Може ли Пулев да е пример за подражание и още реакции от социалните мрежи

Шампионът Владимир Кличко отново е в светлината на прожекторите

© Reuters

Шампионът Владимир Кличко отново е в светлината на прожекторитеДългоочакваният двубой Кличко - Пулев предизвика интерес и много коментари и в социалните мрежи - от очакването за сблъсъка (разположено и в контекста на представянето на Крисия, Хасан и Ибрахим) и признанията колко хора за първи път ще гледат боксов мач, пожеланията за успех, виртуално стискане на юмруци (вместо палци) до споделянето на емоционални статуси "на живо" по време на рундовете (въпросите как е възможно да гледаш и да пишеш едновременно, особено такава среща остават настрана).  


След срещата виртуалното й обсъждане продължи с оценки за тактиката (липсата на такава), разликите между двамата играчи, противоречивите преценки, че българинът е играл от "достойно" до "никак", както и с много (възмутени) коментари на реакцията му след мача. 


Самият Кубрат Пулев заяви във фен страницата си във Facebook в неделя: "Да, аз не победих, но не се крих като него с месеци, а просто се бих! Някои от вас казват:
"България се изложи, не успя." България винаги побеждава!!!"


Реакциите за представянето му в мрежата са смесени. Много от почитателите му горещо го подкрепят, дори защитават оправданията му с "мафия" и други причини след мача. Други преценяват по-хладно грешките и проблемите. 


Министър-председателят Бойко Борисов, който неведнъж е демонстрирал добрите си отношения с боксьора и дори го е подкрепял на живо, похвали българина във "Фейсбук". "Поздравявам Кубрат Пулев за това, че се изправи смело пред такава машина. Само за това, че беше там, че българското знаме се развя и цялата зала скандираше неговото име, той заслужава похвала и респект. България се нуждае от такива силни и достойни мъже, а сигурен съм, че неговите успехи тепърва предстоят. Чухме се и му пожелах бързо възстановяване, защото следващите победи и световни титли съвсем скоро ще бъдат факт."


"Дневник" събра още някои реакции без претенция за изчерпателност: 


Българска слабост е това да имаме лошо обмислена (или никаква) стратегия и погрешна (или тотално сбъркана) тактика


Ето какво написа Николай Слатински, експерт по сигурността, в своя профил в мрежата: 


"Може би за пръв и последен път коментирам спорт, макар че имам известни съмнения дали точно това е спорт...


Разбира се, че ми се искаше Кубрат Пулев да победи. Но:


1. За мен (без да съм никакъв специалист, а направо съм си дилетант) бе очевидна разликата в класите - това са две различни нива... Кубрат няма класата (все още), рано му беше за този бой. 
В големия спорт като в голямата политика никой не ти прощава, че си по-слаб и си надскачаш сянката - така можеш самият ти да станеш сянка или да те проснат жестоко, както каза коментаторът - "брутално".


2. Агитацията и пропагандата, патриотизмът и патриотарството попречиха на професионалните експерти да ни кажат истината и ние имахме твърде високи очаквания, които не се базираха нито на класа, нито на стил, нито на рутина, нито на интелект.
Чудеса в политиката, науката, спорта и в живота стават, но за да се случат, са нужни определени условия, каквито вчера не бяха налице.


3. За да постигнеш като българин нещо днес (впрочем знам го с горчивия си опит, така е и в науката), ти трябва да си не "почти" равностоен - ти трябва да си с две нива по-добър и да си признат в света и Европа. 
Когато си почти анонимен (поне за половината Запад и за цяла Америка), можеш да си пръв в българското, но не и в глобалното село.


4. Българска слабост (друг е въпросът защо е така) е това да имаме лошо обмислена (или никаква) стратегия и погрешна (или тотално сбъркана) тактика. 
Честна дума, вчера първата ми реакция бе да напиша във ФБ, че Кубрат имаше абсолютно неадекватна, опасна за него тактика, но, първо, кой съм аз, за да си пъхам носа в такива сложни боксови материи; и второ - някой от коментаторите в студиото го каза малко по-късно.


За жалост, липсата на тактика или тотално сгрешената тактика изяде преди време главата (в "клозетния" мач) на друг един българин, с който наистина се гордея, не само защото съм бил шахматен състезател като дете, но защото наистина по това време бе номер едно в света и бе шахматист, който няма равни на себе си (почти на нивото на Каспаров) като разбиране на една от най-великите игри - Веселин Топалов.


Стратегията и тактиката не са само военни дисциплини, на които се потят слушателите в съответните училища и академии - те са същността на всяка сложна игра, борба, битка. Именно затова при хората и обществата не печелят задължително по-силните - а по-умните стратегически и по-разумните тактически.


Макар че за целта се иска поне относително равенство на силите или не съвсем голяма асиметрия в мощта.


Снощи тези условия не бяха налице. Българският Давид нямаше никакъв шанс срещу украинския Голиат. Не и снощи, не и по начина, по който той проведе боя.


Това е скромното ми, дилетантско мнение, за което се извинявам и обещавам повече така да не правя..." 


"По-добре загуба с нокаут, отколкото да се криеш по ъглите. Браво на Кубрат. Поздравления за Кличко", споделя подкрепящо българин във Facebook.

Коментари предизвика и мнението на Пулев след двубоя. Българинът заяви, че се е представил незадоволително, но добави, че съперникът му е имал късмет.


"Едно от малкото спортни събития, които реших да изгледам... Достойният човек признава истината и поздравява победителя. Не приказва празни приказки за това кой как му пречел - световна конспирация специално срещу него... Цялата тази история се влачи месеци наред с големи раздувки - как шампионът "бягал", страхувал се и т.н. Винаги съм твърдял, че


България има нужда от образци на поведение и от вдъхновение. Тук случаят не е такъв - извинете


написа политологът Огнян Минчев.


Друго мнение гласи: "Доста ме дразнят всички псевдоинтелектуални коментари относно Кубрат Пулев... Не знам колко хора оценяват каква машина за пари и месомелачка е светът на спорта... И колко труд, упоритост, талант и жертви струва да си в елита. Да, голямо постижение е за един българин да се бие за световната титла... А за всички пишещи си тук направете поне толкова в своята област и вие... Аман от злоба и липса на уважение! Понеже България е световно известна дестинация за артисти и Нобелови лауреати..."


Не липсват и шегите: "Трябваше да пуснем Волен срещу Кличко. Изглежда добре подготвен, а и с него е силата на Мадър Раша."


Нямаше как в темата да не бъде замесен и... героят на "Лудогорец" Козмин Моци. Ето една идея, дошла преди началото на мача: "Ако Кличко нокаутира Кубрат, Моци може ли да сложи ръкавиците и да доиграе мача?"


Светлозар Желев, издател на книги, пък коментира със статус проблема с идентифицирането с българско и опитите за обединяване през такива ситуации:


"Малко ми е тъжно, че принадлежа на нация, чиито последни обединители са детската "Евровизия" и един боксов мач, па макар и за световна титла. Всъщност много ми е. Моите почитания към труда и таланта на Кубрат Пулев и Крисия, Хасан и Ибрахим, но ме боли, че ги титулуваме и натоварваме с отговорност за "обединители". Срам ме е, ей. С това ли ни остана да се гордеем? С пеенето на едно 9-годишно момиченце, бокс и "България на три морета"? Ами науката, литературата, изкуството, природата, "Произведено в България"? Георги Господинов, Недко Солаков, Аксиния Михайлова, Александрина Пенданчанска, Дико Михов, Петър Петров, Тед Василев, Панталееви, Ешкенази, Енчо Кирязов, Кабаиванска, Мирослав Пенков, стотици музиканти, първи цигулки или солисти на национални симфонични оркестри, оперни певци, спортисти, хора на науката, бизнеса, пръснати по целия свят и в България? Спрете с тези фалшиви идоли и лъжливи "обединители".


Единението е в душите, не по телевизионните екрани и кървави спортове


Подкрепата е едно, да се чувстваш българин друго. Хайде кажете какво вие направихте за България и българското? А? Или ви е по-лесно да казвате, че сте българи с имената на Крисия и Кубрат на уста? Ей, неразумний юроди, пак имаме нужда от Паисий май..." Медийни реакции 


"Кличко изглежда по-добре отвсякога", написа bleacherreport.com след победата на световния шампион срещу Кубрат Пулев. Украинският професионален боксьор в тежка категория нокаутира съперника си в петия рунд на мача в Хамбург.


Английският "Дейли мейл" пише, че Кличко е защитил титлата си с рутинна победа след съкрушителен нокаут.


"Кличко изхвърли българина по гръб с мощен ляв в челюстта, оставяйки го проснат на пода. Това не даде никакви други варианти пред съдията Тони Уийкс, освен да прекрати боя", написа foxsports.com.


В репортажа си на мача RTL обяви, че Пулев е показал сърце и след третото падане на пода отново се е изправил. "Мачът беше решен в петия рунд. След мощен ляв той се просна като мокър чувал на пода", добави сайтът на германската телевизия, излъчвала мача.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK