаимовръзка по хоризонтала и вертикала между субектите на спорта – държава, общини, федерации, клубове, състезатели и треньорите като един ключов субект в тази политика".


При отчета стана ясно, че спортното министерство е превело 700 хил. лева на Българския олимпийски комитет за подготовката и участието на предстоящите зимни олимпийски игри в Сочи през февруари.


От актуализацията на бюджета за 2013 г. ведомството ще получи 3.6 млн. лева за ремонт на две спортни училища. "Министерството има просрочени задължения в малко по-идеален план. Аз съм доволна и временно успокоена. В бюджет 2014 няма да е завишен таванът спрямо този за 2013 г. Не мога да заявя бомбастично, че събаряме и строим наново", коментира Георгиева, която изчисли грубо на 250 млн. лева строежа на нов национален стадион и пълния ремонт на Зимния дворец.


Министърът обясни, че има известни разминавания в обясненията и финансовите искания между различните ръководители на все още неработещата антидопингова лаборатория в София.


"Има внесен проект за 1.7 млн. лева за оборудване, а в същото време ми казват, че по инвентаризацията няма много работа и до Нова година всичко ще е наред и налично. Съзнаваме отговорността от този екстремен ангажимент", каза тя и добави, че не е реалистично центърът да бъде лицензиран преди 2015 г.


Министърът обясни, че ведомството "не е съучастник в проблема" с тренировъчната зала за децата и юношите на волейболния ЦСКА, тъй като то никога не е било собственик на съоръжението. Тя посочи, че клубът е получил за "нарочно ползване" зала "Васил Симов" на Четвърти километър и припомни предоставянето на зала "Христо Ботев" на федерацията по волейбол.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Стоев, Стоееееев, къде това търпение два часа да я слушаш?!???? Направо не е истина тая жена! За трети път днес попадам на тия мъдри мисли и не мога да вдяна какво изобщо прави в политиката, камо ли като министър!!

 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "създател и първоизточник на политиката за спорта"

  Може и да я канонизират.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Весело

  "Анализирай това"?!

  Хвала на автора за търпението за изслуша този високопарен бълвоч, но можеше да го предаде по-събрано.

 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Мегаломанията се лекува, но трудно.

 5. 5 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всички спортисти ще те разберат г-жо министър,няма начин!

 6. 6 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Тая лелка никога, никога, никога няма да може да намери общ език със спортните хора! Даже се чудя до момента дали изобщо си е говорила с някого от тях!

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Тази забележителна аристотелка на съвременната спортна философия освен гуменка в първи клас, дръг спортен УРЕД виждала ли е?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  експертке, айде да не се лъжем - ти си там, щото има разни бази, които Делянчо трябва да прилапа =)

  it comes from inside, just listen ...
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Колкото Емел Етем свърши работа по бедствията и авариите толкова и тази патка ще оправи спорта.

  Показателно е какви качества се лансират от ДПС - средна (не мога да я нарека ниска) култура, can-do подход към всеки проблем, високо самочувствие и общо взето авторитарно отношение.

  Добрата новина е, че българският спорт е толкова зле, че няма много какво да му направи тази патка.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  На мене повече ми хареса онова, че щяла да изпадне в "интровертност на духа", ама в "Дневник" го няма. Язък за синтаксиса

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 538 Весело

  о Боже ,кюстендилската череша им каза да се поазват повече по телевизията и стана тя каквато стана.пишат ли пишат по цяла нощ словоблудства в стил късен местан казвайки нищо в 3 страници.евала на такива експерти ,че и какъв спортен човек само....

  харпун
 12. 12 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Гневно

  Господи, прибери си версиите!!!!!!!!!!
  Егати държавата, щом и такава ни стана министър, че и на спорта при това.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Ако беше по времето на ББ, тази вече щеше да е бивш министър.
  Предпочитам калинки пред марокански скакалци.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  На някои хора им трябва много малко във властта за да се помислят за велики. Наполеонке, гледай си синатксиса, къзъм.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  На тази от "Шоуто на Слави" ли и пишат отговорите на въпросите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 422 Весело

  УЖАС! Какъв водопад от думи ни заля. То не остана време за работа.

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Направих смени и съм казала, че търговските дружества искам да ми партнират с работа и пълно съдействие. Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам. Иначе ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи. Държавният лев не може да се прикрие със симпатично мастило. Държавната стотинка не може да се инкриминира", настоя прекалено много дълбо културално проф. дфн Мариана Василева Георгиева-Бенчева, министър на младежта и спорта. "Държавната стотинка не може да се инкриминира?", настоя с нова философия за инкриминиране министърът.

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Тая госпожа да не би субективирайки по социалния вектор на спорта кякто и екзактния наратив за парадигматичната парализа на спорта да га издигне на парадигматични висоти употребявайки дозирането си хи хи хи

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Като контрапункт на цялостната еклектика на нейния близо двучасов обзор министърът отказа директно да заяви задоволство от работата си. Мирослав Стоев, ἐκλέγω, еклектизмът е способ за построяване на философска система по пътя на съчетаване на различни положения, заимствани от други философски системи. Този термин е въведен в употреба от александрийския философ от II век Потамон. Иначе казано, еклектизмът е философско учение и направление, основано от Потамон Александрийски, който препоръчвал през ІІ век от Христа да се заемат най-добрите тези от различни системи, когато те не изключват взаимно, а не да се изгражда нова единна система. Във всекидневието еклектизъм означава свободно да заемаш идеи, емоции и типове поведения, които са израз на относително различни ценностни системи, но които имат обща морална основа. А контрапункт от латински: punctus contra punctum, е „точка срещу точка“ - нота против нота.

 20. 20 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 746 Весело

  Превес в нейния отчет взе оправдаването на редицата смени в управителните съвети на големите спортни съоръжения и основните дружества, прилежащи към министерството. Нови ръководства имат Българският спортен тотализатор, няма нужда да се коментира повече.

 21. 21 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Хахаха, личи й, че е професор по синтаксис - как правилно е наредила глупост до глупост Друго си е да те управлява най-академичното правителство (както пак сами се похвалиха преди дни).

 22. 22 Профил на pavel717
  pavel717
  Рейтинг: 459 Неутрално
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#20:"Мишето_66"]Превес в нейния отчет взе [/quote]
  демагогията и празнословието - едно безкрайно словоблудство...Думи, думи, думи без мярка, без смисъл и значение. Когато думите не се покриват с дела, езикът умира. Умните хора по принцип говорят малко, но точно – и казват повече, отколкото си очаквал. Лъжците и мошениците ще те заринат от словоизлияния, без грам истина или полза от казаното.

 24. 24 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "философия е да се обнови, актуализира и възстанови естествената диалектическа взаимовръзка по хоризонтала и вертикала между субектите на спорта – държава, общини, федерации, клубове, състезатели и треньорите като един ключов субект в тази политика" - ъъъъъъъ

 25. 25 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абе тая марионетка кой я сложи, кой я лепна ?
  Колко глупости изговори колко не компетентност колко демагогия и заблуждава обществото.
  Абе предишните една дума не казаха нити за Весела нито за Лучано, а тая само плюе срещу предишните. Ми тя разбира от спорт а спортистите не разбират.
  Тея дето пишеха програмите в дирекциите при Лечева, Лучано, Нейков са същите.
  Но едно се питам тия от спорта до кога ще я търпат

 26. 26 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Георгиева коментира и Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2013 – 2016 г., като подчерта, че нейната "философия е да се обнови, актуализира и възстанови естествената диалектическа взаимовръзка по хоризонтала и вертикала между субектите на спорта – държава, общини, федерации, клубове, състезатели и треньорите като един ключов субект в тази политика".
  - г-жо Георгиева време е да правите СПОРТ, ако знаете какво е това

 27. 27 Профил на asha
  asha
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тази и Местан преди интервю се наговарят кой по-сложно да се изкаже и после си мерят...граматиката. Тези от ДПС да не избиват комплекс някакъв...

 28. 28 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "asha":

  Ами като спят в едно легло как да говорят еми по един и същи начин, с какъвто се събереш такъв ставаш.
  Лошото в случая е че си мислят че спорта е просто нещо но то е досто сложна материя за депесарските им умчета

 29. 29 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 237 Разстроено

  До коментар [#3] от "azmatahari"
  [quote#3:"azmatahari"]но можеше да го предаде по-събрано.[/quote]

  Не си прав, в пълния текст читателите се наслаждават на върховното владеене на "диалектически" подход от страна на другарката, съвършенното владеене на българския език, богатството на този наш език, че и загатване за познание на други неопределени езици.

  Иначе ти дадох ++!

 30. 30 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всеки път, когато попадна в и-нет пространството на въпросната г-жа си казвам "Боже, Бооже, колко мъка има по този свят!"

 31. 31 Профил на asenvidenov
  asenvidenov
  Рейтинг: 466 Весело

  Дневник, моля ви, ежедневно ни информирайте за бисерите на тази! Ако трябва, зачислете й един репортер, да черпи коани от извора. Така не съм се смял от месеци... P.S. Кога ще се инкриминира словоблудството?!?!

 32. 32 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Тази женица я видях вчера за пръв път в медиите и се смях после половин час. От нея започва и Ато и Бто, досега на просто нищо не се е правило ами само се е рушило... едни изказвания, едно чудо.... Мисля че Данчо Йовчев може само да спечели ако си подаде оставката. Да не се излага съвместно с лелката - филолог/философ.

 33. 33 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не останах доволна от 45-дневното управление на новия шеф на "Академика" и заради преследване на това състояние на духа ми да съм доволна, трябва да се работи. За мен съм наследила нонсенс................Направих смени и съм казала, че търговските дружества искам да ми партнират с работа и пълно съдействие. Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам. Иначе ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи. Държавният лев не може да се прикрие със симпатично мастило. Държавната стотинка не може да се инкриминира
  ................................
  Ако заниманията със синтаксис водят до подобен стил на изразяване, то следите от въпросната научна дициплина незабавно трябва да се изтрият от учебниците по български език!

  Не съм магаре;-)
 34. 34 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]На мене повече ми хареса онова, че щяла да изпадне в "интровертност на духа", ама в "Дневник" го няма[/quote]
  Е, как да го няма - там си е, на мястото!

  Не съм магаре;-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK