Мариана Георгиева обвини клубовете в "липса на отговорност и професионализъм"

Мариана Георгиева обвини клубовете в "липса на отговорност и професионализъм"

© Юлия ЛазароваСпортният министър Мариана Георгиева прехвърли изцяло на клубовете вината за нарастващото напрежение около финансирането на спорта. Пред депутатите от парламентарната комисия тя ги обвини в "липса на отговорност и професионализъм". 


"Аз съм в съзнание, че има клубове, които попадат под чертата, и може би имат основание да плачат, но това съвсем възразявам да бъде отчетено като вина, престъпление и деструктивна политика на спортното министерство в кабинета "Орешарски". Няма как да бъдем достатъчни в цялата орбита на необходимостта на българския спорт", заяви Георгиева.


Депутатът от ГЕРБ Иван Чолаков се интересуваше доколко системата за финансиране ще бъде стимулираща. В традиционния си 15-минутен отговор Георгиева обясни, че "всяко първо ново нещо, основано на обективни параметри, провокира субективни критики".
Критики към системата за държавно финансиране имаше от олимпийският шампион по спортна стрелба Таню Киряков от БСП. Депутатът изрази недоволство, че в програмата за финансиране не е взета под внимание спецификата на всеки от спортовете по отношение на материално-техническото оборудване.


Георгиева му отговори, че няма как да се пресметнат и поставят коефициенти на базата на това колко скъп е даден спорт, защото това "няма как да бъде обективно".


Представителите на ДПС заявиха, че "вече са се доуточнили" със спортния министър преди заседанието, а депутатите от групата на "Атака" не присъстваха.


В последните дни се увеличават критиките от различни спортове за новите принципи. Във вторник Българската федерация по ветроходство обвини Георгиева, че осакатява спорта.


Клубовете недоволстват от рязкото намаляване на финансирането им, което по техни думи е ограничено с над 70%. От федерацията се заканиха да прекратят участието си във всички турнири на национално и международно ниво, включително и олимпийски квалификации.


С подобна позиция вече излязоха лекоатлетическите клубове, които имат идентично оплакване към министерството и новата му система за финансиране. Оплакване имаше от федерацията по мотоциклетизъм.


Георгиева обаче изтъкна, че не трябва да се слагат под общ знаменател всички клубове от даден спорт. Тя заяви, че например ректорът на НСА Пенчо Гешев, който е бивш състезател и треньор по ветроходство, е "приветствал изцяло" политиката на министерството. "Това не е маловажен реквизит", уточни министърът.


Министърът заяви, че част от клубовете са изнесли неверни данни в медийното пространство: "Един от клубовете обяви, че има 62 състезатели, а всъщност са 44, и казаха, че са намалили разходите с 30%, а всъщност е само с 9 лева."


Георгиева обвини част от клубовете в липса на професионализъм и отговорност. Тя заяви, че от около 1100 спортни клуба 800 са били с невалидна регистрация и затова "се обточи цялата система".


В отговор на оплакване, че 55 хандбални клуба не са получили средства, беше отговорено, че "тези клубове са били много некоректни". "Когато плачеш за държавния лев, трябва да бъдеш отговорен", заключи Георгиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK