Поне двама българи са изкачили осемхилядника Броуд Пик

Поне двама българи са изкачили осемхилядника Броуд Пик

© Боян ПетровПоне двама от тримата български алпинисти под Броуд Пик (8047 м) са успели да изкачат върха днес, става ясно от съобщение на Анвар Сиед от базовия лагер на осемхилядника. 


Редица алпинисти са се възползвали от прозореца от хубаво време и са стигнали до върха, като сред тях е Иван Томов и поне още един неназован българин. Очакваше се днес Боян Петров да атакува върха и да се превърне в първия български алпинист с изкачени два осемхилядника в рамките на едно лято.


"Много алпинисти успяха да изкачат връх Броуд Пик, а някои от тях са Иван Томов, Алекс Гаван, още един българин и много други. Очаквайте подробности", написа Анвар Сиед, който организира експедиции в Пакистан.
По-рано тази сутрин сайтът explorersweb.com съобщи, че алпинистите, които са напуснали базовия лагер в неделя днес са тръгнали в атака на върха. Те са изкачили лагер 2 на 21-ви и лагер 2 на 22-ри и въпреки наличието на няколко души във временен лагер 4, повечето са тръгнали директно от лагер 3.


"Сред алпинистите, които се очаква да атакуват върха са румънецът Алекс Гаван и българинът Боян Петров, както и група А от полски алпинисти към Броуд Пик Среден. Двата екипа ще вървят по един маршрут до 7800 метра", се казва в съобщение на сайта.


По-късно се появи информация, че двама мъже са много близо до върха. 


"Двама души напредват, но не много бързо. Единият е на 30 метра от Броуд Пик. От един час следим хората, които се изкачват нагоре", написа Агостино да Поленца, който е следил ситуацията от базовия лагер на намиращия се в съседство К2.


Иван Томов се присъедини към двамата българи Боян Петров и Младен Данков под Броуд Пик, след като се възползва от компенсацията за нанесените морални щети пакистанското Министерство на туризма. Тя беше заради провала на експедицията на Нанга Парбат преди година заради масовия разстрел на алпинисти в базовия лагер.


Преди два месеца Боян Петров изкачи Канчендзьонга, а в плановете му влиза и опит за изкачване на К2. Съобщенията от базовия лагер на втория по височина връх говорят за очаквано добро време там и възможни опити на множество алпинисти да се качат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK