Делото с присъда от 9 години за Александър Томов започва отначало

Томов е подсъдим за присвояване в особено големи размери

© Анелия Николова

Томов е подсъдим за присвояване в особено големи размериДелото, по което Александър Томов беше осъден на девет години затвор, ще започне отначало, при това от първа инстанция, реши Софийският апелативен съд.


Бившият шеф на "Кремиковци" и футболния ЦСКА беше признат за виновен за присвояване на недвижими имоти – хвостохранилище и общежитие, както и машини и съоръжения на комбината.


Процесът започна на втора инстанция тази година, но се връща в Софийския градски съд, защото в мотивите към първата присъда се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая. Това е мотивът на съдебния състав от Апелативния съд.
"Осъдителната и оправдателната части на присъдата са обединени от очевидното обстоятелство, че веднъж СГС приема и излага като своя обвинителната теза, така, както е изложена в обвинителния акт, а след това изрично я опровергава", се казва в обясненията на съдиите от САС.


В съдебния състав, върнал делото, са Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев. Освен Томов подсъдими за длъжностно присвояване в особено големи размери са още Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.


През януари 2011 г. СГС постанови, че Томов и Иванов трябва да излежат деветгодишни присъди в затвора. Подсъдимите Гарибов и Бонев бяха оправдани, а след постановяването на тази присъда изминаха повече от две години, през които бяха писани мотивите към нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK