Константинов: Вярвам, че на Матей му се играе в националния, но си има виждания

Пламен Константинов смята, че трябва да се изгради дългосрочна стратегия за развитието на българския волейбол

© LAP.bg

Пламен Константинов смята, че трябва да се изгради дългосрочна стратегия за развитието на българския волейболСелекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов смята, че Матей Казийски има желание да играе за България. Той все още очаква дали посрещачът ще приеме поканата да е в състава за световното в Полша.


"Моето усещане е, че на Матей му се играе в националния. Вярвам в това. Има фактори, които го спират. Нееднократно е изразявал позицията си", каза Константинов в сутрешния блок на "Нова телевизия".


Казийски няколко пъти е казвал, че за да се върне в националния отбор, ръководството на федерацията по волейбол трябва да подаде оставка. "Аз също имам идеи как да се подобри волейболът в България. Концепцията трябва да е дългосрочна", добави селекционерът.
Според него основният проблем идва от огромната разлика в нивото между вътрешно първенство и националния отбор. "За да има силно първенство, трягбва да има и финансиране. До едно ниво развиваме младите, но на около 21-годишна възраст развитието им спира."


Като стъпка за преодоляване на пропастта се планира от догодина България да участва в Европейската лига. Там ще бъде пуснат втори отбор от млади състезатели, които да трупат опит. Според Константинов федерацията трябва да помага на младите волейболисти да си намират отбори в Европа. По думите му в Световната лига е добре да се дава възможност на нови играчи, да се правят експерименти.


Той започна подготовка със седем волейболисти за световното, като постепенно отборът ще се запълни до 21 юли. Селекционерът смята, че най-напред трябва да опознае играчите, за да игради подхода си към тях.


"Без всякакво съмнение големите очаквания натоварват. Това е проблем общо в световния спорт. Видя се, че и на световното отборите, към които имаше най-големи очаквания, не издържаха. Само за пет минути бразилците загубиха полуфинала", каза Константинов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK