Помощ! Не знам какво да правя при инцидент в планината

Правилната реакция при медицински проблем по време на туризъм може да е от жизненоважно значение

© Дневник

Правилната реакция при медицински проблем по време на туризъм може да е от жизненоважно значениеДоскоро Татяна не е била отявлен планинар, но от известно време си е намерила ново хоби. Тя поставила за цел да изкачва колкото се може повече и по-високи планини.


При първото й зимно изкачване в Алпите получава снежна слепота. Очите и кожата около тях са напълно изгорели и няколко дни не вижда нищо. Причината се крие не толкова в липсата на планинарски опит, а в недобрата екипировка и по-специално в ниското качество на очилата. 


"Това е типичен пример за лоша подготовка. Един от най-големите проблеми при инцидентите с туристи е подценяването на планината, може би защото туризмът не се възприема като екстремен спорт", казва Стефан Владимиров, дългогодишен турист с опит в изкачването на върхове на четири континента. 
"Почти всяка година има инциденти с туристи в България и в общия случай става въпрос за човешка грешка", добавя той.


Избягването на тези грешки и справянето с всякакви здравословни проблеми в планината е нещо, което може да се научи. А от три години в помощ е конференцията "Медицина за пътешественици", която този уикенд ще има третото си издание в София.


Цикълът от лекции обхваща темите като оцеляване, поведение в екстремни ситуации и решаване на медицински проблеми по време на пътешествия и приключения.


И тази година конференцията ще бъде разделена на два панела - единият ще бъде насочен към всички работещи в сферата на здравеопазването (лекари, медицински сестри, студенти по медицина и др.), а другият – към пътешествениците, ловци на приключения и всички хора, практикуващи екстремни спортове и дейности на открито.


"Този формат ни позволява да достигнем до максимално количество хора с информация, която един ден може да запази живота на тях и техните спътници", коментира за "Дневник" Натали Петрова, директор на събитието.


"В България се оформи през последните години една голяма група от хора  на различни възрасти, живеещи активно и упражняващи различни форми на пътешествия и приключения. Смятаме, че темата за тяхното оцеляване е много актуална и предоставянето на полезна и систематизирана информация по тези въпроси се превърна в цел на екипа на "Медицина за пътешественици", добави тя.


На конференцията ще бъдат изнесени 12 лекции от лекари, сред които д-р Славян Стоилов, д-р Андрей Иванов, д-р Любомир Младенов, д-р Яна Боянова, д-р Николай Йорданов и др. 


Интересна част от програмата е работен панел за оказване на първа помощ в планината и по време на пътешествие, по време на който всеки участник ще опита уменията си.


Предвидени са лекции за различни хронични заболявания и как да се справим с тях по време на пътешествие, височинна тренировка и аклиматизация, как да реагираме при дехидратация и др.


"Медицина за пътешественици" ще се проведе на 19 и 20 октомври 2013 г. в аула "Максима" на болница "Св. Екатерина", като първият ден е за специалисти, а вторият - за неспециалисти.


Необходима е предварителна регистрация на http://adventure-medicine.com


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK