Какво трябва да знаем, за да си купим акции на ЦСКА

ПФК ЦСКА ще се опита да се превърне в първия български футболен клуб на борсата

© Анелия Николова

ПФК ЦСКА ще се опита да се превърне в първия български футболен клуб на борсатаВ следващите десетина дни ЦСКА ще се опита да се превърне в първия български футболен клуб, чиито акции да се търгуват на фондовата борса. Клубът пуска в продажба в петък 3 милиона акции с надеждата инвеститори и запалянковци да се включат в първичното публично предлагане. Светослава Митишева от лицензирания инвестиционен посредник "Булброкърс" дава отговор на най-често задаваните въпроси във връзка с IPO-то.


Какво трябва да знам за IPO-то на ЦСКА?


ПФК ЦСКА АД планира да увеличи капитала на клуба до 8 090 790 лв., чрез емитирането на нови 3 милиона акции. Номиналната стойност на акциите е 1 лв., а стойността, на която ще се предлагат за покупка от нови акционери (емисионна стойност), е определена на 3 лв.
В периода 21 март – 4 април всеки желаещ да стане акционер в ЦСКА ще може да си закупи акции от клуба. Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани минимум 1 409 210 акции. В случай че се запишат повече акции, отколкото се предлагат, поръчките ще бъдат удовлетворявани по приоритет време.


Какви права ще имам като акционер в клуба?


Всеки акционер в ПФК ЦСКА АД ще има право на глас в общото събрание на акционерите, като по този начин ще може да получава актуална информация за управлението и състоянието на клуба, да избира членове на борда на директорите, да участва в разпределението на печалбата на клуба под формата на дивидент. Всеки акционер има правото на ликвидационен дял от дружеството в случай на фалит или доброволна ликвидация и на дивидент, ако такъв бъде разпределян. Акционерите, които притежават повече от 5% от акциите на дадено дружество, могат да предприемат и други законови стъпки, ако дружеството извършва действия, за които те смятат, че не са в техен интерес.


А ще имам ли някакви задължения?


Не, като акционер нямате лична отговорност към кредиторите на компанията, ако тя не може да плати задълженията си. Купувайки акции, не купувате задължения на дружеството, нито настоящи, нито бъдещи. Ако една фирма има само задължения към кредитори или фалира, тогава акционерите ще изгубят само стойността, която са платили за акциите.


В бъдеще ще се налага ли да плащам още пари?


Не, освен ако не решите да увеличите размера на инвестицията си и не решите да си купувате още акции. Притежаването на акции не е свързано с допълнителни разходи или годишни такси, всичко е калкулирано в комисионата, която удържа посредникът при сключване на сделката. Единственият допълнителен разход е свързан с годишните вноски, които се правят във Фонда за компенсиране на инвеститорите и е в размер на 0.5% от общия размер на паричните средства и 0.05% от общия размер на останалите клиентски активи.


Мога ли да си купя акции директно, без да минавам през посредник и да плащам комисиони?


Не, не можете директно да търгувате на фондовата борса. За целта е необходимо да ползвате услугите на лицензиран инвестиционен посредник. Сделките на фондовата борса се извършват от брокери, които са служители на инвестиционните посредници. Брокерите също трябва да притежават лиценз за извършване на тази дейност.


Инвестиционният посредник е дружество, което спазва строга регулативна база и отговаря на сериозни изисквания по отношения на дейността си.


Каква ще е комисионата, която ще ми вземе инвестиционният посредник, за да си купя акции на ЦСКА?


Таксите при различните инвестиционни посредници варират в зависимост от тяхната политика за определяне на комисиони, но могат да бъдат обобщени по следния начин:


- Ако акциите се купуват през онлайн платформа за търговия – средно около 0.35%-0.50% от стойността на сделката при определен минимум.


- Ако се купуват чрез подаване на писмена поръчка за покупка на акции – комисионите варират между 1%-2% от стойността на сделката, минимум 10 лв.


Обичайно таксите на инвестиционните посредници са по-ниски от тези на банките!


Какъв документ ще получа, удостоверяващ, че съм купил акции на ПФК ЦСКА АД и съм акционер в клуба?


Ако поръчката ви бъде удовлетворена, ще получите потвърждение за това от инвестиционния посредник, с който сте сключил договор. Официалният документ, удостоверяващ притежанието на акции, е Депозирана разписка, за издаването на която трябва да заплатите около 5 лв. в зависимост от тарифата на съответния посредник. Не е задължително да искаш такава разписка. Акциите се водят на ваше име по подсметка на посредника, през който сте купили акции, в Централен депозитор и можете по всяко време да ги продадете, като дадете съответното нареждане на посредника.


Има ли условие колко акции на ЦСКА трябва да си купя?


Да, при първоначалното публично предлагане има изискване за закупуване на минимум от 10 акции по 3 лв. Или минималната стойност, която трябва да се заплати, ако се участва в публичното предлагане, е 30 лв.


Ако предлагането е успешно и ЦСКА се регистрира за търговия на Българската фондова борса, желаещите да си закупят акции, когато те вече се търгуват, ще могат да си купят и само 1 акция.


Кога предлагането ще се смята за успешно?


Ако бъдат записани минимум 1 409 210 акции от предложените 3 000 000.


Какъв е срокът, за да запиша акции, и какво ще стане, ако го изпусна?


Срокът за покупка на акции в рамките на обявеното първично публично предлагане е от 21 март до 4 април. Ако го изпуснете, но емисията е успешна и бъде качена на борсата, тогава ще можете да си купите акции от ЦСКА след това по цената, каквато пазарът определя. Тя може да бъде по-ниска или по-висока от цената на първичното публично предлагане, която е фиксирана на 3 лв., и ще се определя от търсенето и предлагането към съответния момент.


Какво ще стане, ако си купя акции, а първичното публично предлагане се окаже неуспешно?


Ако не се пласират минимум 1 409 210 акции, всеки, който е записал акции, ще получи обратно парите си. Сумата, която ще бъде върната, ще представлява само стойността на заявените акции без платените комисиони.


Как да запиша акции от първичното публично предлагане на ЦСКА?


Нужно е да сключите договор с лицензиран инвестиционен посредник, да подадете поръчка за покупка на ценни книжа и да преведете необходимата за това сума по сметка на посредника. Записването на акции става лично или чрез изрично за целта нотариално заверено пълномощно. Самото сключване на договор с инвестиционен посредник не поражда задължения, няма годишни такси, нито такси за предсрочно погасяване.


Какви документи ще ми трябват, за да сключа договор с инвестиционен посредник?


Ако записвате акции като физическо лице, ще ви трябва само валидна лична карта, служителите на посредника ще подготвят и попълнят всички необходими документи, които да подпишете. В случай че купувач е юридическо лице, тогава ще са нужни и съответните документи на дружеството и неговите представляващи.


Договор може да се сключи на място в офиса на инвестиционния посредник или по имейл/онлайн чрез електронен подпис, или ако изпратите подписани нотариално заверени документи, или ако изпратите подписаните документи с приложено удостоверение за банкова сметка в банка в Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и САЩ.


Какво ще се случи, ако купя акции на ЦСКА, а мажоритарният собственик реши да продаде дела си на друг клуб?


Ако първичното публично предлагане на акции на ЦСКА е успешно и компанията стане публична, евентуалният нов собственик е длъжен да отправи т.нар. търгово предлагане, т.е да предложи на съществуващите акционери правото да продадат акциите си. На акционерите се предлага справедлива цена, която преди това трябва да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор.


Мога ли да спечеля от акциите на ЦСКА?


Когато акциите на една компания се търгуват на борсата, тяхната цена зависи от търсенето и предлагането. А интересът към закупуване на акции от инвеститори се определя от финансовите резултати и перспективите за развитие на една компания.


Друг начин за доход от акции  е получаването на годишен дивидент на брой акция.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 829 Весело

  Че накрая само Сашо ще се облажи.

 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 567 Весело

  До коментар [#1] от "Dantos":

  Тъкмо същото щях да напиша, колкото и акции да купите - не забравяйте, че Лупи управлява ЦСКА!

 3. 3 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 475 Неутрално

  ... и не на последно място, че Лупи е измамник

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Сложна процедура. Що по лесно не ни кажат, че можем да преведем парички по личната сметка на Лупи и да ги забравим !

 5. 5 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако не друго, то поне статията има образователен характер и ми беше полезна, за да знам как по принцип се случват нещата с тези акции.
  Кой луд, ще си купи акции, като гледа, че дори няма стадион?!
  Ние го караме от зад на пред. Първо да вземем парите, пък после... каквото стане.
  Ей, останаха ли още будали?

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 6. 6 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Основното право на акционера е да купи акция от 1лв., но да заплати 3лв. Означава да загуби 2лв., а когато се обезценят, защото мангизите ще се опукат веднага - да загуби всичко.

 7. 7 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"оstavime"]Кой луд, ще си купи акции, като гледа, че дори няма стадион?! [/quote]
  То дори и да има стадион, стадионът няма да влиза в материалните активи. С тези акции бъдещите акционери няма да придобият никакви материални активи, а само МАРКАТА ЦСКА. Струва ли си да дадеш 45 лева (30 за акции + 10 за инвестиционния посредник + 5 за депозитарна разписка) за марката ЦСКА?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 8. 8 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 544 Неутрално

  статията трябваше да се казва пари хвьрлени на вятьра... вече не е смешно, всеки малко по образован знае че това IPO е фарс..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  Най важно е акционера да знае че никога няма да види парите си отново. Останалото са подробности.

  klimentm
 10. 10 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"оstavime"]Ей, останаха ли още будали?
  [/quote]
  пълно е....само се огледаи...

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Как да запиша акции от първичното публично предлагане на ЦСКА?
  Нужно е да сключите договор с лицензиран инвестиционен посредник, да подадете поръчка за покупка на ценни книжа и да преведете необходимата за това сума по сметка на посредника.
  -------------------------------------------------------------------------
  Стана ли БЕЗПОЩАДНО ЯСНО,че КОМИСИОН ЩЕ ИМА.
  И той е МИНИМУМ 10 ЛЕВА.
  Пише го в статията.
  Доколкото има общодостъпна информация,инвестиционен посредник за акциите на ЦСКА е "ЛИРА ИНВЕСТМЪНТ" НА САШЕТО.
  Ще ми е прелюбопитно,КОЛКО ПАЧКИ ЩЕ СЕ НАДИПЛЯТ САМО ОТ КОМИСИОНИ ????

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Единственият допълнителен разход е свързан с годишните вноски, които се правят във Фонда за компенсиране на инвеститорите и е в размер на 0.5% от общия размер на паричните средства и 0.05% от общия размер на останалите клиентски активи
  -----------------------------------------------------------------------------
  Ха-хааааааа....
  Както се казва във вехтите реклами
  БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТАРИФИТЕ
  Единственото сигурно е,че ЩЕ СЕ ПЛАЩА ВСЯКА ГОДИНА.
  Ама колко ?
  Това ще ви го кажат САШЕТАТА.
  Зер,това колко е общия размер на паричните средства и колко е общия размер на останалите клиентски активи,знае ли го някой друг освен САШЕТАТА !!!
  Ще си ги кръщават както си искат.
  Насам народе !!!!
  Айде не останаха !!!!!
  Ха-хаааааааа....

 13. 13 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#6:"xefgo"]Основното право на акционера е да купи акция от 1лв., но да заплати 3лв. Означава да загуби 2лв., а когато се обезценят, защото мангизите ще се опукат веднага - да загуби всичко.[/quote]

  И не забравяй и комисионната, която не се възстановява в никой случай.

 14. 14 Профил на sten_p
  sten_p
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Основната идеята е феновете на ЦСКА да спонсорират отбора си. И това е най правилния начин това да стане - чрез тези акции, а не чрез SMSи, помощи и други подобни. Една красива и шарена акция, която да си държиш на стената. Друг е въпроса дали тези акции са финансово изгодни и дали въобще някога ще доведат до изплащане на дивиденти, по вероятно е да не. Футболните клубове не са печеливши предприятия, че да има и печалба.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#7:"Скромност Станишева"]Струва ли си да дадеш 45 лева (30 за акции + 10 за инвестиционния посредник + 5 за депозитарна разписка) [/quote]
  Къде го сега онзи колега-форумец,който опищя Форума,когато преди около месец писах за тези 15 /ПЕТНАДЕСЕТ/ ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЛАЩАНИЯ към всеки пакет от 30 лева за акции.
  Пищеше и убеждаваше,че НЕ СЪМ РАЗБИРАЛ И НЕ БИЛО ТАКА.
  Айде сега И РАЗБИРАЧИТЕ да разберат,че ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЛАЩАНИЯ СА 15 - ПЕТНАДЕСЕТ ЛЕВА на всеки 30 лева акции.

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Отговорът на последния въпрос "Мога ли да спечеля от акциите на ЦСКА?" зависи основно от това кой го задава - Лупи или някой друг.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1901 Разстроено

  Образователна статия ,
  подробна и добре списана ,
  но ме разкандардиса и да мисля даже . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво трябва да знаем, за да си купим акции на ЦСКА
  .........................

  Основното условие за да си купим акции на ЦСКА е нищо да не знаем!

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Сега стана ли ясно,ЗАЩО ФАКТИЧЕСКОТО ДАРЕНИЕ НА ПАРИ СЕ ПРИКРИВА С ПРОДАЖБАТА НА "АКЦИИ".
  Ами при дарението НЯМА ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИЦИ И КОМИСИОНИ.
  Демек НОВИ ДАРЕНИ ПАРИ
  Ха-хаааааааа....

 20. 20 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#11:"Hawaii"]Ще ми е прелюбопитно,КОЛКО ПАЧКИ ЩЕ СЕ НАДИПЛЯТ САМО ОТ КОМИСИОНИ ???? [/quote]

  При 100 000 желаещи по хипотетични прогнози по 10 лв., смятай. За по малко от месец, баце!
  Може да е всякакъв, Лупито ама има акъл, или поне слуша други с акъл.
  Един куп уж умни и интелигентни цесекари познавам, че и такива във финансовата сфера, които ще купуват. Викат, може да не си видим парите , но да подкрепим цска. Мъка, пичове! Най-добрия начин да подкрепиш цска и левски , в този момент е да не се връзваш на подобни глупости. Много по-умно е по примера на барса и мадрид, да се създаде кооперация, която да притежава клуба, при това с материалната му база, като така реално ще се участва във повечето решения, дори до покупката на едикой си играч или до налагането на стратегия за развитие. Малко хора знаят , че при кооперациите се гласува не с капитала, а с личността, т.е. този с един милион има един глас и този със 100 лв пак един глас, а да видим кой Лупи ще източи с гласа си на мажоритар клуба по този начин. Феновете гласуват направо на стадиона с вдигане на шаловете, което си е личен ангажимент и придобиване на чувство за отговорност. Е, по-малка е вероятността някой да се облажи, та затова няма и да го направят така.
  Само идеи давам, да се знаят.

 21. 21 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#14:"sten_p"]Футболните клубове не са печеливши предприятия, че да има и печалба. [/quote]

  Ето тук не си прав, всичко звиси от мениджмънта. Дали може и дали иска.

 22. 22 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#15:"Hawaii"]Айде сега И РАЗБИРАЧИТЕ да разберат,че ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЛАЩАНИЯ СА 15 - ПЕТНАДЕСЕТ ЛЕВА на всеки 30 лева акции. [/quote]

  Не е за всеки 30 лв акции. 5 лв за деп. разписка се плащат само ако искаш такава от ЦД. Принципно не ти трябва, това е удостоверителен документ, който не е необходим за да съществува правото ти на собственост. Собствеността ти се гарантира от записаното в партидата ти (в регистъра) на ЦД и в акционерната книга за безналични акции, водена в ЦД. 10-те лева комисионна е минимума, стойността на комисионната трябва да я видиш от сайта на инвестиционния посредник. Ако е 1 %, то за 10 акции на стойност 30 лв ще платиш 10 лв, за 100 акции на стойност 300 лв, пак ще платиш 10 лв. , а за 1000 акции на стойност 3000 лв ще платиш комисионна 30 лв. Ако е 2% - съответната аритметика.
  Фарштейн!

 23. 23 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#19:"Hawaii"]Сега стана ли ясно,ЗАЩО ФАКТИЧЕСКОТО ДАРЕНИЕ НА ПАРИ СЕ ПРИКРИВА С ПРОДАЖБАТА НА "АКЦИИ".
  Ами при дарението НЯМА ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИЦИ И КОМИСИОНИ.
  Демек НОВИ ДАРЕНИ ПАРИ
  Ха-хаааааааа....[/quote]

  Но има данъци!

 24. 24 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1212 Весело

  Пирамиди, фараони и
  балъци за милиони,
  Лупи влачи рейс
  диря няма, няма ей,
  Лупи влачи рейс.

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Колкото и да се стараем-никога няма да разберем всичко.
  Затова-по-добре да не се рискува.

 26. 26 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#5] от "оstavime":

  Прав си! Защото средствата, които сега се набират основно отиват за разплащане на стари задължения (разбирай към НАП и към Лупи), а не за закупуване на активи.

  3 млн.лв са за НАП, 3 млн.лв са за покриване на стари задължения, 2 млн. лв са за привеждане на стадиона в съответствие с изискванията на УЕФА и 1 млн. лв са за развитие на школата.

  Аз това го разбирам че най-важното е да се изплатят задълженията, а за инвестиции ако има пари. А просрочените задължения са много повече (бомба със закъснител). Важно е да се знае че задълженията превишават активите с 10.2 млн. лв, т.е. и след като мине предлагането задълженията ще превишават активите.

  Едно нормално публично предлагане никога не би било успешно при тези показатели (най-малкото КФН не би го допуснала), но в случая се разчита на любовта на феновете.

  Това не е инвестиция, а дарение!

 27. 27 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Любимите играчи на Българина - Левски и ЦСКА, се управляват от мафиоти. Не мога да разбера, защо държавата допуска такова нещо? И как град София, с 2М жители, не може да построй един модерен стадион. Срамота.

 28. 28 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Акционерното дружество е търговско дружество, чиято основна цел е да генерира печалби за своите акционери. В българския футбол няма как да има печалби, поне на този етап. Познайте от 3 пъти кой ще спечели от тази врътка:

  А) Българския футбол
  Б) ЦСКА
  В) Сашо апашо

 29. 29 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 609 Весело

  "Какво трябва да знаем, за да си купим акции на ЦСКА"

  -Че си купуваме дълг

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#14:"sten_p"]Основната идеята е феновете на ЦСКА да спонсорират отбора си.[/quote]

  Грешка! Основната идея е привържениците на ЦСКА да спонсорират Лупи!

 31. 31 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#5] от "оstavime":

  Принципно АД-ва са възникнали именно така. Събират се люде, дават пари отнапред, за да развиват някакъв бизнес. Покупката на акции си е вид инвестиция. Не е необходимо да има нещо насреща, освен добри намерения за успешен бизнес. Конкретния случай вече е друга бира.

 32. 32 Профил на kastelo
  kastelo
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Гледам, че много подуенци са си изляли злобата под статията. А пък вчера вашето НКП поиска какво.. ?? - акций

  Гледайте си Бататюрк и оставете армейците да се опитат, да си спасят отбора. А пък ако тръгнете по същия път, пак ще се втори в нещо... съдба, какво да правиш

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#32:"kastelo"] оставете армейците да се опитат, да си спасят отбора.[/quote]

  Давайте! Няма лошо! Тъкмо ще има преброяване на най-заблудените фенове на ЦСКА!

 34. 34 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз нещо май изпуснах. Чета, че дружеството, на което ще се прави IPO не притежавало активи на ЦСКА, а само марката? До преди това мислех, че дружеството е собственик на ЦСКА като съвкупност от активи и пасиви, вкл. недвижими имоти, запазени марки, права и прочее. Някой по-навътре в нещата може ли да разясни?

 35. 35 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 417 Весело

  А потвърден ли е вечé борсов код - аз разбрах чé ще е KZL

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  На пръв поглед не се доближава до нормални акции, а по-скоро до мизерията с боновите книжки.

  И как само притискат - купувайте, че ако има повече желаещи, първия заявил взима, за другите няма.

 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Весело

  Ако ги направят от тоалетна хартия, ще взема два броя.

 38. 38 Профил на lukyluchano
  lukyluchano
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#14] от "sten_p":

  браво наи сетне едно нормално мнение ...мноооо ясно че не търся печалба напротив като има нужда отбора пак ще му помогна стига да имам възможност ще купя не за 30 а за 300 лева акции

 39. 39 Профил на onq_s_konq
  onq_s_konq
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "avalanche":

  не е това борсовия код!

 40. 40 Профил на shifty
  shifty
  Рейтинг: 213 Гневно

  Форумните мишки (а повечето такива и в жалкия си животец) отново се разцъркаха и се напредварват да обясняват как щели да си дадат скътаните парици на вятъра и как никой никога нямало да вземе дивиденти от тези акции. Спокойно, тези, които ще си купим от акциите не сме малоумни и не си правим безумни сметки за несметна печалба. Правим го от любов към футболния клуб, нещо което повечето от вас едва ли някога ще преживеят и изпитат. А заделените средства - те са според собствения бюджет и любов към ЦСКА. Идеята на това нещо е да се включат колкото се може повече хора, имащи отношение към ЦСКА, които да помогнат, макар и с малко.
  А каквото и да се случи - смятам, че направеното за отбора до момента от началото на годината, победите над Левски, мястото в класирането и изобщо съществуването ни на този етап с оглед на ситуацията от преди няколко месеца, дори това е една достатъчна за мен причина да отделя дадена сума и да спонсорирам любимия си отбор. За да го има.

 41. 41 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 748 Весело

  [quote#14:"sten_p"]Една красива и шарена акция, която да си държиш на стената[/quote]

  Акциите за безналични

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 42. 42 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 367 Весело

  Как какво? Трябва да знаем, че парите отиват в джоба на Сашо Апашо и б) че трябва да си глупак да му повярваш.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 43. 43 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 628 Неутрално

  С риск да бъда "балъка на форума" ще кажа,че според мен след време тези акции ще се окажат печеливши.

  rock n' roll is king!
 44. 44 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  аз ако бях от цска бих си купил акции за поне 10 000 лв,честните сини очи на господин александър томов вдъхват такова доверие че дори мустака на мосю батков бледнее

 45. 45 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#43] от "TAC":

  жалко че няма да сме живи да го видим това нящо)

 46. 46 Профил на sten_p
  sten_p
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#41] от "FvH":

  Помисли и прочети пак условията! Смяташ ли че няма да получиш документ срещу вложените си пари?

  До коментар [#30] от "vassilun":

  И ти си прав. Парите ще си изтекат за заплати на секретарки, официални вечери и скъпи коли. Но това ще го контролират уж бъдещите акционери.

 47. 47 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#46:"sten_p"]Помисли и прочети пак условията! Смяташ ли че няма да получиш документ срещу вложените си пари?[/quote]

  Няма нужда да ги чета. Вервай ми, няма да получиш нищо което да става за стена. Остава ти единствено моралното удоволетворение.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 48. 48 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dantos":

  +++

 49. 49 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако някой иска да спечели, то да си купи акции на Алфа финанс холдинг. Ние от ЦСКА не търсим печалба, а подкрепяме отбора.

 50. 50 Профил на matz
  matz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Наричащите себе си "нормални" само пари има в главата. Смеят се на разни будали дето си купуват морално удовлетворение вместо една софра яденье и пиенье. Аз си купих акции и се почувствах по-щастлив човек и в крайна сметка "ненормалните" (аз ... ние) всъщност излизат тези, за който живота не е само едно оцеляване и материално надбягване!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK