Камбаната за акциите на ЦСКА удари със закъснение, продажбата тръгна с оптимизъм

Камбаната беше взета назаем от БФБ. "Не сме я купували", каза Томов

© Lap.bg

Камбаната беше взета назаем от БФБ. "Не сме я купували", каза ТомовКапитанът на юношеския отбор на ЦСКА родени през 2000 г. Божидар Чуканов удари камбаната в 10.13 часа, с което символично започна публичното предлагане на акции на червения клуб. 


Церемонията пред стадион "Българска армия" започна с 13 минути закъснение заради късното пристигане на Александър Томов - идеологът на листването на клуба на борсата. 


На БФБ продажбата тръгна по график. Докато даваше изявление за медиите Томов получи информация от посредника по емисията "Авал Ин", че за първите пет минути са продадени 40 хиляди акции. Това вероятно е количеството на предварително заявените акции.
За първия час и половина от продажбата бяха заявени малко над 50 хиляди акции.


Александър Томов отново обяви, че очаква емисията да е успешна и да бъдат записани всички предложени на пазара 3 милиона акции. За целта той очаква и силно включване на цесекарите от чужбина, като вече имало запитвания от фенклубовете в Чикаго, Лондон и Франкфурт.


Той обаче не изключи и възможността при неуспех да бъдат записани минималното количество 1 409 210 срокът за купуване на акции да бъде удължен с няколко седмици или дори месец. "Това е залегнало в проспекта и е възможност", обяви той.


Въпреки огромните дългове на клуба, Томов обяви, че ако бъдат продадени всички 3 милиона лева на емисионната цена от 3 лв. за акция, клубът "ще излезе на плюс".


"Останалите ни задължения са обезпечени. Придобихме и земи, с които да обезпечим своите задължения. Следващата седмица ще платим на играчи и треньори, които вече не са при нас", добави той.


Томов обяви, че съжалява, че емисията не се е случила по-рано, за да няма притеснения за лицензирането на клуба за следващия сезон. ЦСКА трябва да е готов с документите до 31 март, а емисията ще се реализира до 4 април.


"Другата седмица ще покажем документите по лиценза. Дългът е управляем. Това, което остава е другата седмица, да платим една значителна сума, след което може да си отдъхнем. Очаквам да решим въпросите с лиценза", каза още Томов.


Оптимизъм лъхаше и по отношение на новия генерален спонсор, който в ЦСКА чакат "след две седмици" от миналото лято. Според ръководителя в сянка на "армейците" при успешно реализиране на акциите ще се покачи и стойността за бъдещия спонсор.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Да си купиш акции от Лупи е все едно да си купил фабрика на 09.09.1944 г ...

 2. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Весело

  Да си купи човек , ама за нещо управлявано от Добрия вълк е се едно да си купиш фабрика на 08,09,1944 г.
  Според мене Бог да ги прости акциите!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1164 Весело

  Лупи никога не лъже ... няма да излъже и за акциите

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1277 Весело

  айде народе преснички парат не се барат едрички гимнастика за устата радост за езика !!

  Какво стана с ветераните нали щяха да им раздават никой не казва нищо ???

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Айде да лупкаме лупки.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Едно от малкото хубави неща за феновете на Левски в тези трудни дни е, че си нямат Лупи. Въпреки, че и Батков често чупи глупомера с тези странни треньори, трансфери и заплати...

 7. 8 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  да дадеш 10 лв за мач на полуразрушения стадион на левски, за да гледаш поредния резил на 100-годишните ето това наистина е безценно

 8. 9 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Голям смях. След това за трийсет минути - 3000 броя.

  Закривай!!!

 9. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Рекламното лице - "добрият" вълк Лупи - и неостаряващия слоган:
  "Вашите добри пари в нашите добри ръце..."

  Тези акции няма ли да се предлагат в комплект с акции на Първа частна банка, ТуристСпортБанк, БЗК, Банка Славяни и т.н.?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 10. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1056 Весело

  [quote#0:"Дневник"]Капитанът на юношеския отбор на ЦСКА родени през 2000 г. Божидар Чукалов удари камбаната в 10.13 часа, с което символично започна публичното предлагане на акции на червения клуб.[/quote]
  Не е ли забранено на 14 годишни деца да участват в хазартни игри?

 11. 12 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 374 Весело

  Завиждайте, но първите 50 000 акции са продадени за по-малко от час.

 12. 13 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 378 Неутрално

  "Томов обяви, че ако бъдат продадени всички 3 милиона лева на емисионната цена от 3 лв. за акция, клубът "ще излезе на плюс"."
  Задълженията минус активите към датата на проспекта са минус 10.2 млн.лв. Ако се пласират всички акции това са 9 млн.лв. Тоест минус 10.2 млн.лв плюс 9 млн.лв прави минус 1.2 млн.лв, което си е плюс според Лупи. Не мога да отрека че умее да лъже без да му мигне окото.

 13. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  [quote#3:"navy"]ама за нещо управлявано от Добрия вълк е се едно да си купиш фабрика на 08,09,1944 г. [/quote]

  ...и така да е - едва ли много от феновете ще го направят с идеята да забогатеят. Надявам се да ги подаря на внуци, ако е рекъл господ.

  I Want To Believe
 14. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Копирам моя пост от предната статия:

  ----->
  Значи банките доста добри кинти вземат от такси на айпиота - до 10% от стойността на фирмата, ноооо за разлика от цесекарското, ако не се намерят достатъчно купувачи - самите банки се задължават да закупят акциите....

  Излизането на ЦСКА на борсата ще има положителен ефект в/у широката публика, защото ще популяризира търговията с акции с всичките им предимства и недостатъци... с рискове и възможности... подобен ефект имаше айпиото на Дойче Телеком в Германия през 1995 г.... покрай него много хора хукнаха да купуват и други акции... дори чуждестранни... и екзотични.

  БФБ трябва да сложат паметник на Лупи... освен Бик и Мечка да турят там и един Вълк... "Добрият Вълк Лупи"

 15. 16 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  това не е като държавната подкрепа за левски при бойко борисов тогава просто ВТБ Капитал бяха "помолени" да изсипят едни милиони като спонсор. Това не е като желанието на мутрата да докара Газпром
  тука участват феновете на цска, които дават своите пари левскарчета, що не купите акции на левски ами за нас се притеснявате

 16. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Курсовете на акциите в краткосрочен план обикновено реагират обратно на очакванията - качват се ако се очаква срив и падат ако се очаква покачване.

  Интересно би било ако цесекарския курс почне да расте в първите няколко седмици -> тогава доста народ ще наизкача изневиделицата, биейки се в гърдите как са в играта и с колко акции.

  Сега никой не смее да си признае

  На борсата се купуват акции, а не (части от) фирми... колкото и да са кухи фирмите - акциите може да се качват... или обратно при стабилни фирми да падат - причини бол

 17. 18 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 537 Весело

  "Томов обяви, че ако бъдат продадени всички 3 милиона лева на емисионната цена от 3 лв. за акция ..."

  ... директно стяга куфарите и с така получената джоб парасъ отлита на Карибите.

 18. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Който си купи акция е голям куражлия.Това е все едно в цигански бар да си поръчаш един ром със сок от манго.Верно,че в единия случай рискуваш здраве,а в другия само пари,но си е кураж.

 19. 20 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Въпросните акции са заявени преди месеци . Но както и да е . Александър Томов толкова обича ЦСКА , че вече е поръчал много шикозен и скъп надгробен паметник на Цурка , който ще издигне в двора на имението си в Пернишко , когато Петолъчката се спомине след няколко месеца , употребена и изстискана .

 20. 21 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Казват,че свинята е умно животно!ДА АМА НЕ!Купувайте измислените акции на Лупи вместо да го изгоните като бит педераст от стадиона!ДОКАТО ИМА БАЛЪЦИ (ФЕНОВЕТЕ НА ЦСКА)ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ(БАТИ ЛУПИ)

 21. 22 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Лупи отново на сцената с нов тарикатлък! Евала му правя! Няма друг комбинатор от неговата класа, в Бг поне. Току се скрие от прожекторите след поредния финт (кремиковци) и хоп изплува с нов номер - ЦСКА на фондовата борса... голем е! и го прави някак си със стил и ловкост неприсъща на тарикатите по нашите земи.

 22. 23 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Кви акции бе ? Тва на снимката ми прилича на пункт за продажба на карти и билети за грдския транспорт . А в Блиц пише ,че интереса към акциите бил огромен ! Има си хас да пишат , че никой на купува .

 23. 24 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Поради огромния интерес към акциите на ЦСКА във Факултета и големия брой фенове в квартала , се разкрива допълнителен пункт за продажба в къщата на Киро Японеца . Има и примоция - акцийките се продават пет за лев !

 24. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Успех на клуба,дано набере средствата още на първо листване

 25. 26 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 264 Весело

  Сегмент за първично публично предлагане
  Борсов код Емитент Обем
  PFC Професионален футболен клуб ЦСКА АД-София 56 753
  bse-sofia.bg/?page=SessionResults

  По-здрав за Костя Копейкин!
 26. 27 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"petark"]да дадеш 10 лв за мач на полуразрушения стадион на левски, за да гледаш поредния резил на 100-годишните ето това наистина е безценно[/quote]
  Тц, безценното ще е, когато Лупи запали джапанките с вашите левчета, а четирибуквието се върне отново там, където си беше и през миналото лято, т.е. перманентно - обкръжено от кредитори и съдещи го бивщи треньори и играчи.

  Ах, колко жалко е да си чорбар.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 27. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#26] от "42":

  В момента са 58.5хил. бройки - доста слабо върви... доста слабо.

  Не виждам как ще стигнат до 1.4млн с това заспало темпо .... самото отразяване на събитието в медиите струва повече от самото събитие

 28. 29 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Леле каква телешка злоба се лее, леле! И тук ЦСКА ви изпревари.

 29. 30 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Любопитно

  За кого ли ще бие камбаната съвсем скоро? Май за тия с петолъчката на емблемата?

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 30. 31 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 262 Весело

  А ФК Подуене кога ще излезе на борсата?

 31. 32 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#13:"unbiased"] Тоест минус 10.2 млн.лв плюс 9 млн.лв прави минус 1.2 млн.лв, което си е плюс според Лупи. Не мога да отрека че умее да лъже без да му мигне окото.[/quote]
  Искал е да каже, че той лично ще е на плюс.

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "jokataa":

  пич, докато вие просто драскате по форумите и получавате пари от Батков за издръжка ние даваме наши пари за нашия отбор
  пожелавам ви въобще някога някой да реши да ви даде подобна възможност защото при вас всички спонсори идват като част от държавна подкрепа (ВТБ Капитал) или поради договорките на Чорни (Мтел)

 34. 35 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  за 4 часа търговия - 70 500 броя по 3 кинта парчето.
  днеска хората още се ослушват, но от понеделник като видят реалните числа, работата ще тръгне.
  аз ще пазарувам към края на другата седмица.

 35. 36 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#34:"petark"]ние даваме наши пари за нашия отбор[/quote]
  Пич, не е моя работа, затова за последно ще кажа няколко думи като опит за разсъждение по темата. Щом те успокоява, че да си купиш акции е в името на клуба, ok, изборът си е твой. Въпросът обаче е, дали с това си действие помагаш наистина на клуба или директно на Томов. Ами ако е второто и ЦСКА се окаже пак в позицията от лятото? Така и тази идея ще се компрометира и ако в бъдеще време на мястото на Лупи се окаже човек, заслужаващ повече доверие вече ще е късно.
  Ако пред мен стоеше подобна дилема в никакъв случай не бих взел акции - трябват ми много повече гаранции, а личността на "шефа" е една от най-компреметираните в цялата държава.
  А притежаването на един отбор и по-специално Левски или ЦСКА е сериозна работа, макар че в България тя няма как да е на плюс и се осъществява без изключение от престъпници с бели якички (и сериозно политическо лоби в добавка), криещи данъци и други подобни ощетяващи държавата начинания. Тяхната е лесна общо взето.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 36. 37 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Весело

  Бърже взимай не останаха!

 37. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чорбата изобщо не чакат някой да им даде коричката хляб, както се случва сега при левскарите. Браво! както мачкат всичко наред без мангизи, сигурно догодина ше са европейцки шампиони

 38. 39 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "jokataa":

  разбира се, че помагам на ЦСКА. Парите от публичното предлагане отиват по сметка на ЦСКА, която не може да се пипа докато не свърши предлагането. Ако не се набере търсената сума парите се връщат на инвеститорите - това е по закон. Разписано е по проспект, одобрен от регулаторен орган КФН, къде отиват парите - огромна част са за погасяване на задължения. Ако това не се случи доста хора ще трябва да напуснат България... когато човек дава свои пари изискванията към тяхното харчене са доста по-различни - това не са парите на ВТБ капитал и Мтел, пак казвам. Чичко паричко го няма
  А риск винаги има, и като пресичаш улицата пак има риск. Човек като даде 100 кинта за концерт поема ли риск - не, дава ги с ясното съзнание какво цели - да ходи на концерт на любима група. Като дадеш 10 лв за билет поемаш ли риск - ами ако паднат, ако са продали мача? Купувам акции с ясното съзнание, че това е моя отбор! Нито ме интересува Томов, нито който и да е

 39. 40 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз ще пазарувам другата седмица. Въобще не мога да разбера как може да има такава злоба от страна на фенове на други отбори. Какво е това низко желание другите да не са успешни? Андрешковщина и безсилие. Лайте си, кервана си върви ...

 40. 41 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "yupeee":
  Взе ми думите от устата/ръката

  Global Genocide Forget Heaven
 41. 42 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":
  Имаш за задача да коментираш всяка статия по темата минимум 4 пъти, нещо като безплатно експертно обслужване за нас, феновете, а може и да осребряваш после в БФБ ) Нещо като полезен трол )

  Global Genocide Forget Heaven
 42. 43 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 452 Неутрално

  На бит пазара в Борисовата градина пуснаха акции.По три лева килото.Насам народе...

 43. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#42] от "kopelsony":

  Аз с БФБ не се занимавам, защото моите брокери не могат да търгуват български акции...

  Иначе темата за ЦСКА е доста интересна за мен, защото комбинира футбола с борсата... съживявайки интереса на широката публика към акциите.

  До 2009 г. Дневник публикуваше ежедневен бюлетин за развитието на БФБ... после нещата замряха... и сега чааак покрай ЦСКА пак се говори.

  Аз с интерес ще следя развитието и коментарите.
  До последно не вярвах, че ще успеят да се листнат.... даже съм изненадан колко бързо става.

  Проблемът обаче е слабото търсене 80 хил. парчета за първия ден... това е слаааааба ракия. Вероятността е голяма нещата да се провалят.

  Иначе аз съм маниак на тема акции и от 1996 г. по цял ден следя курсове от цял свят... Сега се появи още една за следене...

 44. 45 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":
  Как определяш, че 80 000 са малко. Дай подходяща съпоставка. По колко средно на ден ако се продават би било добре.

  [quote#44:"Ф.Нинов"]... съживявайки интереса на широката публика към акциите. [/quote]
  Бих казал направо ПРЕДИЗВИКВАЙКИ интерес на широката публика към акциите като цяло

  Global Genocide Forget Heaven
 45. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#45] от "kopelsony":

  Копирам мой пост от другата статия (май наистина отивам към тролене):

  Обикновено при успешните айпиота в самото началото има няколкократно по-високо търсене от предлаганите бройки (даже си трябват връзки да се доредиш) и съответно още на първия ден се продават книжата (буквално в първите минути), което дава и тласък по-нататък за растеж на курса...

 46. 47 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":

  Проблемът обаче е слабото търсене 80 хил. парчета за първия ден... това е слаааааба ракия. Вероятността е голяма нещата да се провалят.

  ЦСКА да не са Манчестър Юнайтед,та хора от цял свят да се прескачат един въз друг за акции.Отбор за местна консумация с някой друг фен емигрант в Лондон,Чикаго и Мадрид.Ако футболистите,барабар със Стойчо и Лупи кацнат на О'Хара в Чикаго,хората ще се чудят какъв спорт споруват.

 47. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#47] от "spring_va":

  Значи дори Сорос е все още един от големите акционери в Manchester United plc (MANU). Гледам доста е намалил позицията си.
  http://finance.yahoo.com/q/mh?s=MANU+Major+Holders

  Иначе аз нямам опит с български айпиота... трябва някой с опит да каже дали такова протакване е нормално за бълг.пазар.. ако е така - тогава няма проблеми.

 48. 49 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ф.Нинов":
  Прочетох го преди това коментара ти под статията.
  Значи остава да се надяваме, че за една спортна институция ще важат малко по-други закономерности. Примерно запалените фенове нямат мотив да са първи и не изпитват страх, че акциите ще свършат, което означава, че тези 2.7% могат да скочат за един ден на 10 и нагоре. Доста хора примерно са на работа и ще отидат до банка когато могат... надявам се поне

  Global Genocide Forget Heaven
 49. 50 Профил на a40
  a40
  Рейтинг: 222 Весело

  Предлагането на ЦСКА АД май е в засада . За цял ден 80 хил. акции продадени на верни фенове.. до 3 млн. почти не останаха.

 50. 51 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#50] от "a40":
  квото такова. дай да не опитаме изобщо от страх да не би да не стане. борба до последна капка кръв.

  Global Genocide Forget Heaven
 51. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#49] от "kopelsony":

  Дано всичко мине добре... аз се кефя, когато има растящи курсове на акции (независимо какви) и радващи се хора, защото и аз съм един от тях, залагащ обаче в други области (технологии, телекоми, енергия).

  От футболните акции следя само Борусия Дортмунд, въпреки че досега не ми стиска да я купя
  http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/chart.html?timeSpan=5Y&ID_NOTATION=144434

  При ЦСКА все пак очаквах на първия ден да има повече интерес, повече хора със предварителни заявки. Основният мотор на борсата е психологията на търсене и предлагане... щеше да бъде великолепно ако днес се бе стигнало до там да има хора, които да не са могли да се доредят... все пак общата сума не е кой знае колко голяма = 1.4млн * 3 лв.

 52. 53 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ф.Нинов":
  Цитирам коментари от известните спортни медии:

  "Опашка се зави и в офиси на инвестиционни посредници във Варна. По информация на нашия приятел Мартин Димитров, служителката на същата фирма, която днес отвори офис и на "Българска армия" не смогва да обработва документите и по негова преценка тя има нужда от помощ, за да не рухне от натоварване. Още повече, че с края на деня нараства потокът от желаещи да закупят акции от първата публична емисия.

  "...само в началото на деня днес в Габрово е имало 20 желаещи да станат акционери, но поради невъзможност заявките им да бъдат приети, не са могли да го сторят".

  Global Genocide Forget Heaven
 53. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#53] от "kopelsony":

  Другата седмица всичкото това трябва да се появи на борсата като ордъри... нека да видим как ще се развият нещата до другия петък...

 54. 55 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 845 Весело

  Има едно сигурно нещо в тая работа - накрая само Сашо ще е доволен.

 55. 56 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В нормалните страни и индустрии (нито България, нито футболът са такива в класическия смисъл), решението на един разумен инвеститор да инвестира в IPO се базира в ОГРОМНА степен на качествата и опита на управленския екип и надзорния съвет - доказани постижения, финансови успехи на предишни фирми, репутация на експертност и т.н.

  Първата работа на една свестна инвестиционна банка е да поръча проверка на миналото на целия управленски екип и борда, най-често чрез специализирани за това фирми като Крол (позната като детективска агенция), Дау Джоунс и други. В тази проверка излиза всичко - от крупни измами или съдебни дела, до актове за превишена скорост и дарения към политически партии / други каузи, дори и обикновено споменаване в пресата. На вас оставям да прецените дали една себеуважаваща се банка би работила с управленците в ЦСКА, като се има предвид какви биха били резултатите от такава проверка по отношение миналото на Томов и липсата на такова за останалите анонимници (Малкоч?) или управленски бизнес опит и успеки (Якимов, Жеков). Репутационния риск най-често не си струва като цяло минималната печалба от една такава емисия.

  Да не говорим колко съмнително е присъствието на Дейвис, който привидно би трябвало да носи чуждестранна легитимност в този Борд, но самото му спускане от никъде, липсата на каквато и да е връзка с България, липсата на директна финансова инвестиция от негова страна, само добавя съмнения (поне за мен) за нечисти игри и кой точно стои зад Лира Инвестмънтс (която съвсем удобно пък е и офшорка?)

  Но ето, намерил се е борсов посредник (Авал Ин), който е преценил, че горното не е проблем, и КФН си е свършила работата (нали? молете се.), и емисията е факт.

  Също така е и факт, че дори да бъде записана цялата нова емисия, Томов/Лира пак ще притежават 57% от про форма капитала. В комбо с останалите им другарчета, на които раздаваха акции (легенди, футболисти, и т.н.) и по- вероятно запазват пълен де-факто контрол върху всички решения.

  Други малки въпросчета:

  - защо г-н Томов, след като милее за клуба и държавата, трябва да притежава ЦСКА чрез офшорка? Данъчния режим в България е достатъчно атрактивен, ЦСКА ще бъде прозрачна фирма, а съдебната ни система е здрава и честна, нали?

  - защо единствения "независим" (според проспекта) член на надзорния съвет е 27-годишен юнак с предишен работен опит като рецепционист в хотел (!), и обслужващ клиенти в Мобилтел (?), с икономическо образование от Свищов (?!). Организация с престижа на ЦСКА със сигурност би могла да привлече (ако пожелае?) някой с далеч по-високи ерудиция, опит и престиж. Някой, с критичния поглед, реална независимост, и знанията да задава правилните въпроси - което е най-важната аспект на такава роля.

  - одиторът (Георги Георгиев) не е сменян през последните 3 години, въпреки смяната на собственика? Не става ясно и дали е свързан с престижна/световна одиторска агенция. Не знам защо (сигурно съм наивно-мнителен), но за мен това по само себе си е червено флагче.

  Успех на всички инвеститори.

  -----------

  За уточнение: нямам нищо против ПФК ЦСКА и неговите футболисти (дори им симпатизирах като дете), не живея в България, не съм страна по съдебни дела свързани с клуба, и не съм свързан с предлаганата емисия по никакъв начин.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK