Книга за Боевски разказва как е успял да излезе от затвора в Бразилия

Отказът на Боевски да пие от лекарствата на Иван Абаджиев го спаси от допинг скандала в Сидни

© Reuters

Отказът на Боевски да пие от лекарствата на Иван Абаджиев го спаси от допинг скандала в СидниДвамата нови адвокати на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски имат огромната заслуга за излизането му от бразилския затвор, твърди книгата "Белият затворник. Тайната история на Гълъбин Боевски" на журналиста Огнян Георгиев.


Изданието (цена 6.00 лв.), което ще се продава от днес, описва непознати моменти от кариерата и живота на щангиста, заловен и осъден за трафик на наркотици в Бразилия.


Според книгата адвокатите Джаксон Нило де Паула и Маркос Гомес, които замениха Леандро Перейра, са успели по мистичен начин да вкарат българина в списъка за интервю за експулсао.
Попадането в тези списъци е на случаен принцип - може да се случи на втората, но може и в последната година от излежаването на присъдата. При Боевски се е случило 7-8 месеца след издаването на деветгодишната му присъда.


Боевски е бил подготвен за отговорите, които трябва да даде пред  тримата федерални полицаи, те от своя страна не са имали отношение към това кого интервюират. 


"Полицаите не знаеха как попадат имената в него. Понякога бяха повече, понякога по-малко. Всичките бяха на чужденци. Някои от тях бяха осъдени за убийство, други за изнасилване, но най-много бяха наркотрафикантните", пише авторът.


"Ако отговаряха на условията, анкетираните щяха да получат документ "експулсао", с който биваха екстрадирани без значение още колко време оставаше до края на присъдата", се казва в книгата.


"Правилата бяха ясни. Хората от списъка трябваше да дадат пръстови отпечатъци, да бъде направена отливка на зъбите, а татуировките да бъдат заснети. Българинът Гълъбин Пепов Боевски беше поредният, който трябваше да отговаря на въпросите. Те бяха задавани от главния федерален полицай - делегадо", добавя журналистът.


"Имате ли желание да останете тук в Бразилия или искате да се върнете във вашата родина?", попитал полицаят.


Боевски е знаел какво трябва да отговори: "Ще си отида в България, няма какво да правя в Бразилия".


Книга за Боевски разказва как е успял да излезе от затвора в Бразилия

© Издателство "Труд"


През очите на най-близките хора на Боевски са разказани автентични случки. Сред тях е и истинската причина за един от най-големите допинг скандали с български спортисти, заради който бяха отнети три медала от нашите щангисти на олимпийските игри в Сидни през 2000 г. 


Боевски и Георги Гърдев са единствените двама, които са отказвали да взимат лекарството "ороцетам", с което бяха хванати българските щангисти в Сидни. 


Двамата са рискували да си навлекат гнева на старши треньора Иван Абаджиев и все пак веднъж склонили да получат по една доза от медикамента на последния лагер в Малайзия. На следващия ден се чувствали толкова зле, че отказали повече методиката на Абаджиев и така успяха да се спасят от положителни проби в Сидни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK