Българинът Боян Петров изкачи К2 (обновена)

Снимката е от неуспешния му опит за изкачване на К2 през 2005 г.

© Боян Петров

Снимката е от неуспешния му опит за изкачване на К2 през 2005 г.Боян Петров е първият български алпинист, който изкачи втория по височина връх в света К2.


Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх. Пред "Дневник" тази вечер той съобщи, че изкачването е станало вчера, 31 юли в 9 часа сутринта. Той вече се намира в базовия лагер.


По-рано новината съобщи ръководителят на полската компания Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015 Януш Майер за известния български журналист Петър Атанасов, който поддържа сайта climbingguidebg.com. 
Двама участници от неговата полска експедиция вчера също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб.


Атаката на К2 се осъществи през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибраха в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до до днес сутринта нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера. 


Според Януш Майер софиянецът е атакувал върха заедно с Голомб и Качкан и дори е стигнал първи до най-високата точка. Италианският алпинист се е върнал рано-рано без да изкачи върха.


Другите двама поляци Артур Малек и Павел Михалски се прибраха рано, след като стигнаха на 150 м от най-високата точка, заради съмнения за ангина на Малек. След това в лагер 4 се прибра Голомб, а накрая и Качкан. 


След като са пренощували във високата част от планината, днес всички заедно слизат надолу към базовия лагер.


К2 вече е български!

© Боян Петров

К2 вече е български!


Боян Петров е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Той попада в елитната група от малко над 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за по-малко от 100 дни.


Той вероятно е и първият инсулинозависим алпинист, който постига подобно постижение. На 21 май Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м). В кариерата си Петров има успешно изкачване и на Гаршербрум I.


Като допълнителна символика идва и фактът, че двамата поляци и Петров се качиха на К2 в деня, в който преди 60 години го направиха италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели.


Постижението на Петров има и друга стойност - той изкачи двата най-смъртоносни върха сред осемхилядниците след 1990 г. Канчендзьонга е номер 1 по този показател, а К2 е втори, както и във вечната класация със 25% смъртни случаи. Във вечната ранглиста най-смъртоносен е Анапурна с 38% фатален изход.


Тази година планината беше изключително благосклонна към множеството експедиции, след като през 2005, 2009, 2010 и 2013 г. не беше регистрирано нито едно изкачване заради лошото време.


Освен че се отвори необичайно дълъг прозорец от добро време, условията за катерене също се оказаха идеални. След първите два дни (26 и 27 юли) над 40 души направиха успешни изкачвания, четиримата поляци, Петров и Симоне ла Тера останаха последни в опит да постигнат целта.


Единствената жертва на К2 тази година беше испанецът Мигел Анхел Перес, който беше открит мъртъв преди два дни (30 юли) сутринта в палатката си в щурмовия лагер 4 след успешно изкачване предния ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK