Боян Петров: Броуд Пик не се предава

Боян Петров и Младен Данков вече са здрави в базовия лагер

© Боян Петров

Боян Петров и Младен Данков вече са здрави в базовия лагерБоян Петров направи неуспешен опит да изкачи осемхилядника Броуд Пик в изминалите дни заради лошото време, което съпътства българската експедиция под върха.


И двамата с Младен Данков стигнаха до щурмовия лагер над 7000 метра, но не успяха да се изкачат на високия 8047 метра връх, който използват за аклиматизация преди опита за атака на митичния К2.


"В последните три дни направихме четвърто излизане по маршрута на Броуд Пик. На 9 юли стигнахме до лагер 2 (6200 м) в сравнително слънчево и хубаво време. На 10 юли се качихме до щурмовия лагер 3 (7100 м) в облачно и силно ветровито време", разказа Петров за "Дневник".
Поради по-добрата си аклиматизация Петров решил да направи опит за атака на върха. Тръгнал е в 6 часа при температура -14 градуса и бързо набрал височина. За два часа изкачил 300 м височина и попаднал в зона с нефирнован, мек сняг с дълбочина между 60 и 80 см. В следващите 5 часа е пробил сам пъртина, напредвал е трудно и едва е изминал още 300 мeтра денивелация.


"Около 13 часа стигнах на 100 м под ключовия участък на маршрута - Седлото (7800 м) между Роки съмит (8035 м) и Централния връх (8016 м). Там реших да се откажа, защото прецених, че няма да има време да изкача Главния връх (8047 м) и да се върна по светло до лагер 3", разказа Петров.


На връщане фиксирал 30 метра въже на най-стръмния участък (70 градуса леден наклон) и разучил по-пряк път за изкачване.


"Силно размекнатият сняг беше отслабил снежните мостове и на около 7500 м пропаднах два метра в голяма покрита ледникова цепнатина, от която успях да изляза благодарение, че държах пикела си в ръка", каза той. 


Палатката на българите в лагер 3 на 7100 метра

© Боян Петров

Палатката на българите в лагер 3 на 7100 метра


Същия ден двамата с Младен са слезли успешно до базовия лагер.

Независимият участник в експедицията Иван Томов също напредва добре по маршрута и през последните три дни вече е стигнал до лагер 3.


"В момента всички сме в базовия лагер и се възстановяваме от дните прекарани на над 7000 м. Никой освен нас не е стигнал повече от 7300 м на Броуд Пик, въпреки че в базовия лагер преброихме над 70 алпинисти", разказа Петров.


"Най-подготвени и вече установили лагер 3 като нас са националната полска експедиция, чиято цел е изкачване на Централния връх (8016 м). Румънецът Алекс Гаван, двойка мексикански алпинисти, един пакистанец, шерпи от групата на Seven Summit Treks, както и няколко тайвански алпинисти също са стигнали до лагер 3", добави той.


"Следващото излизане по маршрута се очаква да е доста масово, което донякъде ще увеличи шансове за успех поради обединяване на усилията за биене на пъртина над между лагер 3 и Седлото. Разбира се това е хипотеза, защото по-слабите и хитри алпинисти по някаква причина винаги остават отзад и изчакват по-силните да избият пъртина и фиксират въжета на ключовите участъци", каза Петров.


Двамата българи контактуват със света в базовия лагер

© Боян Петров

Двамата българи контактуват със света в базовия лагер


Въпреки големия брой алпинисти (над 50), напредъкът на съседния връх К2 (8611 м) не е значителен. Изграден лагер 2 (6700 м) имат само членове на полската, италиано-пакистанската и гръцката експедиция. До Лагер 3 има само изнесена храна и екипировка, но няма изградени палатки.


Сезонът постепенно навлиза в разгара си и в следващите две седмици се очаква по-масиран напредък по маршрутите на К2 и Броуд Пик. Времето е непостоянно и ветровете над 7000 м са значителни (40-120 км/ч). 


​"Скоростта на вятъра като цяло не пречи на изграждането и зареждането на височинните лагери, но е от ключово значение за атака на върха. Изборът на деня е лично решение на всяка отделна група алпинисти. Всеки щурм изцежда значително силите на всеки участник и увеличава времето за възстановяване до следващия опит", каза Петров.


"Успехът във височинния алпинизъм зависи преди всичко от правилно разчитане на метеорологичните условия, тактиката за разпределяне на силите, както и от ефективната координация с останалите членове на екипа. Късметът и звездите явно също имат значение, защото дори всичко останало да изглежда добре подредено, изкачване няма!", завърши той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK