Мариана Георгиева за Зимния дворец: Няма такъв антиквариат в Европа в 21-и век

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева не отговори защо държавата не отпуска средства за довършването на залата в Пловдив, но увери, че кабинетът "Орешарски" ще продължи да влага пари в масовия спорт

© Юлия Лазарова

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева не отговори защо държавата не отпуска средства за довършването на залата в Пловдив, но увери, че кабинетът "Орешарски" ще продължи да влага пари в масовия спортМинистърът на младежта и спорта Мариана Георгиева аргументира спешния ремонт на Зимния дворец в София за около 50 млн. лева с остарелите системи. По думите ѝ те са опасни за живота.


"Няма такъв антиквариат в зимно спортно съоръжение в Европа в 21-и век. Не е въпрос на дискомфорт на окото, това е пълен риск за живота", каза Георгиева в предаването "Дикoff", като разведе водещия Сашо Диков из служебните помещения на съоръжението.


По думите ѝ Зимния дворец "е на половин крачка" от необходимостта да се наложи събаряне и цялостно изграждане вместо ремонт. Тя твърди, че модернизацията ще е съобразена от екологична гледна точка, както и че ще бъде рентабилна.
Държавата отпусна 35 млн. лева тази година за ремонта. Георгиева изрази опасения, че сумата може да нарасне до 55 милиона. В предаването пък каза, че може да е 49-51 милиона. Водещият отвърна, че така има опасност да станат и 101 милиона. "Не зная дали чак ще бъдем изправени пред риска да бъдем страшно затруднени да изпълним добрата политика на отговорностите пред това съоръжение", отговори Георгиева.


На въпрос за притесненията, че част от парите могат да потънат в близки фирми, тя каза: "Това последното не ми е приятно да го споделяте като опасение. Това съоръжение е построено в 83-а година. Много бързо, много екстрено. От там насам са 31 години. Доволно сериозен период за амортизация, дори да подминем този много важен факт за тутакси затваряне за ремонт (веднага след откриването му)".


Според Георгиева системите в Зимния дворец отдавна са извън употреба и приложение в Европа. "Това наистина е бомба с часовников механизъм. Тук е ясно и за най-непрофесионалното съзнание и око, че не става въпрос за 15-20 милиона лева (които са нужни за ремонт)". Тя даде пример със "Спорт Палас", където по думите ѝ са вложени 15 милиона за ремонт, което според нея е много.


Министърът определи като "политически цинизъм" обвиненията на депутати от ГЕРБ, че 20-те милиона за спортни площадки се насочват към общини на ДПС.


Въпреки че три пъти ѝ беше зададен въпросът защо сегашното правителство не отпуска средства за завършването на многофункционалната зала в Пловдив, Георгиева не отговори. Вместо това насочваше разговора към темата за инвестициите в зали и съоръжения и политиката на последните две правителства. Министърът завърши с увериението, че кабинетът "Орешарски" ще продължи да влага пари в масовия спорт през целия си мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK