Двама чужденци в журито и детска програма на "Банскофилмфест"

Тази година ще има изявена детска програма в рамките на "Банскофилмфет"

© Банско филм фест

Тази година ще има изявена детска програма в рамките на "Банскофилмфет"Издание номер 14 на филмовия фестивал "Банскофилмфест"  (25-30 ноември) продължава традицията легендарни представители на зимните и екстремните спортове да бъдат част от журито.


Тази година председател на международното жури е полякинята Моника Рогожинска, която е президент на полската секция на "Клуба на изследователите" (The Explorers Club) – най-престижната организация от този род в света. В състава на журито е още италианският режисьор и директор на студията за документални филми Docfilm Жозеф Пекен.


Българската част от журито е съставена от спортният журналист от БНТ Камен Алипиев, дългогодишният оператор на БНТ Иван Обрейков и актьорът и режисьор Валери Йорданов, който е познат от филмите "Кецове", "Вяра, любов и уиски", "Хъшове", "Омбре" и др.
В конкурсната и ретроспективната филмова програма на "Банскофилмфест" ще участват над 120 филма от 28 страни и пет континента.


Филмите представят уникални и труднодостъпни места по целия свят, екстремни ситуации, от които героите се измъкват на косъм, лични истории и драматичното преоткриване на човешката воля.


Програмата включва заглавията, премиерни за България, специална италианска филмова програма, панорама с филми на режисьора Милан Огнянов. Прожекциите ще текат в три зали на фестивалният център.


Това е първият фестивал, който включва в програмата си специален панел за деца и младежи – BanskofilmfestKIDS. Тази година панелът включва прожекции на филми за деца и младежи и конкурс за рисунка "Защо обичам планината?".


В програмата на фестивала ще има презентация и работна група на тема "Живот на природоизследовател" с автори Ния Тошкова (биолог в Център за изследване на прилепите) и Виолета Желязкова (молекулярен биолог) от Националния природонаучен музей към Българската академия на науките, по случай неговата 125-годишнина.


Участниците ще научат интересни факти за изучаваните животни и сами ще влязат в ролята на изследователи по време на импровизирана полева експедиция.


"Ще ловим прилепни оригами с истински мрежи за прилепи, ще видим дали са вкусни прилепните сладки, а вечерта (при хубаво време) ще се разходим с детектори, за да подслушаме какво си говорят прилепите в Банско", казаха двете модераторки.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK