Мариана Георгиева все пак получи 35 млн. лв. за ремонт на Зимния дворец

Мариана Георгиева е доволна - тя ще получи набелязаните от първия си ден като министър 35 милиона лева

© Юлия Лазарова

Мариана Георгиева е доволна - тя ще получи набелязаните от първия си ден като министър 35 милиона леваСпортният министър Мариана Георгиева все пак ще може да изпълни обявения като основен приоритет - да изхарчи 50 милиона лева за ремонта на Зимния дворец в София.


Правителството даде съгласието си за увеличаване на капитала на "Академика 2011" ЕАД чрез емитиране на 35 милиона нови акции с номинална стойност от 1 лв., като предостави на Министерството на младежта и спорта 35 млн. лв. за придобиването им.


Държавното дружество под шапката на ММС ще използва средствата за реконструкцията и модернизацията на Зимния дворец на спорта.
"За реализация на цялостния проект са необходими 50 млн. лв., като оставащите 15 млн. лв. ще бъдат използвани през следващата година", се казва в съобщение на правителствената служба.


Такъв проект никога не е представян публично, нито спортното министерство някога е представяло разчети за разходите около очаквания ремонт на съоръжението в Студентския град.


Георгиева още в първия си месец като министър обяви, че започва спешен ремонт на Зимния дворец, защото предстояли важни състезания. След като федерациите, ползващи съоръжението, се възпротивиха срещу спешното му затваряне и евентуален провал на сезона, ремонтът беше отложен.


Държавата освен това ще налее 35 милиона лева във фирма, на която Георгиева три пъти смени ръководството от миналото лято.


Тя първо назначи бившия управител на Зимния дворец Асен Асенов, когото смени само месец по-късно с Пламен Накев. Преди по-малко от месец Накев си подаде оставката, като не пожела да коментира причините. Той беше заменен от Цвятко Начев.


Според източници на "Дневник" Накев не е гарантирал на Георгиева, че ще затвори пързалката на 1 април за започване на ремонта. Той си е позволил да удължи зимния сезон, с което отново е отложил "реализирането на проекта".


Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 3.6 млн. лв. по бюджета на ММС за ремонт на държавните спортни училища "Георги Бенковски" в Плевен и "Васил Левски" в Пловдив. Не е ясно за какво са тези пари, след като вече веднъж бяха отпуснати 3 млн. лв. без ДДС и има фирма, спечелила конкурса за ремонта.


"С тях ще се направи основно обновяване на базата, която не е ремонтирана от откриването на училищата през 70-те години на миналия век. По този начин ще се създадат предпоставки за пълноценно провеждане на учебно-възпитателния и спортно-тренировъчния процес", се казва в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK