Мариана Георгиева наградила Жекова и Димитров по спорен начин

Спортният министър награди Александра Жекова с двойна премия

© Юлия Лазарова

Спортният министър награди Александра Жекова с двойна премияСпортното майсторство, което показа Сани Жекова, и, както казах на срещата с баща й и треньор с премиера, лошият шанс да не финишира трета не беше свързан със спортно майсторство, а нечие друго спортно майсторство, което е отнело нейното спортно майсторство като престиж. По тази причина, че аз реших - въпреки че де факто за нас е трета, не де юре, е достатъчно категоричен престиж и я възнаградих."


Така спортният министър Мариана Георгиева обясни премиите на Григор Димитров, Цветана Пиронкова и Александра Жекова, които са в разрез с подписаната от самата нея инструкция за награждаване. 


Пред парламентарната комисия по младежта и спорта Георгиева се опита да обясни как се е стигнало до премиите от по 20 хиляди лева за първите тенис титли на Димитров и Пиронкова и до двойната премия на Жекова за петото й място на зимните олимпийски игри в Сочи. 
Жекова трябваше да получи 50 хиляди лева за петото си място на зимните олимпийски игри, но беше наградена със 100 хиляди лева на специална церемония при премиера Пламен Орешарски. Това не е точно премията за трето място, защото в инструкцията бронзовият медал се оценява на 140 хиляди лева.


"В инструкцията за награждаване на спортисти има текст, който казва, че министърът може да награждава за определени спортни постижения", заяви тя пред комисията.


В инструкцията се определят "условията и редът за награждаване" и едно от условията е да са постигнати "класирания, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб и издигащи престижа на Република България". 


В нея не пише, че министърът има право да награждава извън предвидените за спортните постижения суми, което предизвика депутатите от ГЕРБ да повдигнат въпроса в комисията. Народните представители от БСП и ДПС я поздравиха за навременната реакция по премирането им. 


"Мисля, че едно пето място е достатъчно мотивиращо за младите да спортуват", заключи председателят на комисията Христо Монов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK