Една четвърт от футболистите страдат от депресия

Самоубилият се преди години вратар на "Хановер" Роберт Енке не издържа на депресията

© Reuters

Самоубилият се преди години вратар на "Хановер" Роберт Енке не издържа на депресиятаСимптомите на депресия и тревожност са широко разпространени сред професионалните футболисти, показва ново проучване на психологическото здраве


Изследването на асоциацията на футболистите ФИФПро показва, че 26% от активните професионални играчи страдат от депресия или тревожност, а процентът нараства на 39 при футболистите, които са прекратили активната си дейност.


"Противно на популярното схващане животът на професионалния футболист има някои тъмни страни", твърди авторът на проучването д-р Венсан Гутебарге, главен лекар на ФИФПро.
"Първото по рода си глобално изследване на ФИФПро дава основата за развитието и въвеждането на оптимални стратегии за предпазването и промотирането на устойчиво здраве сред професионалните футболисти", каза той.


"Бившите професионални играчи докладват за повече психологически проблеми, отколкото действащите. За много от тях отказването от професионалния футбол е критичният период в живота им", допълни той.


ФИФПро направи изследването в шест от страните с партньорски организации - Холандия, Шотландия, Ирландия, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, като са изследвани повече от 300 активни и пенсионирани футболисти.


Д-р Гутебарге заяви, че професионалният футбол е изпълнен с капани за играчите. "Когато футболистите спрат с интензивната физическа активност, те губят своя подреден живот, социалната подкрепа на треньорите и съотборници, имат нужда да си намерят място в "нормалното" общество и да намерят друго занятие. Естествено е да изживяват някои проблеми на психологическото здраве в този период", коментира той.


Деветнадесет процента от 180-те действащи футболисти са признали за редовна употреба на алкохол, докато едва 7% пушат. При оттеглилите се футболисти процентът на употребяващите алкохол се увеличава на 32, а на пушещите на 12.


"Хората във футбола имат колективна отговорност да отхвърлят стигмата, свързана с психологическите заболявания", твърди лекарят на ФИФПро.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK