Промените в климата правят Еверест все по-опасен

Алпинистите следят промените във времето в очакване на добър момент за атака на Еверест

© Reuters

Алпинистите следят промените във времето в очакване на добър момент за атака на ЕверестСмъртоносната лавина под Еверест преди две седмици технически не беше лавина. Това беше ледено откъсване - сриване на глетчерна маса, известна като серак. Вместо да бъдат пометени от пухкав сняг, загубилите живота си 16 шерпи са попаднали под непоносимата маса на ледени блокове с размера на къща по зоната на ледопада Кхумбу - едно непреодолимо обстоятелство по трасето на най-популярния маршрут към Еверест.


Най-тежкият инцидент в историята на най-високия връх практически сложи край на алпинисткия сезон през 2014 г. А мнозина смятат, че глобалното затопляне е причината за трагедията.


"Потресен съм от ефекта на климатичните промени. Ледът се топи по безпрецедентен начин и значително увеличава риска за катерачите. Може да се каже, че климатичните промени затвориха Еверест тази година", заяви Джон Ол, алпинист, учен и професор по география в университета Уестърн Кетъки.
Този серак, който се срина на 18 април, си беше там от години. Преди две години Джон Кракауер описа в списание New Yorker решението на новозеландския организатор на експедиции Ръсел Брайс да отмени изкачването на върха поради притеснения за сигурността на клиентите си.


"През лятото на 2012 г., повече от месец след началото на сезона, той беше много притеснен от една огромна маса лед с широчина около 300 метра, която висеше като Дамоклев меч над основния маршрут от непалската страна на планината", написа той.


Ледът често пада глетчера от Западната страна, а трасирането на маршрута през ледопада винаги е криело опасности. "Ледените доктори", както наричат шерпите, полагат въжета и стълби, като по този начин оформят пътя за преминаване на експедициите през по-малки и по-големи ледени блокове.


Там, където преди години е имало лед и сняг, сега са камъни и скали

© Reuters

Там, където преди години е имало лед и сняг, сега са камъни и скали


Експертите смятат, че повишаващите се средни температури увеличават опасностите. Затоплянето на климата в Хималаите в последните години са направили ледника по-нестабилен отвсякога и не може да се предвиди кога серакът ще падне.


"Като професионален член на Канадската лавинна асоциация имам своите сериозни притеснения. Планината се промени бързо в последните три години заради глобалното затопляне, особено силно в горната част на ледопада Кхумбу", написа преди дни от базовия лагер Тим Рипел, който ръководи експедицията на фирмата Peak Freaks.


"Трябва да разберем повече какво се случва там горе. Всеки ден седим и чуваме шума от падащите ледени блокове", добави той.


Ледопадът се простира между Еверест и съседния връх Лхоце. И както останалите глетчери по света, се топи. Кхумбу се придвижва с около метър на ден и се е смалил на дължина с повече от половин километър за последните 50 години - от 12 040 до 11 097 метра. По този показател е най-бързо топящия се глетчер в региона. Базовият лагер, който е разположен върху глетчер под ледопада, е загубил около 12 метра височина.


"Промените в снега и леда силно ще повлияят на стабилността на снега на склонна и вероятността за лавини", заяви американският специалист по глетчери Тад Пфефер от Института по арктически и алпийски изследвания в Университета на Колорадо.


"Опасността в планинските изкачвания е комбинация от това, което се случва природата и това, което правят катерачите. Хората ще попаднат в беда, ако продължат да правят това, което са правили в миналото. Трябва да си отворят очите и да не правят това или онова, защото се е правило преди пет години", предупреждава той.


Легендарния шерпа Апа, който държи рекорда за 21 изкачвания на Еверест, от години изразява притеснения за климатичните промени. Когато за първи път се качил на върха през 1990 г. маршрутът е бил покрит с тънък пласт лед и сняг. "Сега е само скали", каза той.


Според него сега е много по-опасно за всички кандидати за изкачване на върха. Нивото на повече открити масиви със скали може да доведе до това, което се наблюдава през лятото в Алпите - скални лавини. В същото време снежните бури ще водят до натрупването на повече сняг и риск от лавини. "Нивото за опасност определено се повиши", казва Апа, който за последно беше на Еверест през 2011 г.


Хималаите често са наричани "Третият полюс" заради наличието на най-много сняг и лед на планетата след двата полюса. Според проучванията на НАСА след 1980 г. температурите в региона са се увеличавали двойно по-бързо в сравнения с останалата част на света. А ефектът от глобалното затопляне в Хамалаите са сходни на тези на Антарктида и в Арктика. Има само една разлика - на "третия полюс" живеят много повече хора.


"Колкото повече хора живеят или се катерят в планините без да обръщат внимание на околната среда, толкова повече катастрофи ще се случват", коментира американският хидролог Джер Каргел от Университета в Аризона.


През 2007 г. световната конференция на ООН за промените в климата предвиди, че хималайските ледници ще се стопят до 2035 г., но по-късно тази прогноза беше определена като "подценена". Изследванията там започнаха едва преди десетилетие и никой не проучва в голям мащаб, казва непалският специалист Риджан Бхакта Каяста от Университета в Катманду.


Драматичните промени в климата идват във време, когато трафикът на Еверест се увеличава. Най-доброто време за изкачване на върха е в средата на май, когато силните ветрове около върха временно се преместват на север. Но в бъдеще може да има все по-малко подходящи дни. Това означава, че трафикът под върха от 2012 г. може да се превърне в ежегодна история.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Е това поне идва от алпинисти, а не от заподозряните в мерканилност учени платени от мръсните капиталисти решили да ограбят и последния евроцент от джоба на форумистите "антизатоплисти". И въпреки всичко пак очаквам тома неверници.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 670 Неутрално

  преди да прочета компетентните мнения на чекиджии, които там не са били, но иначе са много компетентни, преди да потъна в плюнките на типичния "Д" форум, ще припомня:
  - "... небето и земята викат: "ние не сме от сабо себе си, ние сме създадени!!! Ние сме създадени!!!..." - Блажени Августин
  ... една хлебарка човешка не може да допълзи без гаранция, ама иначе има претенции за целия космос

 3. 3 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Този серак, който се срина на 18 април, си беше там от години."

  Хахахахаха, що за малоумен аргумент? Ми той и Чернобил си беше там от години ама на - не глобалното затопляне или фазата на Луната спрямо Венера го взриви а човешката простотия.

  Айде стига с тва затопляне, че ми стана жежко . Май месец а хората хоят още с якета. Евем ви и затоплянето глобално.

 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Като се разтопи целият,ще го изкача.

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Весело

  [quote#4:"dedo pepo"]Като се разтопи целият,ще го изкача.[/quote]Като се разтопи целият, град Плевен ще е пристанище на Черно море.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Весело

  [quote#5:"BlueWater"]Като се разтопи целият, град Плевен ще е пристанище на Черно море. [/quote]а цялата Холандия и целия щат Флорида ще са под водата.

  http://flood.firetree.net/

 7. 7 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 670 Неутрално

  към 10.00 "Д" дава 490 прочитания и - 6 за предишния ми пост. Благодаря, Ти, Господи

 8. 8 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Има една много интересна книга по темата - "погребани в небесата". Там е разказано доста кратко, но обективно за работата на високопланинските носачи - Шерпи, Бхоте и Лами. Тези хора се качват практически 2 пъти до върха - правят "път" от въжета, поставят ледобури и правят съпала за "алпинистите" които са платили солидни суми за да "покорят" върха. Що се отнася до сераците, ако инвестирате време да прочетете, ще откриете, че от тях доста често се откъсват големи парчета лед. Това може и да е свързано с глобалното затоляне (не мога да бъда компетентен потемата, а и не искам), но основно се дължи на промяната на обема при замръзване и разтопяване на леда, като следствие на промените в температурите между деня и ноща. Ако искате да видите какво се случва на сераците - сложете буркан с вода в камерата на халдилника. Стъклата, които ще съберете са откъснатите парчета лед. Но по-добре не слагайте буркани в хладилника, защото така ще го натоварите, той ще употреби повече енергия и това ще уевличи парниковите газове, което пък ще доведе до... глобално прегряване
  Жалко за загиналите хора. Нека почиват в мир.

  keep calm and carry on
 9. 9 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Хаха е те тогава ще стане Центъра на моретата...
  От една логистична фирма ми разправяха как е встрани от всякакви удобни транспортни маршрути... :)

  BlueWater
  — 02 май 2014, 09:38
  Като се разтопи целият,ще го изкача.
  - цитат на коментар #4 от dedo pepo”
  Като се разтопи целият, град Плевен ще е пристанище на Черно море.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не само климатичните промени.Спомнете си земетресението в Непал няколко дни преди лавината - очевидно и то е оказало влияние!
  Но основните виновни сме ние,хората и непростимото ни отношение към природата.

  Tony
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  Чудя се колко хора на планетата ни се интересуват дали някой се качил или не !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Разстроено

  [quote#8:"tony d'amato"]Има една много интересна книга по темата - "погребани в небесата".[/quote]Чел чъм блогове на алпинисти, които са изкачвали връх Еверест. Те казват, че последните няколко стотин метра до върха са буквално пълни с трупове на загинали алпинисти. Причината е че свалянето им е много по-трудно отколкото да се качиш и слезеш с кислородна маска.

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Отмъщението на природата започва! Тя не може да търпи да бъде безогледно съсипвана от алчните човеци, които мислят само за сега и веднага.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Има ли нещо за което затоплянето да не е виновно?Скоро даже мярнах нещо че събитията в Украйна били предизвикани от климатични промени!

  klimentm
 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  само идиоти правят тази безсмислица да изкачват Еверест застрашавайки живота си заради някакво глупаво самодоказване, не ми казвайте, че има някакво удоволствие във всичко това, само ментални проблемии

  twitter.com/voxybg
 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Красива планина,за най-смелите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK