Боян Петров: Да сме бързи и леки - това е стратегията ни за изкачване на К2

Боян Петров: Да сме бързи и леки - това е стратегията ни за изкачване на К2

© Боян ПетровАлпинистът Боян Петров тръгва към втората част от проекта "Българските осемхилядници" и с Младен Данков ще се опитат да изкачат втория по височина връх К2 (8611 м) и съседния Броуд Пик (8047 м) в планината Каракорум. Досега К2 не е изкачван от българин, а и няма български алпинисти, които да са изкачвали два осемхилядника за едно лято.


Изкачването на К2 ви е стара мечта. Как започна всичко?
- Българският проект К2 започна през 2005 г., когато с Дойчин Боянов, Любомир Младенов и Иван Темелков направихме първи опит. Това е една отколешна мечта, но успяхме да стигнем до реализацията и да заминем. Два месеца прекарахме под върха, обаче времето не ни позволи да го изкачим. С Дойчин бяхме единствените, които качихме 8200 м на предвърховото плато. Останаха още 400 метра, докоснахме се, но ни удариха джетстрийм ветровете. Това остана най-високото изкачване за годината.


К2 се мотаеше в главата ми миналата година, но на 30 април, отивайки да подписвам последния договор със спонсорите, ме блъсна кола в квартала. Пет месеца бях с патерици заради счупен крак, имах брутална 25-сантиметрова планка в крака и изстрадахме лятото, но пък никой не се качи на върха и тази година. Нещо ме опази от това да замина и да загина например. Имаше двама водачи от Нова Зеландия, изключително опитни, които загинаха от лавина. Много интересно беше, че в багажа на единия от двамата са намерили наръчник за спасяване от лавини. Той самият е инструктор, обаче загина именно от лавина на К2.
Заминаваме с Младен Данков, който е един от най-опитните в момента български алпинисти. Физически и най-вече психически е готов. Много от останалите, с които контактувах, отказаха, защото не се чувстват готови за К2. Още през декември подадохме към Министерството на младежта и спорта от федерацията по алпинизъм за извънбюджетно финансиране. В средата на март разбрахме, че проектът ни е финансиран.


След изкачването на Канчендзьонга чувствате ли се по-уверен?
- Канчендзьонга беше като подготвителен етап, но също така успях да тествам цялата екипировка, да видя някои от слабостите. Закупихме точно тези липсващи елементи, за да сме най-подготвени за условията на К2. Например си взехме хибридни якета. Не е като обикновения полар, а е направено от нова материя Primaloft, която държи топло и когато е мокро. Докато, когато поларът се намокри от пот или конденз, замръзваш.


Боян Петров: Да сме бързи и леки - това е стратегията ни за изкачване на К2

Имахте проблеми с визите, но тръгвате за 70 дни. Как точно очаквате да се развие експедицията?
- Тръгваме на 9 юни, понеделник. Пристигаме на десети в Исламабад, оттам ще направим връзка с българското посолство, за да информираме какви са ни плановете. Качваме се на автобусче и два дни ще пътуваме по Каракорум хайуей – връзката между Пакистан и Китай. Това е един забележителен път – на всеки един километър от строежа има средно по три жертви. Пътува се да два дни. Пристигаме в Скарду – столицата на провинция Балтистан – най-северната от пакистанските провинции.


Следва един ден придвижване с джипове и почваме трекинга по 62-километровия ледник Балторо, който е забележителен, защото виждаш четири осемхилядника като на длан. Трекът трае седем дни с един почивка. От 3000 м се изкачваш на 5100 м. Изключително полезен е, защото не е бързо изкачване, което да те умори и убие, а се изкачваш бавно.


На Канчендзьонга се присъединихте към международна експедиция. Сега каква е ситуацията?
- В момента сме част от точно такава експедиция, която още не знаем колко членове ще има. Малко е сложно, защото първо сме на Броуд Пик, след това на К2. Не разчитаме много на помощ и логистика. Тази година се навършват 60 години от първото изкачване на К2 и ще има поне пет експедиции, което означава вероятно към 40 човека. Това е леко пренапълване на капацитета на маршрута.


С Младен сме абсолютно самостоятелна единица, която ще решава всяка задача, защото маршрутът не изисква да сме шест или осем човека. Ние сме подготвени, бързи, леки, а това е рядкост. Там обикновено ходят с големи палатки, изнася се много храна и много газ по лагерите. Но ние гоним спортен резултат и ще катерим без кислород и без помощ от шерпи.


Как ще съчетаете изкачването и на Броуд Пик, и на К2?
- Ще се установим в базовия лагер на Броуд Пик, а двата върха отстоят на 5-6 километра. Първо ще отидем на Броуд Пик, където ще правим аклиматизации и излизания по лагерите. След около 20 дни ще направим опит за атака с надеждата, че ще изкачим главния връх. Към началото или средата на юли започваме да дебнем прозорец за К2. Това трябва да са 5-6 последователни дни със сравнително стабилно време – ниски ветрове и слънце. Ще се придвижим за 2 часа до базовия лагер на К2. Там директно ще тръгнем по маршрута и няма да правим аклиматизации, излизания или строежи на лагери. Ние ще катерим по класическия маршрут по реброто Абруци, който е изкачен през 1954 г. Смята се за най-лек, шансовете са ни най-големи, затова избрахме него.


Боян Петров: Да сме бързи и леки - това е стратегията ни за изкачване на К2

Оставили сте си време и през август, но споделихте, че не е много желателно да се качва тогава. Защо?
- Колкото по-рано през лятото е изтеглено изкачването, толкова по-добре е за нас от гледна точка на безопасността. През август заради затоплянето много от снежните мостове са се стопили, отворили са се цепнатините на ледника, връзките между ледените блокове в горната част на маршрута са по-слаби и има по-голям риск да ни затрупа лавина или снегопад. Сутринта си говорих с Дойчин и го питах дали помни колко студено е било, защото ходихме разкопчани през цялото време. Не очакваме зловещи ниски температури.


Кои са коварните моменти?
- Гърлото на бутилката (bottleneck) е най-трудният момент на 8400 м. Там стават най-често нещастните случаи, защото си вече със замъглен мозък, бавен си и не можеш да съобразяваш. Ако нещо тръгне да пада, можеш да скочиш, но наклонът е 45 градуса и ще се изтърколиш в бездната. Някои години е покрито със сняг и се минава абсолютно елементарно, докато други години е оголено, силно заледено с черен лед. Когато е оголено, е по-трудно, защото трябва да разчиташ да има въже. Ако няма, трябва да си много бавен и внимателен, защото на 8400 м при тоя наклон всяко едно подхлъзване е равнозначно на смърт.


К2 е с втората най-висока смъртност сред осемхилядниците. Изследвали ли сте причините?
- Всеки един от четирима, изкачили върха, е загинал. Най-високата част от умрелите са от каменопад или лавина. На К2 над 50% от маршрута е скали, а ние по скали сме сигурни, защото е твърдо и се чувстваме добре. Техничари сме. Затова там не отиват комерсиални експедиции – прекалено трудно е да катериш, а комерсиалните клиенти не са подготвени за това. Шерпът може да му носи целия багаж, но не може да му движи ръцете. Абруци се води най-лесният маршрут, но хич не е лесен. От ледника до Гърлото на бутилката всичко е 30-45 градуса има, а има и отвеси. Не те пуска нито за миг. Но това не ни плаши.


Преди да заминете за Канчендзьонга, бяхте казал, че искате да сте много лек. Обяснете го по-популярно.
- Да бъдеш лек в алпинизма означава да не носиш всичко. Да носиш минимума, който ти дава преди всичко сигурност, но не и комфорт. Отиваш със съзнанието, че вероятно ще ти бъде студено, като спиш. Сигурността винаги е приоритет за планирането на атаките и икономисваш от дребни неща. Раницата не тежи повече от 12 кг. Според мен това е максимумът, с който трябва да тръгна нагоре, за да бъда бърз. Когато си натоварен с повече - 15-17 кг, се движиш много бавно, изложен си непрекъснато на рискове и вместо да прекараш три часа по маршрута, прекарваш шест часа. Ти си два пъти по-изложен на рискове. Затова искаме да сме леки и бързи. Е, страдаш, не си носиш глезотии, ходиш с една лека пухенка, мръзнеш като куче, стискаш зъби и оцеляваш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Успех с тази трудна задача!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Много смело и дръзко.
  Много искам да успеете и живи и здрави да се върнете.

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Успех!

  седеньето го зголемува задникот
 4. 4 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Към администраторите - Off-topic: Какви проблеми има със сървърите на Икономедия, че свързването е толкова трудно? (С други сървъри в България няма проблеми...) Моля за из
  винение

  Post tenebras spero lucem
 5. 5 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  "...ходиш с една лека пухенка, мръзнеш като куче, стискаш зъби и оцеляваш."

  В по-общ житейски смисъл това е класическо противоречие - бързо или лесно. Примерно в бизнеса - високия ливъридж дава бърз растеж, но води до други (сериозни) главоболия. Голямата награда иска голяма цена
  Успех на експедицията и късмет с времето!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 6. 6 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Успех и късмет! Дано К2 е гостоприемен и благосклонен към вас, момчета!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  К2 е свиреп.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Успех и всички да се върнат живи и здрави.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Бързи и леки"; лекотата обикновено е за сметка на нещо, които не дай си Боже да потрябва. Но риск винаги има.
  Успех Бояне!

 10. 11 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 1001 Неутрално
 11. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Успех!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Успех и умната!
  Качването е лесно, трудно се слиза.

 13. 14 Профил на think
  think
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Успех на Боян и Младен! Дано да имате късмет и да се върнете живи и здрави!

 14. 15 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Успех и да знаете ,правите много вдъхновяващо събитие!!
  Бъдете здрави и нека и Бог и природа са благосклонни към вашето начинание.

 15. 16 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Перфектно планиране! Ако не е писано, няма да стане, но САМО в този случай. Няма и следа от типично българското дай сами да си направим трудности и после дай на юруш.

  Успех!

 16. 17 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Успех момèта! Годеем се с вас!

 17. 18 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Опа извинявам се момчета!!!!

 18. 19 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Успех!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK