КЗК отмени спирането на поръчката за ремонт на Зимния дворец

КЗК не призна доводите на "Академика 2011" за спирането на поръчката

© Надежда Чипева, Капитал

КЗК не призна доводите на "Академика 2011" за спирането на поръчкатаКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на възложителя "Академика 2011", с което в началото на септември беше прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и реконструкцията на Зимния дворец в София.


Тогава новото ръководство на държавната фирма се мотивира с необоснованата висока прогнозна стойност - 40.7 милиона лева без ДДС, и липсващите средства в дружеството за изпълнение на ремонта.


КЗК обаче признава за основателно твърдението на жалбоподателя обединение "София Спорт" (с участници "Главболгарстрой" и "Фор райс"), че възложителят е прекратил незаконосъобразно процедурата.
От комисията заявяват, че никъде в Закона за обществени поръчки (ЗОП) не е поставено изискване определянето на прогнозната стойност на дадена поръчка да е съпроводено с извършването на предварителни проучвания и анализи. Единственото условие към възложителя при определянето на стойността на обществената поръчка е същата "да не се използва с цел заобикаляне прилагането на закона", посочват от КЗК.


Според постановлението на комисията аргументът на "Академика 2011", че прогнозната стойност е значително завишена, е неоснователно, защото определянето на стойността е част от оперативната самостоятелност на възложителя.


Приоритетният за бившия спортен министър Мариана Георгиева проект беше завършен от старото ръководство на "Академика 2011".


Малко след встъпването си в длъжност служебният министър Евгения Раданова смени ръководството на дружеството и поръчката беше спряна на 1 септември.


Това обаче стана прекалено късно - преди изтичането на падежа по плащането на последния от трите транша от 35-те милиона лева, които спортното министерство отпусна на възложителя.


Заради това е отхвърлен мотивът, че "Академика 2011" не разполага с необходимия финансов ресурс за изпълняване на поръчката. Според КЗК, дори за възложителя да са налице затруднения по отношение на осигуряването на средства за реализация на проекта, то същият е бил длъжен да предвиди това още при откриването на процедурата и при определянето на максималната стойност на поръчката.


Посочва се, че в документацията за участие изрично е отбелязано, че "максималният разполагаем финансов ресурс на възложителя е 40 833 333 лева без ДДС", а тримата кандидати са предложили цени, които не надвишават посочената сума.


Решението на КЗК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд, потвърди пресаташето на спортното министерство Красимир Панов за "Дневник".


"Има 14-дневен срок. Юристите вече работят по обжалването. Мотивите на КЗК са доста странни. По тяхната логика всеки един изпълнителен директор може да подпише договор за 100 милиона, независимо дали тези пари ги има", коментира Панов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK