Мариана Георгиева: Няма от какво да се напрягам, има от какво да се гордея

Мариана Георгиева се отчете за едногодишното управление

© ММС

Мариана Георгиева се отчете за едногодишното управлениеИзбори 2022

След като в първите дни на своето управление спортният министър Мариана Георгиева имаше притеснения да не изпадне в интроветност на духа, година по-късно тя отчете, че вече няма от какво да се напряга, а свършената работа я изпълва с гордост.


В отчета си за едногодишното управление тя обяви, че управлението на спорта в кабинета на Пламен Орешарски е "повече от успешно", и даде заявка за продължителен престой на поста, като начерта следващите си цели.


"Гордея се, още повече като си спомним с какво притеснение ме посрещнахте и вие, и спортистите на 29 май (миналата година). Имам съзнание, че спортистите са спокойни, федерациите също са спокойни, треньорите - също, общините - също, гражданите - също, учениците - също... Повече от успешно е едногодишното управление в областта на младежта и спорта на кабинета "Орешарски", заяви Георгиева на пресконференция.
"Въведохме знакови, работещи, полезни политики. Контрастът е категоричен, неоспорим, безспорен... Нашата политика е прогресивна, работеща, европейска. И занапред така ще работим", добави тя.


"Аз няма от какво да се напрягам. Има от какво да се гордея", каза министър Георгиева на въпрос за недостатъците и предимствата на новата политика за финансиране на спортните клубове.


Георгиева обяви като един от своите приоритети за в бъдеще целогодишното финансиране на спортната подготовка. Тя отчете, че е постигнат ръст от над 320 процента във финансирането на елитните спортист. 


"При предишното управление спортистите в индивидуалните спортове са били финансирани 70 - 80 дни подготовка с общо 7000 лева, сега се финансират 220 дни подготовка със 17 600 лева. Но няма да спра дотук. 220 дни няма да е моят предел. Желанието ми е да се финансира целогодишна подготовка и ще го направя", заяви тя.


Като свои постижения тя отчете редица промени в нормативните документи, категоризацията на спортовете на три групи, увеличението от 1% от приходите от тотото за спорт (от което в последните месеци на миналата година са дошли 1.6 милиона лева повече), ремонтът на двете спортни училища в Плевен и Пловдив, контролът върху изразходването на средствата и отделените за строежа на площадки 20 милиона лева.


"Инвестиционната политика на кабинета "Орешарски" за една година е за 70 милиона лева, докато тази на предишното правителство е 10.7 милиона лева за четири години", добави тя.


Георгиева обяви, че са заведени искови молби за над 1 милион лева за неотчетени средства по инвестиционната програма на предишното правителство и несъбрани наеми от спортни бази. Прекратен е договорът с ползвателя на открития басейн на 4-ти километър, който бил "клуб за фехтовка и езда с адрес мотел "Ихтиман".


Министерството е започнало написването на нова програма за обучението по физическо възпитание в училище. Мариана Георгиева обяви, че се надява до края на юли тя да влезе в парламентарната комисия по младежта и спорта, а през август учителите да бъдат обучавани за новите изисквания.


По инициатива на ММС е променен Законът за обществените поръчки, за да могат клубовете да не минават по общия ред за избор на доставчици, а да се договарят пряко. 


Държавните търговски дружества, които управляват спортните бази, намалили административния си персонал с 20 - 30% и работели по-ефективно с намалени наеми за спорт и увеличени за извънспортни събития.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK