Опитомен ли е К2?

Най-опасният връх, който от време на време допуска до себе си само най-подготвените

© Боян Петров

Най-опасният връх, който от време на време допуска до себе си само най-подготвенитеСтраховит. Опасен. Непристъпен. Ако се зачетете в определенията за К2, ще установите колко различни са определенията за втория по височина връх в света. Неговата митична слава не отстъпва място с годините на никой друг връх, а всеки трагичен случай по склоновете му подклажда драматизма и едновременно с това засилва адреналина на желаещите да го превземат. Изкачването му винаги се смята за особено постижение в алпинизма и заради техническата трудност, и заради непредсказуемото време, което рядко позволява да се постигнат успешни опити.


Тази година беше по-особена и щастието се усмихна на над 40 души, сред които и софиянецът Боян Петров. Той стана първият българин, стъпил на 8611 метра, без кислород, а допълнително изпитание за възможностите му беше фактът, че е диабетик. Петров се изкачи солово на 31 юли, когато се навършиха точно 60 години от първото изкачване. До тази година на върха бяха стъпили само 336 души. За сравнение на най-високия връх Еверест са почти 7000.


Успехът на тазгодишните експедиции под К2 даде основание да се заговори за това, че върхът вече може да се смята за опитомен. За първи път в историята се качи цял екип от пакистанци (в миналото е имало единични успешни пакистански опити), както и първият изцяло женски екип от непалки. При над 40 реализирани изкачвания тази година (неофициалната информация е за 48) планината взе само една жертва. 


Боян Петров не успя да качи К2 през 2005 година, която се оказа нулева за върха

Боян Петров не успя да качи К2 през 2005 година, която се оказа нулева за върхаДали тази година ще промени статута на К2? "Добър въпрос. Невероятните успехи се дължат на безпрецедентния прозорец от фантастично време и снежни условия, коментира пред explorersweb.com Адриан Хейс. Това е невероятно трудна и изискваща техника планина и при малко вятър, ниски температури или нормални снежни условия нямаше да постигнем и половината от изкачванията на 26 юли".


Според Боян Петров трудността на К2 е едновременно съчетание между климатичните особености, психология и алпинистка техника. 


"К2 е най-зловещият връх и вероятно с най-малко изкачвания сред осемхилядниците, защото до него няма лесен маршрут. Нито един от тях не позволява да се промъкнат комерсиални експедиции. Там ходят най-подготвените, най-психически устойчивите и на върха не е стигнал нито един случаен човек", коментира той през май преди да замине на първата си "осемхилядна" мисия към Канчендзьонга. 


"Най-големият проблем, е че тази 3.5-километрова грамада, която се издига над базовия лагер, те смазва психически. Почти 50 процента от експедициите се отказват, защото са премазани от психологическата тежест на върха. Живееш под него два месеца, виждаш го всеки ден и той те отказва", добави тогава той.


Петров беше готов да чака, но не му се наложи. Той дори трябваше да спринтира към К2 след изкачването на Броуд Пик на 23 юли, защото имаше опасност да изпусне прозореца от добро време. За щастие успя да се вмести във вероятно последния момент.Сега обаче наличието на толкова успешни изкачвания на хора от различни възрасти и пол, а вероятно и умения накара мнозина да се запитат дали няма да видим бум на комерсиалните експедиции, както се случи на Еверест през 90-те години. Тази година след трагедията с шерпите под Еверест дори К2 се оказа по-доброто място за желаещите да запишат славна точка в биографията си на катерачи.


"К2 не е новият Еверест, както Бразилия не е новата Германия. Катерачите трябва да имат ниво на възможности и състоятелност, каквито в една комерсиална експедиция на Еверест не е необходимо да притежаваш", коментира Марк Хорел в опит да отговори на въпроса.


Теренът на Еверест дава шанс на не чак толкова опитни катерачи да се справят, тъй като няма сложни участъци. Освен това логистично е възможно шерпите да свършат основната част от работата, като изнасят багажите по установените лагери и да фиксират въжетата. Освен това е възможно да се получава по-точна и детайлна метеорологична информация, така че на клиентите да не им се налага да катерят в лошо време.


На К2 компаниите осигуряват логистиката в базовия лагер, но останалите аспекти на катеренето оставят на своите клиенти. Пакистанската алтернатива на шерпите понякога помагат на някои експедиции, но те не са толкова много и толкова опитни като хималайските шерпи.


Повечето експедиции всъщност са съставени от разнообразни алпинисти, които си делят разходите по разрешителното. Фиксирането на въжетата изисква кооперативност между катерачите. Прогнозите за времето също не могат да бъдат в такава помощ, защото времето в Каракорум е много по-сурово, а конкретно на К2 и по-променливо. По трасето има много повече снегопади и лавини, които създават риск за хората. 


К2 не е за алпинисти аматьори и не може да бъде качен без необходимата подготовка

К2 не е за алпинисти аматьори и не може да бъде качен без необходимата подготовка


Историята показва, че на К2 често има години в които въобще не се появява прозорец от подходящо време. В последните десет години има четири, в които не се е качил нито един човек - 2005, 2009, 2010 и 2013 г. През 2005 г. Боян Петров и Дойчин Боянов стигат най-високо - 8200 метра, но заради лошото време не могат да продължат. 


През 2004, 2007 и 2012 г. времето обаче беше благоприятно за алпинистите под К2. През 2004 г. успяха да се качат 51 души, като най-доброто постижение беше 19 души в един ден. През 2007 г. на върха стъпиха 31 души, а преди две години 30 души. Това обаче е нищо със случващото се в Хималаите. Тогава на най-високата точка на света стъпиха в един ден 223-ма души. В последните седем години на Еверест има стабилно по над 100 изкачвания в най-хубавия ден от сезона.


Съотношението на смъртните случаи също е впечатляващо. К2 се слави като най-смъртоносния осемхилядник, макар реално да не е - Анапурна взима много повече жертви. Но сравнението между К2 и Еверест показва колко далече са двата върха като изпитание. За последните десет години К2 е взел 30 жертви, а Еверест 59, но отнесено спрямо броя на изкачванията К2 има 21.7% смъртност, докато Еверест едва 1.2% (виж графиката).


"Еверест и К2 дори не са един и същи спорт", коментира в този дух гидът на комерсиални експедиции Крис Зимиец в трейлъра към филма "Изкусителят К2", който миналата година получи Голямата награда на "Банско филм фест". И вероятно ще си остане така още дълго време, независимо колко се развие алпийската техника. Просто, защото никой не може да промени това, което е воля на природата.


Статистика за изкачванията и смъртността на Еверест и К2 за последните 10 години

© Вихър Ласков

Статистика за изкачванията и смъртността на Еверест и К2 за последните 10 години


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво Бояне! Жив и здрав да си!

 2. 2 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В началото на статията пише, че на Еверест са тъпили почти 7000 души.
  Това не е вярно.

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 3. 3 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Тази година беше по-особена и щастието се усмихна на над 40 души, сред които и софиянецът Боян Петров"

  Софиянец - това вече е особена, специална категория, наднационална принадлежност, космополитна, вселенска...

  Интересно дали е развял флага на София на К2 или един друг, невзрачен трибагреник...

 4. 4 Профил на bat_nix
  bat_nix
  Рейтинг: 233 Весело

  О, да!Мърка като котенце. Грабвайте сандвичите..

 5. 5 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "МъдиУотърс":

  о, вярно е и още как. Към края на 2013 г. има 6871 изкачвания, тази година са 125+, още не е готова финалната статистика.

  http://www.alanarnette.com/blog/2013/06/03/everest-2013-season-recap/

 6. 6 Профил на think
  think
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на Боян Петров! Респект!!!

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Опитомен ли е К2?"

  След прочитането на статията ти става ясно, че К2 далеч не е опитомен. И, че поради много фактори това си остава най-трудният връх от 8-хилядниците за изкачване....!

  П.П.
  Поздравления на автора за прекрасната статия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Опитомен ли е К2?"
  По-голяма глупост не може да се напише...!

  Само респект към Боян за волята и подготовката!


  ПП: А кой е този връх "ЕВЕРСТ" от графиките?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изглежда страшно. Тези които са го изкачили са истински.

 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 647 Весело

  Аз пък съм се качвал веднъж на Витоша ... с кола

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Изключително тъпо заглавие.
  НИКОЙ връх не можа да се счита за опитомен, дори и Черни Връх.
  Никой не е по-велик от планината.
  Всеки който се е върнал трябва да е наясно, че се е върнал защото ТЯ го е пуснала да се върне. Толкова е лесно да се затрие един човек, че не е истина. Една тревичка на неподходящото място в неподходящия момент е достатъчна.
  Просто тази година върхът е бил на кеф.
  На алпинистите браво - на журналиста 2-

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Нелепо... Ще разберете колко е опитомен, при следващата нулева година... или по-лошо - сериозен инцидент.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 13. 13 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#3:"stoyanst"]
  Софиянец - това вече е особена, специална категория, наднационална принадлежност, космополитна, вселенска...

  Интересно дали е развял флага на София на К2 или един друг, невзрачен трибагреник... [/quote]
  Стояне, нещо така провинциални комплекси ли показваме? Къде изобщо видя някой да е коментирал че успехът на Боян е защото е софиянец ? Ако беше например от Смолян щяха да пишат смолянеца и какво от това ?

 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво за момчетата, К2 е сурово място. Не обичам обаче такива думи като "опитомен", "покорен", "победен" и т.н. С майка природа шега и патронажно отношение не бива.

  chavo64
 15. 15 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoyanst":

  Приятел, да си видял някой да е по малко щастлив от успехите на Гришата в тениса, само защото не е от София?!

  chavo64
 16. 16 Профил на irisit
  irisit
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Браво на Боян, но никой не може да опитоми природата и тя ще си върне всичко на хората! Хубаво, че се споменава Анапурна - там смъртността е близо 50%, а и не е за пренебрегване статистиката и за другите осемхилядници! Иначе не разбирам гоненето на рекорди, дано ме разберете правилно )) Пожелавам на всеки да посети Хималаите, там наистина е невероятно))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK