Красен Кралев си постави за задача да реформира спорта

Красен Кралев получи стартов пистолет от служебния спортен министър Евгения Раданова

© LAP.bg

Красен Кралев получи стартов пистолет от служебния спортен министър Евгения РадановаНовият спортен министър Красен Кралев си постави за задача да реформира спорта в духа на "европейското и реформаторско" мнозинство в парламента.


Той обеща да се продължи политиката от правителството на ГЕРБ да се строят нови спортни обекти и да се ремонтират съществуващите, но с акцент към масовия спорт. Сред другите му приоритети са използване на европейските фондове за допълнително осигуряване на средства, осигуряване на подкрепа за спорта от страна на бизнес средите, публичност при възлагането на обществените поръчки и повече часове по физическо възпитание в училище.


"Най-важното нещо е, че Министерството на спорта трябва да бъде не само администратор, но и партньор на спорта, българските федерации, клубове и спортисти. Медалите са ни скъпи, но здравето на нацията ни е още по-скъпо", каза той при приемането на властта от служебния спортен министър Евгения Раданова. 
Тя му пожела му успех и го дари със стартов пистолет като символ на това, че Кралев е бил атлет в юношеска възраст. 


"Трябва да направим реформата заедно с всички участници в тоя процес. Наши естествени партньори са Министерство на образованието и общините", добави той на церемонията в Спортната палата.


"Днес е празник. Имаме проевропейско, реформаторско мнозинство и правителство. Това значи, че моята задача в областта на спорта също е да проведа реформи. Също така, работата и инвестирането в инфраструктурни проекти в частта масов спорт. Основният ангажимент, който трябва да поемат клубовете, е работата с детско-юношеския спорт", каза той.


"Разбира се, че кабинетът "Борисов" ще продължи политиката от първия си мандат, със сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти в областта на спорта. Ще строим нови обекти, ще реновираме съществуващите, ще подобряваме мениджмънта", допълни бившият президент на футболния "Черно море".


Според него най-спешно е разработването на програмата за финансиране на федерациите и клубовете, защото те трябва да бъдат спокойни, че имат подсигурени средства, за да могат успешно да планират своята дейност.


"Всички обществени поръчки и инвестиционни проекти ще стават публично и под наш контрол пред вашите очи, обяви министърът. - Всичко трябва да бъде ясно. В условията на остър дефицит, за да сме ефективни, трябва да сме изключително прецизни и адекватни. За моя голяма радост министър Раданова показа резултат в това отношение, като прекрати поръчката за Зимния дворец".


Красен Кралев заяви, че клубовете и федерациите, които извършват символична дейност, ще получат символично финансиране, а тези, които имат резултати и успехи и се грижат за здравето на нацията, ще получат повече средства.


"В тази икономическа криза, която е по-тежка от времето на Жан Виденов, трябва да се набавят допълнителни средства. Основният ни приоритет ще бъде да ползваме европейските фондове, естествени наши партньори ще бъдат големите корпорации и бизнес средите, които имат адекватно отношение към спортните федерации. Трябва да обясним на българския бизнес, че е престижно и ефективно да рекламират чрез българския спорт", каза той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK