Евгения Раданова била "излъгана" и бламирана за ремонта на Зимния дворец

Евгения Раданова разчитала на добрата воля на ръководството на "Академика 2011"

© Юлия Лазарова

Евгения Раданова разчитала на добрата воля на ръководството на "Академика 2011"Конкурсът за избор на изпълнител на ремонта на Зимния дворец в София за 41 милиона лева е бил завършен въпреки изричното настояване на служебния спортен министър Евгения Раданова процедурата да се преразгледа и спре, пише "Капитал daily"


Членовете на борда на директорите на "Академика 2011" ЕАД не се съобразили с настояването й "под натиск" и предпочели да приключат с основния приоритетния на предишния спортен министър Мариана Георгиева проект, стана ясно от изявление на председателя на съвета на директорите Марин Маринов и от информация на "Капитал daily" от спортното министерство (ММС).


Самата Раданова потвърди в декларация, че е била "излъгана" от ръководството на "Академика".
Навършилият във вторник 28 години Маринов освен всичко е и състудент със сина на бившия спортен министър Мариана Георгиева. "Колеги сме от университета заедно с още над 400 души, но не поддържаме никакви по-близки отношения", заяви на насрочена набързо пресконференция той.


Последната фаза от процедурата за избор на фирма за изпълнител на ремонта се е превърнала в истинско надцакване във времето между министър и съвет на директорите. Още преди седмица Маринов е бил помолен от Раданова да не се бърза със завършване на поръчката, чиято стойност от самото начало изглежда съмнително висока. Маринов признава, че е имало такъв разговор, но не можел да поеме такава отговорност без писмен документ и да "предавам внушения на колегите си от борда на директорите".


"Още при първата ми среща с борда на директорите на търговското дружество "Академика 2011" аз ги уведомих за своите намерения и ги помолих да ме държат в течение на процедурата, както и да не предприемат прибързани решения, докато трае проверката. За съжаление, останах излъгана! ", се казва в декларацията на Раданова.


Във вторник, когато комисията отвори ценовите оферти на кандидатите, целият борд на директорите е бил извикан в спортното министерство да се запознае с одитния доклад в дружеството и да го подпише. Маринов и колегите му отхвърлят всички констатации за нарушения в управлението на дружеството. "След като не ни беше дадена възможност да се запознаем детайлно с фактите и трябваше да стоим цял ден в кабинета без право да излизаме, подписахме доклада", заяви Маринов.


В него имало и препоръка поръчката за Зимния дворец да се прекрати по член 39, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки. Той гласи, че процедурата се прекратява, защото са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.


"Препоръките са "Да се предприемат незабавни действия за прекратяването й". След като се запознаха с доклада, ръководителите на "Академика 2011" проведоха заседание и подписаха протокол от него с решение за прекратяване на поръчката. Този протокол дори получих с изходящ номер на дружеството", казва Раданова.


По-късно на друго свое заседание бордът на директорите обаче решил да не се съобрази с тази препоръка. "Не приемаме, че този член е необходимо и достатъчно основание за прекратяване на поръчката, като имаме предвид практиката на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. При успешно обжалване подлежим на санкции", заяви той.


Това потвърждава и Раданова: "Вместо обаче процедурата по прекратяването да продължи по надлежния ред, днес (20 август) с изненада научих, че решението е ревизирано и на участниците в обществената поръчка са изпратени писма, с които ги уведомяват за класирането"


По време на "ареста" в Спортната палата, в зала "Фестивална" комисията за избор на изпълнител отвори ценовите оферти и съобщи, че обявяването на победителя може да отнеме време. Още във вторник обаче тя вече е издала протокол, с който се определя обединението "София спорт" с участници "Главболгарстрой" и "Фор райс" за победител в процедурата с цена 40.7 милиона лева.


"Преценихме, че трябва да вземем целесъобразно решение и подписахме протокола. Според нас цялата процедура е законосъобразна и в обществен интерес. И до момента нямаме никаква заповед от ММС, която да изразява позицията на министерството. В ситуацията, в която се намирахме в сградата на министерството беше трудно да вземем правилното решение - в ненормални условия и под натиск", заяви Маринов.


Той заяви, че при очевидното желание на спортен министър да не се бърза с поръчката все пак е предпочел да се съобрази с "решението на министерския съвет", което е от времето на кабинета Орешарски. Разбрал настояването на Раданова, че тази процедура трябва да се прекрати, но и тя била за ремонт. 


На въпроса кога у него е възникнала идеята за необходимостта за спешен ремонт на Зимния дворец, Маринов обясни така: "Дълбоко съм убеден в необходимостта от реконструкция на Зимния дворец заради безопасността не само на спортуващите, но и на околните сгради. Той е опасен за здравето и живота на хората". Зимният дворец обаче не беше затворен миналата година, а в него се провеждаха дори международни състезания. "Тогава направихме козметичен ремонт за укрепване на системата, но дори през сезона се налагаха неотложни намеси в инсталацията", каза той.


Самата Раданова също се обяви "за" ремонт на залата, но въпросът е колко да струва. "Едва ли в България има човек, който повече от мен да желае Зимният дворец на спорта да бъде реновиран и да стане модерен и безопасен дом на всички ледени спортове. Основният въпрос обаче е: "На каква цена?", казва тя.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 479 Весело

  Ами да си ги сменила бе моме, какво очакваш от ДПС и БСП кадри. После ревът че имало чистка, ами ще има ако искаме да не се пилеят обществени средства.

  Сега с документите на прокурора, членовете ги имаше в постинга за Южен поток, така че действайте

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Тези работи се оправят в съда, а виновните се предават на прокуратурата.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 818 Неутрално

  "Самата Раданова също е за ремонт, но въпросът е колко да струва."

  Интересна мисъл на автора...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  И какво като Е. Раданова е министър, след като, цитирам - "членовете на борда на директорите на "Академика 2011" ЕАД не се съобразили с настояването й". Явно, както навсякъде, така и в спорта на ключови позиции са едни хищници, с коѝто никой не може да излезе на глава!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Подай си оставката в знак на протест.Покажи ,че си пич! Не ставай съучастник в кражбите!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Добър спортист, не е тъждествено равно на добър администратор.
  Държавното управление не е спортсменска игра и изречения от рода : "Ти не ми ли вярваш" е капан за наивници.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Една дълга тънка шопска . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Аман от спортисти министри !!!
  За министър трябва да си много други неща и от последните е да си бил спортист.
  Раданова не знае да управлява, тя е фигурант, който може да бъде воден за носа, което и се случва.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#1:"ЙЕИ"]Ами да си ги сменила бе моме, какво очакваш от ДПС и БСП кадри.[/quote]
  [quote#2:"Daniboy"]Недей да ревеш ами покажи че си министър - уволнения и спиране на процедури. [/quote]

  Колеги, нали се сещате, че тия айдуци могат да съсипят живота на това момиче. И въобще, защо ли набутаха Жени в тая помия?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ми откажете финансиране и толкоз. Тоя управителен съвет може да си гласува, но парите са от бюджета.

  chavo64
 14. 14 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо изобщо съществува това министерство,освен да краде едни пари?

 15. 15 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Нямало пари в държавата :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има ли пилот в самолета? Тия приказки "то не зависи от мене, те така се развиха нещата" са типични за комунистите.

 17. 17 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Весело

  Тя настоятелно го буташе, но той все пак се възползва от нея...

 18. 18 Профил на takade
  takade
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Самата Раданова също е за ремонт, но въпросът е колко да струва. ???

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Абе на нас ни трябва борд за много сектори,а не бордове на директори

 20. 20 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Поклон пред ЕРаданова за постиженията и, за множеството причини за гордост, че сме българи. И това, години наред.
  ЕРаданова е продукт от най-висша класа на хора, за които спортменството и феърплеът са били заложени като приоритет.
  Но поставена сред вълци, няма начин да не я 'схрускат'.
  Остава и един много съществен въпрос: Когато такива идеалисти се съгласяват да заемат такива отговорни позиции в Държавата, а не в Спорта, според мен би трябвало преди всичко да си осигурят гърбът. С много доверени юристи и специалисти от родът на: За един бит, двама небити са малко.
  Дано се пребори с шайката на предварително уговарящите и договарящи, макар и с драстични мерки, включващи и оставката и.
  Лично аз не се съмнявам в почтеността и.
  Толкова много радости и гордост не мога да ги загърбя.

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 600 Неутрално

  И на мен не ми харесва, че приятелите на рапоня от ГБС пак са спечелили с цена като за нова зала. Но все пак нарушен ли е закона с проведения конкурс за избор на изпълнител или законите не важат, когато новоизлюпен министър реши да се прави на интересен? За какво по-точно се жалва министърката - че подчинените й са нарушили закона или че спазвайки закона не са се съобразили с настояването й?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daniboy":

  [quote#4:"Daniboy"]
  "Самата Раданова също е за ремонт, но въпросът е колко да струва." [/quote]

  Цитирането не е преразказ.
  Нужно ли е да ти превеждам изречението?

  "Самата Раданова също е "за" ремонт, но въпросът е колко да струва. "

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 23. 23 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 818 Весело

  До коментар [#22] от "Канасубиги":
  Я пробвай пак, но по-просто - като за мен.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 24. 24 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Според мен ще има действия, утре има пресконференция в 10,30. Предполагам на нея ще кажат какво става.

 25. 25 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Маринов новият Пеевски ,на 28 години върти делавери за 40 милиона а на 35 не ми се мисли .

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Защо ревете? Все някой от назначените ще излезе човек. А иначе все се оплакваме - едни и същи муцуни...

  effi
 28. 28 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Главболгарстрой не беше ли любимата фирма на Дон Бойко от Банкя? Нали те строиха зала Армеец?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 29. 29 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  излъгана и бламирана? да, добре

  Горбачов
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на evgeny66
  evgeny66
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Смешки. Нормално е Раданова да не познава механизмите на функциониране на държавната администрация, но като се е съгласила да стане министър, все трябваше да си вземе някой съветник, който да и каже, че министрите могат и да говорят с подчинените си, и да дават пресконференции, но основната форма, с която обявяват решенията си е писмена заповед, с изхозящо номерче и пр. атрибути.
  Ако искаш наистина да спреш нещо, издаваш заповед, а не си говориш с хората.

 32. 32 Профил на Инко Инков
  Инко Инков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой всъщност е излъган - Министър Раданова или нейният колега номият заместник министър на МРР, който е управител на ВАМОС ООД. ВАМОС ООД е участник в процедурата за избор на изпълнител на ремонта на Зимния дворец като член на Дружество по ЗЗД "АКАДЕМИКА СПОРТ", което е остранено поради несъответствие с изискванията. Борбата е отново за кокала, а на никой не му пука, че хладилната станция на Зимния дворец е бомба с 20 тона амоняк, които във всеки момент може да изтече или да се взриви

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil":

  Абсолютно всеким който си гледа работата и предприема някакви ремонти трябва да бъде даден на ЦАЦАРОВ!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Аз я съветвам тази министърка да се поогледа за свои познати от спортове като борба, бокс пък имаше и един спорт с бухалки, бейзбол мисля се казваше. И да си "поговорят" с този опърничав борд на директорите. А на този Главобгарстрой да му устроят една придирчива данъчна проверка, нещо прекалено често му се мярка името в разни странни истории.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Жени, Жени всяка заповед я връчвай лично срещу подпис инак ти ще переш пешкира.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Много излъгани камилчета е назначил президента за министри. Вчера БЕХ излъга Щонов ли беше, завчера ВСС лъже адвокат Христо, днес пързалят Раданова, утре кой ще реве излъган. Експертиза по президентски отвсякъде.

 39. 39 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  С две приказки " Куче влачи камион." Както винаги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK