Депутати от БСП внесоха проектозакон за раздаване на спортните имоти

Депутатите от БСП внасят и някои спорни поправки в закона за спорта

© Анелия Николова

Депутатите от БСП внасят и някои спорни поправки в закона за спортаПроектозакон, който облекчава значително раздаването на спортни имоти за клубове и федерации, внесоха депутати от левицата начело с двукратния олимпийски шампион Таню Киряков.


Промените в закона за спорта, които могат да бъдат определени като "поправката ЦСКА", всъщност създават възможности за доста съмнително преотстъпване на спортни имоти за безвъзмездно ползване.


Ако се приеме едно от предложенията в преходните и заключителни разпоредби, на практика трябва да се разпуснат всички държавни дружества под шапката на спортното министерство, а базите им да се раздават на желаещите да ги управляват. 
В предпоследния параграф от проектозакона се казва, че до един месец след влизането в сила на поправките правителството и ММС се задължават да извадят от капитала на търговските дружества всички спортни обекти и съоръжения, които са публична или частна държавна собственост.


А в следващата алинея се казва, че тези имоти и съоръжения могат да бъдат предоставени за възмездно или безвъзмездно ползване на лицензирани спортни организации и клубове. 


Капиталът на най-големите дружества за управление на имоти като "Национална спортна база" ЕАД или "Академика 2011" ЕАД  практически са съставени изцяло от апорт на държавни имоти. Там са и националният стадион, и зала "Арена Армеец", "Спорталас" край Варна, гребни и планински бази, "Белмекен". Ако тези имоти бъдат извадени, дружествата практически трябва да бъдат закрити или най-малкото съществуването им ще бъде обезсмислено.


Вносителите се опитват да сложат край на практиката държавата индиректно да финансира дружествата чрез спортните федерации. За да не се отчете като пряка държавна помощ, ММС отпуска субсидии на федерациите, които от своя плащат наеми на същите държавни дружества. Затова вносителите предлагат спортните обекти да минат на управление в министерството или да бъдат отдавани за ползване на заинтересувани клубове и федерации.


Извън това вносителите се опитват да сложат край на казуса "ЦСКА", като с редица променени в закона дават възможност спортни бази да се отдават за безвъзмездно ползване до 20 години. Условието е за тях да кандидатстват клубове или федерации, които през последните 10 години са ги ползвали непрекъснато.


Във вторник спортният министър Мариана Георгиева съобщи, че на следващия ден след обнародването на тези поправки в Държавен вестник ще започнат преговори за предоставянето на базите на ЦСКА. 


Докато фокусът на вниманието обаче е насочен към ЦСКА, тези поправки могат да решат проблемите или облагодетелстват множество други организации. Преди дни Сметната палата например установи, че СК "Левски" е ползвал и преотдавал неправомерно спортни имоти на МВР на комплекс "Георги Аспарухов".


В духа на поправките на спортния закон обаче може да се каже, че "Левски" отговаря на изискването да ги "ги е ползвал непрекъснато повече от 10 години", да е вложил финансови средства за поддръжката им, да имат картотекирани състезатели в клубовете и да имат дългосрочна програма за развитие на спорта за високи постижения.


Проектозаконът в този вид не прави разлика как въпросните имоти са ползвани, дали се е случвало законно, дали са изпълнени стари договорни ангажименти и др. Дава се възможност дори на обединените спортни клубове да кандидатстват за административни сгради, а на спортните - за самите зали, басейни или стадиони.


Извън имотните поправки се предвижда отхлабване на примката за борбата с допинга за президенти и ръководители на федерации и клубове. Вместо да се борят с употребата на допинг вече ще трябва "в рамките на своите възможности да предприемат превантивни мерки" срещу използването на забранени вещества. Ръководители на федерации и самите федерации няма да носят имуществена санкция, ако техни състезатели бъдат хванати с допинг. 


В други поправки се​ прави опит да се сложи край на клубовете фантоми, като се въвежда изискването да имат поне един треньор на трудов договор, минимум петима състезатели и договор за ползване на спортна база. Тази поправка обаче би могла да убие много от аматьорските клубове, в които треньорите не работят на трудов договор, а на доброволни начала.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1247 Весело

  Раздаване = кражба, нищо друго не може да се очаква от комунисти и КДС-ари.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  По принцип не виждам нищо лошо, ако всеки клуб започна да го стопанисва. Особено Левски, ЦСКА, Литекс и .... подобни. Те са достатъчно богати, за да си оправят базите.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 3. 3 Профил на mad_ok
  mad_ok
  Рейтинг: 237 Весело

  Лапачите отново в атака!

 4. 4 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Търсенето на източници, от които да се стичат парици по какъвто и да било начин, се превърна в партиен спорт. Жалко, че става дума и за такова голямо име като Таню Киряков.

 5. 5 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Обичаен комунистически начин на захлебване на нашите хора.
  Всъщност, това е приватизация без пари за собственика Министерството, тоест, държавата), като веднъж станала факт под формата на дългосрочно (20 години) ползване, тя няма да може да се прекрати.
  Това означава, че в съвсем кратък срок, "преотстъпените" за ползване спортни имоти (но по-важно - прилежащите им терени!) ще се озоват с дългосрочни договори за наем с правилните червени кратунковци-спонсори на партийната банда бспдпсатака. А те пък ще се отблагодарят подобаващо за коледния подарък на изборите.

  Така работи червената мафия.

  А ние си дращим по форумите, вместо да ги анихилираме веднъж завинаги!

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Весело

  Дайте да дадем, товарищи, особено имоти, които не са наши де, нал трябва да ги източим.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Партийната политика на управляващата триглава партия:
  На спортистите - имоти, на пушачите - цигарен дим в заведенията, на неграмотните - кебапчета и на следващите избори - никакви перспективи за България!

 8. 8 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тези комсомол-олигофрени от 4 поколения произвеждат само простотия, отрови и замърсяват(безмислено) околната среда, никога не са сложили тухла върху тухла, но винаги имат нещо за даване на заслужилите другари, от къде? Ало, Цацаров!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Гневно

  Тази държава се нарича Лапландия, а не България!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Наплюй другарю! Направи го здравата!
  Наплюй след мен във ритъм жив!
  И току виж родил се във държавата
  Нов самодеен колектив!

  Разходите на ММС по програма "Политика за привеждане на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на
  съвременните международни стандарти" заложени в Бюджет 2013 за 1 991.4 хил.лв.
  Всички приходи в т.ч. и от въпросните обекти и съоръжения са 700 хил.лв.
  Уважаеми комунисти борци за опазване на държавната собственост, кой според вас покрива разликата?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Червени крадци и бандити.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Лесно се раздава когато не е твое.
  Облекоха кражбите с ново име.

  klimentm
 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Раздаването дали не е подаряване.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Раздайте на Гацо Бацов некой имот.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 15. 15 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Крадем.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#2] от "mnogosamkrasiva":

  Аз също, но трябва да се прави с конкурс. Нещо против?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  упорити в разграбването. поне имат постоянство в нещо.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK