ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Боян Петров ще атакува митичните върхове К2 и Канчендзьонга

Боян Петров ще опита да добави още два осемхилядника към българската алпинистка история

© Боян Петров, Личен ахрив

Боян Петров ще опита да добави още два осемхилядника към българската алпинистка историяБиологът от природонаучния музей на БАН Боян Петров се впусна в най-амбициозния проект на български алпинист в последните години, като целта му е да изкачи три осемхилядници само за един сезон.


Петров ще се опита да се качи на девствените все още за България върхове К2 (8611 м) и Канчендзьонга (8586 м), както и Броуд пик (8047 м). 


От първото изкачване на Христо Проданов на връх Лхотце (8516 m) през 1981 г. досега българските алпинисти са успели да изкачат 11 от общо 14-те най-високи върха в света. Неизкачени засега остават вторият по височина К2, третият Канчендзьонга и Манаслу (8163 m).
Първите два освен с височината си са предизвикателни и с това, че са много сложни технически и са сред най-смъртоносните в света.


"Настоящият проект цели изкачването на нови върхове и попълването на колекцията от "Българските осемхилядници", затова сме го нарекли така. Много други нации са изкачили всички върхове и това е едно от нещата, които ме подтикна към решението, разказа Петров за "Дневник", където ще следим неговата мисия в следващите месеци.


"Години наред след Еверест през 1984 г. се натрупват изкачвания, но трите най-трудни остават неизкачени", добави той.


Софиянецът стигна до подножието на К2 през 2005 г., но се отказа да атакува до край

© Георги Кожухаров

Софиянецът стигна до подножието на К2 през 2005 г., но се отказа да атакува до край


Петров, който е и диабетик от от 2000 г., е разделил проекта на две части. Той вече е в Катманду, където ще се опита в международна експедиция да изкачи Канчендзьонга. Вторият етап през юни включва опитът за изкачване на К2 и Броуд пик в партньорството с Младен Данков.


"Целта ми е минимум два върха през това лято. Тогава ще смятам мисията си за изпълнена. Пожелавам си да съм изчислил всичко правилно и да имам късмет", каза 41-годишният софиянец.


Петров вече има един опит за изкачване на известния със своята трудна превземаемост К2 заедно с Дойчин Боянов през 2005 г., но двамата стигат до 8200 метра. И до днес Петров разказва със съжаление и носталгия за това, че не са направили финалния опит да стигнат до върха.


В периода от 1838 до 1849 г. Канчендзьонга е смятан за най-високия връх в света и е разположен най-източно от осемхилядниците в Хималаите. Практически той не се изкачва до най-високата точка, тъй като е свещен за жителите на Сиким. Алпинистите стигат до неговото подножие.


Основният проблем при този връх ще е да се намери слот от време, в което алпинистите да пробват изкачване. Върхът е известен със своите лавини, големи цепнатини и прагове, които правят задачата сложна.


"Маршрутът е опасен, но не труден. Опасен е, защото с напредването на сезона снеговете се разтапят и се отварят цепнатини, при снеговалеж се скриват. Непрекъснато трябва да заобикаляш различни снежни кули и маршрутът представлява един лабиринт и си намираш лагера. Но за мен ще бъде връх, където трябва изключително да внимавам, тъй като ще бъда солов играч", коментира още Петров.


Той започва опитите си да изкачва осемхилядници през 2001 г., когато стига на 7300 м при опит да стъпи на Броуд пик. През 2009 г. успява да се изкачи на Гашербрум-1 (8068 м) и стига на десет метра Гашербрум-2 (8035 м). 


Експедициите ще имат и друга символика - този месец се навършват 30 години от първото българско изкачване на Еверест (8848 м). На 20 април 1984 г. Христо Проданов стъпи на най-високия връх на земята след солово изкачване по западния гребен без кислородна маска. При слизането си той загина.


През 2010 г. българският алпинист Петър Унжиев загина при опит да изкачи К2 поради височинна болест. Според информациите от тогава той е загинал в лагер 2.


Очаквайте в понеделник интервю с Боян Петров за двете му експедиции и негови автентични репортажи от Хималаите в метатемата "Към върха".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK