Националният отбор се обвърза дългосрочно с бъдещия стадион в "Овча купел"

Бъдещият стадион в "Овча купел" ще е за 24 хиляди зрители, като капацитетът му ще може да се увеличава до 33 хиляди и ще струва около 50 млн. евро, които ще бъдат поети от IFS

© IFS

Бъдещият стадион в "Овча купел" ще е за 24 хиляди зрители, като капацитетът му ще може да се увеличава до 33 хиляди и ще струва около 50 млн. евро, които ще бъдат поети от IFSБългарският футболен съюз (БФС) е подписал десетгодишен договор за използване на стадиона, който ще бъде построен в "Овча купел" от компанията IFS, потвърдиха от футболния съюз за "Дневник".


В контракта е записано, че националните отбори от всички възрастови групи ще играят мачовете си на съоръжението.


Освен това БФС делегира на компанията маркетинговите си права. Тристранният договор е сключен във вторник, а в сряда това направиха и от "Славия". Белите предоставят земята, като стадионът ще бъде изграден на мястото на настоящия "Славия". Освен това от клуба също се съгласяват да играят на стадиона и фирмата да управлява маркетинговите дейности.
Именно с това съоръжение в "Овча купел" БФС ще кандидатства за домакинство на мачове от Евро 2020. Крайният срок за подаване на документите е 26 април тази година.


С този дългосрочен ход БФС поставя под въпрос идеята за изграждане на нов национален стадион с държавни средства в друга част на София, за който упорито продължава да говори спортният министър Мариана Георгиева. До момента всичко около него е само на думи.


На конгреса на футболния съюз в средата на февруари Георгиева заяви, че "правителството обича футбола" и потвърди намеренията за изграждането на стадион. Десет дни по-късно тя уточни, че става дума за различен проект от този на германската компания. Сега остава неясно кой ще играе на споменавания от нея национален стадион, щом футболният съюз сключи договора с IFS.


"Става въпрос за три взаимообвързани договора. Договорът за маркетинговите права на БФС и "Славия" започва да тече веднага, но той е практически обвързан и със стадиона, защото ще трябва да могат да се продават ложи, рекламни площи и други подобни", заяви представителят на IFS за България Ива Георгиева за "Дневник".


Отсега нататък всеки, който построи стадион и евентуално иска националният отбор да играе на него, ще трябва да преговаря с IFS. 


Съоръжението в "Овча купел" ще е за 24 хиляди зрители с възможност за увеличаване на капацитета до 33 хиляди при домакинство на големи първенства от типа на Евро 2020. Разчетите са, че цената ще е около 50 млн. евро, като цялото вложение се поема от IFS. Първите стъпки са в ръцете на "Славия", като клубът трябва да осигури пълната документация за терена. От събарянето на сегашния стадион натам всичко е в ръцете на компанията.


Ива Георгиева потвърди, че е изготвена цялата необходима документация за кандидатурата на София за домакинство на мачове от европейското първенство. Тя ще бъде изпратени в УЕФА в най-близки срокове, потвърдиха и от БФС.


Стадионът трябва да е готов през лятото на 2016 г. и ще може да се използва от сезон 2016-17.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK