Бразилски майстори ще показват умения по капоейра в Борисовата градина

Бразилци показват техниките на капоейра по улиците в Салвадор по време на световното първенство по футбол

© Reuters

Бразилци показват техниките на капоейра по улиците в Салвадор по време на световното първенство по футболОткрита демонстрация по бразилското бойно изкуство капоейра ще се проведе днес в София, а специални гости ще бъдат световноизвестните майстори Изол и Контра Местре Пиольо.


Събитието ще започне в 13 часа в Борисовата градина и цели да запознае столичани с богатството на атрактивното афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда в началото на 16 век в Бразилия като отговор на робите към португалските колонизатори.


Съчетание от танц, акробатика и бой, капоейра се превръща в символ на свобода. Бойното изкуство е известно със сложните си движения и атаки, замаскирани под формата на танц. Основните удари се нанасят с крака и глава, а ръцете служат за запазване на баланс и се използват за скрити движения по земята.
В капоейра ударите не се блокират, а се избягват, като по този начин се подготвя атаката срещу незащитения противник. В капоейра основното е да надхитриш противника, а не да му нанесеш удар. 


За основен инструмент се смята беримбауто (еднострунен инструмент), от чийто ритъм се определя вида на играта. Днес капоейра е основна част от културата на Бразилия и набира все повече популярност в цял свят.


В рамките на фестивала от петък до неделя се провежда и първото "батизадо" (раздаване на степени) на деца в България. Предвидени са и много уроци по самба танци, както и други елементи от бразилската култура. В събитието ще се включат участници от Германия, Израел, Русия и Сърбия.


Домакин на фестивала е създадената през 2011 г. група "Кордао джи Оуро България", която е част от най-популярната асоциация по капоейра в световен мащаб – Асосиасао де капоейра кордао де оуро, основана от Местре Суассуна и Местре Бразилия в края на 60-те години на миналия век.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK