Три неща, които Раданова може и трябва да направи

Евгения Раданова може да свърши няколко полезни неща за спорта, макар и за кратко време

© Красимир Юскеселиев

Евгения Раданова може да свърши няколко полезни неща за спорта, макар и за кратко времеСлужебният спортен министър Евгения Раданова встъпва в длъжност в момент, в който на пръв поглед е "мъртъв" за българския спорт - договорите с федерациите и клубовете са подписани, спортният календар си върви и няма някакво голямо предстоящо събитие. А и по принцип август е ваканционен месец в спорта.


За ограниченото си време Раданова обаче може да направи поне три важни неща, които да спестят държавни пари и да подготвят почвата за следващия титуляр на този пост.


Първото и най-важното е незабавното спиране на процедурата за ремонт на Зимния дворец в София
В момента тя е на етап разглеждане и оценяване на документацията на петте компании, които подадоха документи за участие в обществената поръчка. Самата поръчка се забави достатъчно, за да не може да бъде реализирана от кабинета на досегашния спортен министър Мариана Георгиева и това изглежда като много добра новина.


И досега не е ясно защо беше необходимо да се форсира толкова похарчването на между 40 и 55 милиона лева (според различни оценки на Георгиева. Иначе поръчката е за 40 млн. лв. без ДДС) за съоръжение, което е с капацитет не повече от 4000 души. За сравнение - строежът на "Арена Армеец" струваше 90 милиона, а ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна с капацитет 5000 души се очаква да струва около 6 милиона лева. 


В свои изказвания и след запитване на "Дневник" на пресконференции Георгиева оправдаваше ремонта с "опасност за здравето", а цената със сложността и значимостта на съоръжението. Тя винаги е твърдяла, че офертите при поръчката ще покажат реалната цена на ремонта, но както се оказва напоследък, организаторите на такива поръчки умело избират "правилната" фирма, която дава удивително близка до прогнозната цена.


Само няколко примера - за ремонта на двете спортни училища с пари на ММС бяха отстранени 9 от 10 фирми, за да бъде избрана точно една. Тези нарушения на закона бяха потвърдени от ВАС, но това не промени нищо. Във Варна за ремонта на ДКС няма нито една процедура, която да е според правилата на ЗОП. Преди дни стана ясно, че има обжалване в КЗК на процедурата за избор на строителство на зала "Арена Бургас" за 38 милиона лева, след като от петте участващи фирми до отваряне на ценовите оферти бяха допуснати три, но две от тях получиха много ниски оценки за техническо предложение. Така победител  стана сдружението, в което участва близката до Делян Пеевски "Водстрой 98". 


Като бивша шампионка и настоящ треньор по шорттрек Раданова е вероятно най-наясно какво е състоянието на Зимния дворец и от какъв ремонт се нуждае. На практика това е единственото нормално съоръжение за "ледените" спортове в София и затварянето му за какъвто и да е период обрича тези спортове (фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек) на закриване. Другата пързалка в столицата, където Георгиева препоръчваше на трите спорта да се преместят - на стадион "Славия" е още по-остаряла и съответно още по-опасна за здравето. Отделно, че е и в по-окаяно състояние.


Новият спортен министър със сигурност трябва да провери и


какво се случва по разпределението на парите по широко рекламираната програма за заличаване на различия на регионите


по които министерството организира серия от обществени поръчки за изграждане на спортни площадки. 


Тези процедури, както може да се очаква, бяха покрити в плътна мъгла от спортното министерство. "Дневник" засече няколко случая, в които информацията за отварянето на ценовите оферти се появяваше на сайта на министерството ден, след като вече са били отворени. От месец са отправени запитвания за състоянието на конкурсната процедура, но досега отговор няма под предлог, че "се чака още някаква информация".


По тази програма Георгиева често беше критикувана от опозицията, че преимуществено е одобрила проекти на общини с кметове на ДПС. При обявяването на служебното правителство президентът Росен Плевнелиев обяви като един от приоритетите да се види какви са резервите от неизразходвани средства по програмата и в спорта със сигурност ще може да се направи подобна ревизия с видими резултати.


За краткото си време на поста Раданова би могла да


усъвършенства наредбите за домакинство на международни състезания, които всяка година се продънват


от продължаващата склонност на различни федерации да поемат ангажименти за все повече и по-скъпи домакинства. Ако се въведат по-ясни и по-точни критерии кое състезание и как ще се финансира, това ще бъде от полза на всеки следващ спортен министър. 


А проблемите вече чукат на вратата и някой ще трябва да ги решава. През следващата година Банско ще бъде домакин на нови стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини, които в предишните си издания разчитаха на 4 милиона лева държавни средства. Догодина обаче България ще е и съдомакин на европейското първенство по волейбол за мъже заедно с Италия и се очаква волейболната федерация да иска не по-малко от 4 милиона лева, дори повече. Отделно футболът ще приеме европейското първенство за юноши до 17 години, за което все пак е редно също да се отделят някакви средства. Към тях трябва да се добавят и редица по-малки събития, за които различни федерации са поели ангажименти, но не са афиширани.


При бюджет от 5-6 милиона лева годишно за домакинства на спортни състезания е очевидно, че още сега се очертава сериозен проблем и вероятно голяма битка кой колко пари да получи. 


Раданова вероятно ще бъде засипана и


от оплаквания от новата система за финансиране на спортните клубове


която беше критикувана от някои федерации. Най-много проблеми видяха в атлетическата федерация.


В тази система има смисъл, тъй като елиминира немалка част от клубовете фантоми, създадени да гласуват по общи събрания. Освен това парира възможностите на ръководствата на федерации да фаворизират любими клубове по неясни критерии, като им отпускат повече държавни средства за сметка на други. Въпреки това е много възможно да има изкривявания в методиката на оценяване от министерството и наистина да има проблеми с определени спортове. А леката атлетика определено не беше от любимите на кабинета на Георгиева. Тя отказа финансиране на домакинството на европейското първенство по крос кънтри в Самоков, за което федерацията искаше 1.7 милиона лева. Атлетиката беше и последният спорт, който подписа договор за финансиране за тази година.


Вероятно Раданова няма да има възможност за реализирането на дългосрочни политики и със сигурност ще бъде засипана от искания за допълнителни средства. Както е известно от изказването на предишния служебен спортен министър Петър Стойчев: "В спорта никой не говори за спорт, а само за пари."


Но дори да свърши само тези няколко неща, Раданова ще може да спести от ненужни или съмнителни ремонти и строежи, както и да намали натиска на наследника си от очакваните претенции за подпомагане на домакинства. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK