ВАС отмени знаков конкурс на спортното министерство

Ведомството на Мариана Георгиева не се справи с първата си голяма обществена поръчка

© Георги Кожухаров

Ведомството на Мариана Георгиева не се справи с първата си голяма обществена поръчкаВърховният административен съд (ВАС) върна за преразглеждане процедурата по избор на изпълнител на започналите вече ремонти на спортните училища "Георги Бенковски" в Плевен и "Васил Левски" в Пловдив, съобщи "Капитал Daily". 


Това беше първата по-голяма обществена поръчка на Министерството на младежта и спорта при управлението на Мариана Георгиева. Тя е за 3 милиона лева без ДДС и беше белязана с отстраняването на девет от десет кандидата.


Решението на съда идва в момента, в който министерството обявява конкурси за 20 милиона лева за изграждането на спортни площадки из цялата страна и очакваното изразходване на 50 милиона лева за ремонт на Зимния дворец.
Процедурата училищните ремонти се точи от есента. През ноември министерството си избра за победител фирмата "Еко-танк-инженеринг". Поради забавянето сумата беше върната в бюджета и отпусната наново в началото на тази година.

Четири фирми обжалваха отстраняването си пред Комисията за за защита на конкуренцията (КЗК), която очаквано потвърди решението на спортното министерство. Три от тях - "Бибов и Ко" ООД, "Пирдопинвест" ЕООД и "Термикс ЕС" ООД, подадоха жалба в съда и в крайна сметка спечелиха делото.


Фирмата победител обаче вече работи по обектите, тъй като с нея е сключен договор и дори "днес или утре" (спрямо изказване на Георгиева пред парламентарната комисия за младежта и спорта в сряда) трябва да мине първата инспекция, за да започне превеждането на суми за извършена работа.

Кандидатите бяха масово отстранени от конкурса заради "липса на акредитация от Българската служба за акредитация". Отстранените фирми претендираха, че са представили акредитация от европейски лицензирани институти, които според българското законодателство се признават за приравнени към Българската служба.


КЗК също отхвърли претенциите им с аргумента, че са подписали декларация за съгласие с условията на конкурса и по този начин се лишават от правото на претенции.

ВАС обаче смята, че е налице нарушение на чл. 53 от ЗОП и че КЗК е постановил неправилно решение.


"Изискванията на възложителя са формулирани по начин, по който е задължително конкурсната комисия да се съобрази с нормативно въведеното условие на чл. 53 ЗОП, съгласно който следва да се приемат за валидни сертификати, издадени от друг национален орган за акредитация", се казва в решението на съда. 

Съдът определя, че изборът на победителя "Еко-танк-инженеринг" трябва да се отмени и процедурата да се върне за повторна оценка за съответствие на офертите с техническите възможности. На зададен от "Капитал Daily" въпрос какво ще се случи оттук нататък от Министерството на спорта не изпратиха отговор.

В същото време в сряда пред депутатите Георгиева заяви, че тези дни се очаква да се направят първите плащания за ремонта.


"Ремонтните дейности започнаха във втората половина на март. Днес или утре комисия на министерството ще направи първа инвестиционна инспекция и след оформянето на доклада за извършените дейности ще бъдат преведени първите средства на изпълнителя. Те започнаха без предварително заплащане и след този доклад ще можем да им отпуснем средствата", каза тя.
 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK