Мариана Георгиева: Ще финансираме само 20 спорта

Мариана Георгиева се е спряла на 20 спорта за финансиране

© ММС

Мариана Георгиева се е спряла на 20 спорта за финансиранеСамо 20 спорта в България ще бъдат финансирани с държавни средства, обяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева.


Засега не е ясно откога влиза в сила това решение, но за първи път Георгиева излиза с коментар по предложените от олимпийския комитет 21 приоритетни спорта. 


"България ще финансира категорично 20 вида спорт. Определянето на тази група се обосновава както с традициите в българския спорт, така и с паралелизма колективни – индивидуални спортове. Това поражда и диалектическата връзка със стимулиране и развитие на ученическия и масовия спорт", заяви тя от Брюксел, където участва във втората сесия на заседанието на Съвета на министрите от ЕС в раздел "Спорт".
В момента с държавни средства се издържат 83 спорта, от които 38 олимпийски. 


Олимпийският комитет беше предложил за приоритетно финансиране 21 спорта, сред които попаднаха и федерациите по ветроходство, конен спорт и спускане с шейни. Не ясно дали сред предпочетените от министерството няма да има и такива спортове, които са извън селектираните от БОК.


Георгиева обяви, че се предвижда в бъдеще да се финансират не само федерации, но директно и клубове, треньори и състезатели. 


"Правителството е решено доброто управление в спорта да се прояви като директно финансиране и на спортни клубове освен на федерациите. На следващо място правителството ще пристъпи към директно финансиране  на топ листа от треньори и състезатели", добави тя. 


"Тази листа ще съответства на  категоризацията на спортовете като основа на оптималното финансиране", каза още Георгиева. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK