Специална италианска програма и гости на "Банскофилмфест"

Нивес Мерои и Романо Бенет ще бъдат официални гости на фестивала в Банско

Нивес Мерои и Романо Бенет ще бъдат официални гости на фестивала в БанскоТазгодишното издание на "Банскофилмфест" предвижда специална селекция от филми на италиански автори, а така също и италиански гости от световна класа. Програмата се осъществява със съдействието на Италианския културен институт.


Премиера за България ще направи филмът "В като Валтер" на Паола Неси, която ще го представи лично. Лентата разказва историята на един от най-известните световни алпинисти Валтер Бонати, който се среща с Расана Подеста в края на кариерите си. Тя е известна международна актриса, а той е обичан изследовател на далечни земи и истински творец на историята в света на катеренето.


Два много различни живота, които, както казва Росана, "бавно се свързват, за да създадат ненарушима връзка". Този филм е последният жест на Росана към Валтер, разказвайки за великия мъж с изключителна сладост и простота. Самият Бонати беше гост на фестивала в Банко през 2009 г., когато представи и книгата си "Моите спомени".

Интересна лента е и филмът "Корени и криле" на режисьора Лиза Вимер. През последните 18 години екстремният немски летец Оливър Гене е приключенствал по света с параглайдера си, докато дъщеря му е растяла без него в Сантиаго де Чили. Уроците по летене се превръщат в голямо приключение в търсене на собствената идентичност и на семейството и за двамата. "Ако наистина искаш да летиш, ще го направим!", обещава Оливър на дъщеря си Елоиза по време на телефонно обаждане за 18-ия й рожден ден. Но тя иска повече от баща си, не само да й бъде учител по летене.


"Банскофилмфест" ще представи и специална панорама за първото изкачване на връх К2 от италианци. По този повод ще бъде прожектиран филмът "К2 – една италианска история" (2004) на Алесандро Варкета. Това е съвременен поглед върху историята на К2 (8611 м) с участието на някои от тези, които преди 50 г. (31 юли 1954 г.) направиха първото му изкачване – Акиле Компаньони, Лино Лачедели, Уго Анджелино, Енрико Абрам и др.


Истинско съзвездие от световни имена на алпинизма се очаква в Банско, а италианците Нивес Мерои и Романо Бенет ще бъдат официални гости. Те са една от най- известните свръзки в света с 24 изкачвания на 12 осемхилядника. Двамата ще изнесат презентация на 28 ноември.Пътят в живота и в планината на една от най-силните съпружески двойки в световния алпинизъм е пълно потвърждение на максимата "Да се обичаме не значи да се гледаме в очите, а да гледаме в една и съща посока". 


През 1994 г. дебютират в най-високите планини с опит на К2. Две години по-късно малко не им достига, за да се поздравят с успех на Еверест. Първият им осемхилядник е Нанга Парбат през 1998 г., а Нивес е първата италианка на този връх. Преди пролетния сезон на 2009 г. двамата италианци имат в актива си по 11 осемхилядника.


В началото на 2009 г. три дами имат по 11 върха от категорията на най-високите и са претендентки за първа Хималайска корона при жените. На Нивес Мерои ѝ остава да се справи с Канчендзьонга, Макалу и Анапурна. Тогава медицинско изследване установява, че Романо страда от апластична анемия, дължаща се на увреждане на кръвотворната функция на костния мозък. Мерои веднага се оттегля от спора за Хималайската корона и посвещава всичките си сили на битката за живота и здравето на партньора си в живота и в свръзката.


Мерои е неотлъчно до Романо в процеса на боледуването му и има изключителен принос за оздравяването му и за завръщането му в планините през 2012 г. на Канчендзьонга. В крайна сметка двамата постигнаха мечтата си да стъпят на този връх на 17 май тази година по Класическия маршрут от юг, по който малко по-късно (на 31 май) първо българско изкачване на третия връх в света направи Боян Петров.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK