Кабинетът даде над 35 млн. лв. за спортни зали, но забрави Пловдив и Русе

Започнатата като колодрум многофункционална зала (снимката е от 2011 г.) не попадна в раздаването на средства от публичната инвестиционна програма

© Надежда Чипева, Капитал

Започнатата като колодрум многофункционална зала (снимката е от 2011 г.) не попадна в раздаването на средства от публичната инвестиционна програмаПравителството одобри над 35 милиона лева за ремонт и изграждане на относително по-големи спортни обекти из страната, но забрави да отпусне средства за чакащите завършване многофункционални зали в Пловдив и Русе.


Сред 500-те милиона лева, които кабинетът на Пламен Орешарски одобри по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", има още 20 милиона за спортното министерство за многофункционални спортни комплекси със закрит плувен басейн в общините. Отделно на самите общини са отпуснати редица средства за ремонти и нови спортни площадки със суми между 50 и 250 хиляди лева.


Започнатата като колодрум многофункционална зала в Пловдив и залата в Русе бяха сред изостаналите проекти от управлението на ГЕРБ и чакаха последна помощ от държавата, за да бъдат завършени. Залата в Пловдив е сред вариантите за домакин на мачове от европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. 
От належащите за първенството зали пари има за Двореца на културата и спорта във Варна, чийто ремонт ще бъде финансиран с 4.5 милиона лева. Съоръжението ще се обновява изцяло, за да отговаря на по-високите изисквания за домакинство на важни волейболни турнири. 


Няколко по-големи зали ще се строят и ремонтират с пари от  публичната инвестиционна програма на правителството, като най-мащабната сума получава община Бургас за изграждането на първа фаза на спортния и конгресен център "Арена Бургас" - 5 милиона лева.


За строежа на многофункционална зала в Дупница за нуждите на волейболния шампион "Марек Юнион Ивкони" са отпуснати други 4.5 милиона лева. Започването на тази зала беше отлагано няколко пъти през годините заради липсата на финансиране.


Четири милиона лева са предвидени за доизграждането на многофункционална зала в Своге, с други 3.5 милиона лева ще се строи зала в Гоце Делчев, а за зала в Плевен са отпуснати 2 милиона лева. Почти толкова - 1.8 милиона лева, са предвидени за завършването на залата в Ботевград.


Предвижда се ремонт на зала "Диана" в Ямбол с 1.5 милиона лева, на зала "Спартак" в Хасково с 1.4 милиона лева и изграждането на спортен център "Цар Калоян" в община Цар Калоян с 1.5 милиона лева.


Община Разград ще получи 3 милиона лева, за да помогне за модернизацията на стадион "Лудогорец арена", където играе футболният шампион "Лудогорец". Велико Търново ще бъде подпомогнат с 2.5 милиона лева за реконструкция и модернизация на игралното поле и лекоатлетическата писта на стадион "Ивайло".

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Не че имам нещо против спорта в Своге, даже напротив, но не е ли леко тъпо да не довършат една почти готова сграда, за сметка на нова, която също няма да бъде довършена ...

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Е Дневник вие спортната зала в Джебел я равняване с тази в Пловдив

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  То беше ясно, че комунистите ще раздават пари на своите хора, Пловдив и Русе ще почакат... друго правителство. Сега парите се раздават бързо и непрозрачно на "наши читави хора".

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е поздрав към гражданите на Пловдив.Е,щом трябва ще изчакаме за залата,лошото е че строителят ще бере ядове.

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  ами ББ да се учи на общини с червен кмет пари йок. Какво беше преди да дава на всички

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2667 Весело

  Ами, забравили!

  Точно защото не са забравили. Помнят те, помнят ...

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  "изграждането на спортен център "Цар Калоян" в община Цар Калоян с 1.5 милиона лева." - В едноименния град живеят 3 700 човека, повечето възрастни хора.

 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 983 Весело

  БКП мрази Пловдив, а Пловдив мрази БКП!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#1] от "Over":++++++
  И аз също нямам против да се развива спортът в Цар Калоян,обаче залата в Русе иска довършване ,но явно ДПС смятат други неща.

  Дневник-токсичният сайт
 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Няма лошо да "живнат" и други места в България освен София и Пловдив...Дори е наложително! Иначе скоро само със самолет ще трябва да пътуваме за да не гледаме очевадната разлика между 2-3 града и останалите 4-5000 населени места в България!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#5] от "1001":

  Ами надявах се хората да видят, че Бойко не делеше общините на свои и чужди и дава пари и в Перник и Шумен да речем. Ама хората не гледат и не мислят ами вярват на пеевската преса и позитанските опорни точки. Такъв е матр'яла. И въпреки това не трябва общините да се делят. А най-гнусното е че именнокомунистите постоянно врещят, че някой друг делял народа.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":Ако си спомняте,Орешарски в началото на мандата си дори специално обеща на червените кметове от Северозападна България,че ще им помагат яко.Ама само на червените!!!!

  Дневник-токсичният сайт
 13. 13 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  Абсолютно лигично звучи. А точно преди година, колкото и нелепо да звучи, имаш пари да се завърши със сигурност поне залата в Пловдив...обаче дойдоха БСП-то на власт и проекта се замрази...пари нямало и т.н. Ми нямаше разбира се. как да има щом трябва да се изпълняват предизборни обещания. Не е лесно да се стигне 90% оизпълнение на обещанията им, както казват...

 14. 14 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 730 Неутрално
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1075 Гневно

  Искам от името на Пловдив да благодаря на О., С., С. и М., нашите първи партийни и държавни ръководители, радетели за интернационализма на спортното дело и баш кокорбашии на демокрацията.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#11] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  Хайде стига пропаганда Какво и е толкова червеното на Бургас, Варна, Ямбол, Ботевград...и прочие? Не може всички пари на държавата да се набутват винаги в София и Пловдив!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 402 Разстроено

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Няма лошо да живнат,проблемът е,че няма много живи там!А което е останало,са баби и дядовци,може би ще строят зали за "Аеробика за възрастни"!Смееееех!То не е за смях,ами за тояги!

 18. 18 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  "най-мащабната сума получава община Бургас за изграждането на първа фаза на спортния и конгресен център "Арена Бургас" - 5 милиона лева."

  В Бургаско пък дето всеки втори е хотелиер и ресторантьор, ако 5000 от тях съберат по 1000 лева ето им ги 5 милиона. Нали после те ще печелят от хората, които ще се събират за мероприятия в тази зала?
  А държавата можеше да даде на по-бедните общини вместо на тях.

 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#17] от "wunderbar":

  Нямало живи то...3/4 от гражданите на България не живеят в София и Пловдив...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "За строежа на многофункционална зала в Дупница за нуждите на волейболния шампион "Марек Юнион Ивкони" са отпуснати други 4.5 милиона лева."

  И защо трябва да се помага на частен клуб по този начин?
  Като искат частните спортни клубове спортни зали, да си ги изграждат. Същевременно аз не виждам никакви идеи и намерения, камо ли отпуснати средства, за привеждане на националния стадион "В. Левски" към изсикванията на УЕФА за 70% покритие на трибуните. Това значи обновяване с изграждане на модерна покривна конструкция, за което вероятно ще са нужни поне 15-20 млн. лева....

 21. 21 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Е как като за залата в Русе са дадени средства, даже и вие сте го написали - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/05/2235184_ruse_poluchava_oshte_7_mln_leva_za_dovurshvane_na/

 22. 22 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Отново крещяща некомпетентност и партизанщина в раздаването на пари.

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  А в Плевен, Варна, Велико Търново и Бургас да не би да управляват БСП? Защото за там са предвидени средства.
  Залата в Пловдив е пред завършване. Монтирани са седалките, осветлението, озвучаването . . . А относно Русе - днес русенскикте сайттове пишат за отпуснати 7 милиона лева за новаат зала.
  http://ruse.topnovini.bg/

 24. 24 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник, не сте прави за спортната зала в Русе. От справката на страницата на МФ, Приложение 1 има следната информация: "Обособяване на самостоятелен подземен паркинг в трите подземни етажа на Търговско-развлекателен център с вградени трафопостове на кота 0.00 и подземни гаражи и на Бизнес център; Стойност: 7 000 000 лева."

 25. 25 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Спортната зала в Русе (просто нищо не знам за Пловдив) трябва да се завърши. Не виждам причина това да не го правят. Тя ще даде глътка свеж въздух на града, а и е нужна. Не съм специалист, но след като така или иначе се строи нещо и е почти построено, какво пречи да го довършиш?! Или е като магистралите - 30-40 години?

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Интереси коментари. Веднага се появиха призраците на лошите, обикновено в червено.

  Може би пък Пловдив и Русе не са успели да си напишат добре аргументите. Може би кметовете и областните им управители приемат за даденост, че щом е започнато, държавата ще го довърши и не са си написали домашното.

  В интерес на истината трябва и регионите да се развиват. Русе и Пловдив са достатъчно големи общини с достатъчно бизнес и ресурс, за да организират финансирането на подобни обекти. Просто трябва да са по-активни и находчиви.

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 819 Весело

  Дневник, не ви се получи манипулацията нещо.
  Поне се разберете помежду си - сега се оказва че единият ви журналист пише че има 7 милиона за залаат в Русе, а другият плаче че правителството забравило Русе.
  То бива, бива, ама . . .

 28. 28 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  абе 1100 проекта как се оценят за 10 дни?
  още като са го предлагали са се били договорили с фирмите изпълнителки

 29. 29 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#26] от "mishokov":

  Ама какво значи не са си написали домашното, като за Русе има отпуснати средства. Дневник се бъркат, защото в решението пише, че са подземните гаражи на обекта, но вече има подписан договор между Община Русе и частния инвеститор, че общината придобива подземните гаражи, а залата, която е собственост 50 на 50 между Общината и частния инвеститор Приста ойл ще се довърши с тези 7 милиона. Т.е. схемата е такава, че общината си увеличава дела в общата компания с това решение, но то категорично касае завършването на залата по договор и тези пари са отпуснати именно с тази цел.

 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22":

  старците ще се подмладят, а?

 31. 31 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#1:"Over"]Не че имам нещо против спорта в Своге, даже напротив, но не е ли леко тъпо да не довършат една почти готова сграда, за сметка на нова, която също няма да бъде довършена ... [/quote]

  Не е учудвашо предвид факта, че това е града на бившия сикаджия и кмет на Своге, а настоящем - областен управител на София Емил Иванов, който е високопоставен функционер на ДПС. Ето една статия за въпросния индивид, за да се прояснят нещата:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/19/2106830_sikadjiiata_ne_mina_no_visadjiiata_mina/

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Става дума за спортни обекти в Бургас, Варна, Ямбол, Ст.Загора,Дупница, Хасково, Ботевград....там има доооста млади хора..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#30] от "хм":

  коментар 32

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#29] от "dragond":

  Благодаря за информацията, не съм запознат с проблемите на Русе или Пловдив. Уточнението Ви показва, че каквито са журналистите и материалите им, такива са и повечето коментари под тях - бързи и повърхностни и без никакъв анализ. Но нали трябва да се коментира, за да расте рейтинга.

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Малките и средните по големина селища имат отчайваща нужда не от зали за гимнастика, а от велоалеи, с които хората да се придвижват лесно в рамките на града. Целият замисъл да обикалят с кола или да мръзнат на спирката, но накрая да поиграят на успоредка или да похвърлят кошове е нещо с крайно ниска ефективност.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  В малките градове велоалеи не са необходими просто защото няма такъв трафик и се използват главните шосета без проблем! А в средните по големина градове си има точно нужда от спортни зали...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 402 Разстроено

  До коментар [#19] от "ostin22":

  Напротив,нима не знаеш,че всеки се натиска да живее в големите градове,(най-вече София,Пловдив и Бургас)за което са прави хората,като няма работа в провинцията...Но пък тези напливи към големите градове са характерни за страни с нисък стандарт,като насТака че е нормално в провинцията населението да е застаряващо,а оттам е доста тъпо да вливат пари за глупости,но то от комуне не очаквай разумна,адекватна реакция!

 38. 38 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Забравих да благодаря на т.нар. правителство,защото така или иначе ние нищо не искаме от тях,с изключение на една много малка услуга-ОСТАВКА!

 39. 39 Профил на edi_koi_si
  edi_koi_si
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На 3.10.2013 кмета Тютюков казва следното:

  ..Многофункционалната спортна зала в Пловдив може да бъде завършена в началото на следващата година при изплащането на последния транш от държавна помощ от 12 милиона лева, съобщи за "Дневник" заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков...

  Значи октомври месец е имало нужда от 12 млн. лева сега кмета кандидатства за 16,5 млн лева е няма как да му ги дадат

 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#37] от "wunderbar":

  Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Дупница, Плевен, Велико Търново, Гоце Делчев, Ботевград....не са глуха провинция и имат достатъчно млади хора! Никой не строи зали в Две могили или Бобовдол където няма млади хора...Оправи си понятията и се поразходи из родината -София и Пловдив не са България...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  [quote#36:"ostin22"]велоалеи не са необходими просто защото няма такъв трафик и се използват главните шосета без проблем![/quote]

  Аз не бих пуснал ученик или възрастни родител с велосипед по шосето в нито един от българските градове, пък и в доста от селата също, особено в тези на главен път.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2103 Весело

  До коментар [#41] от "cinik":

  защото не знаеш правилата в провинцията - зелено за пешеходци колелото мината, зелено за автомобили колелото минава т.е. за тях няма червено. Спира колата на червено на светофар отзад се блъска велосипед колата е виновна че е спряла на червен сфетофар

 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#42] от "1001":

  Много добре го описа. Затова велоалеи, отцепени с технически средства, с минимум точки на пресичане с автомобилния поток.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 44. 44 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 762 Любопитно

  До коментар [#41] от "cinik":
  До коментар [#43] от "cinik":

  Аз съм бил и в Лондон, и в Париж, и в Амстердам, и в Оксфорд, и в Кеймбридж, и във Виена....да не продължавам - никъде няма такива страхливи хора които не си пускат децата си да карат колело пред вкъщи...и никъде не е въведено повсеместно "велоалеи, отцепени с технически средства" Все пак да не бъдем "крайни екстремисти" и в тази посока...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 45. 45 Профил на gabriela34
  gabriela34
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Здравейте, може ли да посочите от къде имате информацията за отпуснато финансиране за спортна зала в Своге.
  1. В Своге има зала, която не е многофункционална и е строена преди много години.
  2. В документите, които са публикувани в сайта на Министерство на финансите, информация относно отпуснати пари за община Своге няма.

  Благодаря!

 46. 46 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Според постановление на МС 4/ 2014 за спортната зала в РУСЕ са отпуснати 7 мил. лв. Така гласи новината на ДИР БГ за Русе.

 47. 47 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз се чудя защо държавата трябва с наши пари да подпомага частни инвеститори. Те ще си довършат проектите и ще сложат такива цени за билети и ползване на съоръженията, че свят да ти се завие. И пак ще го обърнат на печалбарство на наш гръб.

 48. 48 Профил на sofi_anka
  sofi_anka
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Изобщо не е лошо да се строят нови спортни зали за провеждане на шампионати, но преди това трябва спешно да се ремонтират съществуващите вече такива, в които децата ни провеждат тренировките си. Наскоро бях на държавно първенство в Пловдив в зала за фехтовка, в която няма отопление. Децата там тренират в условия, които са меко казано нечовешки. В Шумен е същата ситуация - кучи студ. Как се развива спорт в такива нечовешки условия? Във всеки град има достатъчно зали, но те са раздадени на федерациите под наем и всичко се върти в омагьосан кръг.

  sofi_anka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK