Конфликтът между Мариана Георгиева и атлетиката се засилва

Димитър Кисьов (вдясно) водеше протест срещу Мариана Георгиева

© Георги Кожухаров

Димитър Кисьов (вдясно) водеше протест срещу Мариана ГеоргиеваНапрежението между министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева и федерацията по лека атлетика се засилва без изгледи да намалее. 


Двете страни са в спор от известно време заради намаленото финансиране на клубовете. Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) беше и последната, която подписа договор за финансиране за 2014 г.


Федерацията няма получи нито лев от желаните 1.681 милиона лева за първенството в Самоков, което беше спечелено преди година, потвърди Георгиева. Тя няма да даде пари и за домакинствата на мотоциклетизма.
"Миналата година за еднодневния полумаратон в Каварна са били отделени 950 хиляди лева. Сега, когато попитах г-н Добромир Карамаринов какви приходи се очакват от състезанието в Самоков, той отговори, че не се очакват. От една страна, вече нямаме пари в бюджета за домакинства, но, от друга, търсим инвестиционна възвращаемост, а такова няма", заяви тя.


Тази година финансиране са получили само 83 от 118 членуващи клуба в БФЛА. Според нея останалите не отговарят на критериите за финансиране. 


От тази година ММС финансира директно клубовете, а парите не минават през федерациите. Тъй като всеки клуб подава отделно своите заявки и проекти, че някои от тях са отпаднали от финансиране. Така сумата за атлетическите клубове е намалена от 620 хиляди на 370 хиляди лева.


"Не финансираме федерации, а финансираме спорта. В закона за спорта е записано, че държавата е само един от начините за финансиране на клубовете", заяви Георгиева.


Тя даде като пример, че през 2011 г. министерството е сключило договор за финансиране на атлетическите клубове на 14 или 15 април. Две седмици по-късно споразумението се е анексирало със 150 хиляди лева. 


"Поради коя експлозия в аванс понастоящем на тези две седмици или с каква велика цел за експлозия, не зная как тези 150 хиляди лева в рамките на две седмици се явяват необходими", каза Георгиева.


В същото време пред Спортната палата бяха издигнати плакати за оставка на Георгиева. Групата беше водена от Димитър Кисьов, който според спортния министър ползва без правно основание апартамент в комплекса "Диана". 


В следващите дни се очаква той да бъде изведен оттам, тъй като според Георгиева има спечелено дело в СГС и има нанесени щети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK