Боян Петров стъпи на връх №3 в света Канчендзьонга!

Снимка на Боян Петров от лагер 4 на 7500 м при първата атака на върха

© Боян Петров

Снимка на Боян Петров от лагер 4 на 7500 м при първата атака на върхаБългарският алпинист Боян Петров изкачи третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м).


"Канчендзьонга е български!", написа Петров до "Дневник" в съобщение от базовия лагер.


"Вчера (20 май), развях знамето на 8586 м при температура минус 24 градуса и вятър не по-малко от 60 км/ч. Тръгнах от лагер 4 в 00.30 часа и стигнах върха в 14.35 часа", се казва в съобщението на софиянеца.
Зоологът и спелеолог Петров стана първият българин на върха, който отстъпва само на Еверест и К2. С този негов успех на 12 от 14-те осемхилядници в света вече е стъпвал български крак.


Това беше вторият опит на Петров да стигне до върха от юг, след като при първия обърка последния етап от маршрута и стигна до 100 вертикални метра под върха.


"Много дълго и тежко изкачване за соло. Преди два часа се прибрах в базовия лагер и мога да се отпусна, много напрегнато ми беше", написа още Петров. 


"Сега съм просто много щастлив", завършва съобщението.


Грешният кулоар, по който Петров тръгна при първия опит и се наложи да се върне

© Боян Петров

Грешният кулоар, по който Петров тръгна при първия опит и се наложи да се върне


От първото изкачване на Христо Проданов на връх Лхотце (8516 м) през 1981 г. досега българските алпинисти са успели да изкачат 12 от общо 14-те най-високи върха. Неизкачени засега остават вторият по височина К2 (8611) и Манаслу (8163 м).


По-късно тази година като част от проекта си "Българските осемхилядници" Боян Петров планира да изкачи и смятания за най-труден и опасен сред рекордьорите - К2. 


В периода от 1838 до 1849 г. Канчендзьонга е смятан за най-високия връх в света и е разположен най-източно от осемхилядниците в Хималаите. Практически не се изкачва до най-високата точка, тъй като е свещен за жителите на Сиким. Алпинистите стигат до неговото подножие.


Очаквайте утре подробности около състоянието му и емоциите след успешната атака на върха. Негови автентични репортажи и новини можете да намерите в метатемата "Към върха".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK