Красен Кралев: Няма значение кой е селекционер, защото футболистите са слаби

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че България не може да очаква добри резултати от олимпийските игри в Рио де Жанейро

© LAP.bg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че България не може да очаква добри резултати от олимпийските игри в Рио де ЖанейроКойто и треньор да дойде в националния отбор, резултатите не могат да бъдат по-различни, защото качеството на състезателите е изключително ниско", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в заседание на Съвета на ЕС.


"Не може да се търси вина нито в ръководството, нито в треньора", добави той, цитиран от БТА.


"От година на година нещата вървят зле, поколението от 1994 г. беше продукт на друга система. Знаете през 1988 г. колко олимпийски шампиони имахме, бяхме сила в световния спорт. Докато не се свършат необходимите неща, спортът ни ще бъде трагедия. Не може да очакваме да имаме елитни спортисти, щом няма работа с децата", продължи Кралев.
Според него случващото се във футбола важи за целия български спорт. "Не можем да очакваме кой знае какви резултати от олимпийските игри в Рио. Спортът не трябва да се политизира, но трябва да бъде национална политика. През последните 25 години организацията на българския спорт е тотално объркана, нарушени са правилата за изграждане на спортисти, има много пропуски."


По думите му ако футболът влезе като задължителен предмет в третия час по физическо възпитание в седмичната програма на училищата, в рамките на 8-10 години ще има коренно различен облик на българския спорт.


Кралев потвърди намеренията за "жесток контрол" при държавното финансиране. Според него приоритет трябва да е развитието на детско-юношеския спорт, а общините също да се включат в политиката за спорта.


"Нашите идеи съвпадат изцяло с идеите на Съвета на ЕС по проблемите на младежта и спорта. През последните години сме свидетели на драстично увеличаване на нетипичните заболявания сред младежите под 30-годишна възраст - хипертония, затлъстяване, проблеми с двигателния апарат. Преди 25 години това беше немислимо, а причините за това са, че и родителите, и хората от системата на образованието, подценяват значението на физическото възпитание", добави Кралев.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 623 Гневно

  Ай да ва ... в ....
  Слаби били.
  Аз не искам да бият Испания, а Малта!!!!

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Тезата за нуждата от активно и безкомпромисно развитие на детско-юношеския спорт е безапелационно вярна.
  Също - на масовия спорт.
  Ама за всичко си трябва стратегии, не само за спорта.
  Планиране за десетилетия напред, а не гасене на пожари на парче.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Това не са футболисти, това са презадоволени ритнитопкофци.

 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Разстроено

  И управлението като играчите ... слаб 2 !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Следва да се каже публично, че затлъстяване, хипертония и т.н. нямат нищо общо с часовете по физическо възпитание, които и тогава, а и сега (съм сигурен) са просто един излишен час в който децата си правят каквото си искат.

  Причините са комплексни и афектират какти липсата на двигателна култура, така и количеството и вида храна, която децата поемат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За футбола се даваха много пари през соца, но успехът дойде когато наши футболисти играеха в големи западни отбори!

 7. 7 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1973 Весело

  "поколението от 1994 г. беше продукт на друга система..." - сменете системата!!!

  Коментиране на анализираното, вече...
 8. 8 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "А3":"поколението от 1994 г. беше продукт на друга система..." - сменете системата!!!"

  Тя системата е отдавна сменена , за каква система говориш ? Ако чакаш да се върне политическата , май ще има да си чакаш ! Най малкото футболистите го искат !

 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Абе футболистите слаби ама и треньорите ни не са като Моуриньо и Симеони бе... може би защото преди и те бяха български футболисти ..

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2012 Весело

  "Който и треньор да дойде в националния отбор, резултатите не могат да бъдат по-различни, защото качеството на състезателите е изключително ниско".Ще обидиш чалгарите и ще ти кажат,че не си се събличал по шорти да играеш физическо.

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  "ако футболът влезе като задължителен предмет в третия час по физическо възпитание в седмичната програма на училищата, в рамките на 8-10 години ще има коренно различен облик на българския спорт."

  Глупости.
  Не часовете по физическо в училищата, а създаване на условия за спорт в свободното време, за всички желаещи деца. В това отношение в Германия е създадена перфектната система, всяко селце има свое спортно дружество или се ползва базата на съседното село. Почти всичко е доброволнически начала - треньорите и организацията, родителите се включват активно. За всяко желаещо дете има възможности - на една ръка разстояние! Освен осигуряване на масово спортуване, всеки един талант се забелязва и се насърчава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лигльовци мързеливи + сръдльо на средна възраст = ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО !

 13. 13 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако им спрат чалготеките, "манекенките" и потренират малко, може ситуацията да не е толкова зле

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Не може да очакваме да имаме елитни спортисти, щом няма работа с децата"

  Браво ! Самата истина !!!!!

 15. 15 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniboy":

  Абе те тия не могат "Аксаково Юнайтед" да победят, че какво ми говориш за Малта..

 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Най-сетне някой да нарече нещата с истинските им имена. Разбира се, че футболитите ще са слаби.. и волейболистите, и баскетболистите и .. Ами как няма да е така - качествени индивиди израстват и се отглеждат, когато има масовост.. А вие погледнете поляните пред блоковете - празни. Игрищата - празини - децата на 8-10-15 години седят пред компютъра или таблета, в най-добрия случай. Повечето от тях не знаят какво е народна топка, не са играли футбол повече от 2 пъти за последниет 6 месеца, а за волейбол не ми се и споменава - сигурно никога. Е как да имаш качествен Национален отбор/и тогава ?

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Слаби,ама тренера само духа супата.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#8] от "adze":

  Какво общо има политическата система?! Системата на изграждане на т.н. високо спортно майсторство трябва да съчетава много неща, но най-вече саможертва и отдаване за победата. Не на всяка цена, не с всички средства, а последователно и трайно. Имаше ги тези неща, има ги и сега, само няма кой да ги следва. Това не трябва да е грижа на политиците, а държавна политика, без значение от пристрастия и мания за слава, и печалби, политика осмислена и с дългосрочни цели, а не заради конюнктурата и периодични проблясъци. Само се говори за ДЮШ, а залите, в които би трябвало порасналите деца да радват с постижения са празни. Стадионите вече са арени, а борците за победи в тях ги няма. Няма цел, няма възпитание и морал, няма мат`риал...

  Коментиране на анализираното, вече...
 19. 19 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 772 Неутрално
 20. 20 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Айде на принципа на колективната безотговорност пак!Този определено нищо няма да направи,щом така е тръгнал!В живота ако ще да се казваш Волен Сидеров "златния" за съжаление,трябва да можеш да назовеш конкретните хора.Колко треньори трябва да дойдат и да кажат какво се случва в Б-я,и ако говориме че трябва да се промени изцяло политиката на спорта,защото Г-на Кралев така говореше пред Цветанка Ризова,нека да започнем с това което твърдим че говорим,а именно от горе надолу.Виновни ли са избирателите 25г че избираме Костов,че избираме Царя,че избираме Бойко че всички те говорят а нито един не можа да премахне ДПС,а вече и имамите знаят що за стока са ДПС?

 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  А, най-после някой се провикна, че царят всъщност е гол. Ами така е. Дори през прехваления от некои другари социализъм всъщност нямаме нито един футболен успех. На световно до 1989 г. нямаме нито една победа. Разбира се, ако отворим някоя българска спортна книга ще си помислим, че сме били световна сила, така красиво са описани "славните" ни участия на мондиалите. Единственият ни успех беше 1994 г., когато имахме наистина добро поколение със звезди в класни отбори, но дори и тогава в опиянението си не видяхме, че стигнахме до 4 място с известна доза късмет. Германия беше в криза, Аржентина също. Но се видя какво става, когато срещнем мотивиран и подготвен отбор - справка: Нигерия и Швеция примерно. Затова сега наистина не трябва да очакваме кой знае какво. Който и да дойде като треньор - Клоп, Моуриньо, Гуардиола, Анчелоти... положението ще е същото. С такива футболисти толкова. Търсете ги по чалготеките, а не на игрището.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 427 Неутрално

  И националите не издържаха теста "Малта" и треньора им се провали при уволнинието.
  Дето е текло пак ще тече. Въпреки сегашните БФС-ари, а Кралев да покаже що за реформатор е.

  От идиоти отговор не чакам
 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  Г-н Кралев, а защо в Хърватска, Словения, Сърбия могат?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "adam1966":Колко много пари ? Ритаха за една офицерска заплата.
  Успехите не бяха само във футбола. Имахме лека атлетика , (особено женска), волейбол , баскет, борба , тежести. Другите се учеха от нас. Имаше спортни училища с различна насоченост. Сега - нищо.

 25. 25 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 803 Неутрално
 26. 26 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Прав е този човек! Дано успее да наложи своите идеи.

 27. 27 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Браво Красо Браво Кралев, хубаво балсамираш простия матрял у нас. През това време докато ги баламосваш ще окрадеш бюджета за спорта и готово

 28. 28 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#26] от "marto76":
  Той други идеи освен да ви будалка няколко години с празни приказки и да окраде парите за спорта няма. Красен е ивестен варненски измамник. Освен да лъже и краде нищо друго не е правил и едва ли умее.

 29. 29 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Палячо! И гръцките бяха "слаби", но са европейски шампиони. Не знам какви щяха да са Стоичков и компания с чичо Рехагел!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Явно е прав, футболистите са слаби !

 31. 31 Профил на akamer
  akamer
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Красен Кралев. В спорта, както и във всички останало, има основи без които не можеш да построиш каквото и да било. Опитваме се да построим къщата от покрива но няма как да стане. Масовия спорт сред децата е все още в сферата на добрите пожелания. В това отношение сме изостанали на светлинни години от всички развити страни. Липсват квалифицирани специалисти които да умеят да работят с деца и юноши и да създават спортисти. Липсват спортни центрове и добре развити детско юношески школи. Положението е трагично не само във Футбола но и в Леката атлетика, Волейбол, Баскетбол и т н.
  Титлите в елитния спорт са само върха на пирамидата. Децата в България са на едно от челните места в Европа по болести и затлъстяване а ние говорим за купи и медали! Това е нелепо. Масовия спорт трябва да стане държавна политика защото нацията ни е болна. От там нататък естественият подбор ще си каже думата и децата които имат заложби за елитен спорт ще продължат да се развиват в тази насока.
  Конкретно за националния отбор по футбол не мисля че Любо Пенев има някаква кой знае каква вина. Просто нямаме добри играчи и селекционера работи с това което има на разположение.

 32. 32 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Двама братя масони един до друг - Кралев и Фурнаджиев. И от тия очакваме нещо положително да направят?!?

 33. 33 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По думите му ако футболът влезе като задължителен предмет в третия час по физическо възпитание в седмичната програма на училищата, в рамките на 8-10 години ще има коренно различен облик на българския спорт.
  Абе господине децата без да имат трети час физическо с топка за футбол, децата играят защото учителите ги мързи и това е най-лесно, но имаме ли база в училищата ? Това е въпроса
  Господинът е добър ПР и добре се е ориентирал медийните изряви със заявление на намерения които народа иска да чуе. Супер е фен съм му но искам да вида и колко работа ще свърши.

 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Какъв е смисъла да сме "световна сила" в спорта, като сме най-бедната държава в Европа ???
  Да помпаме фалшиво самочувствие, без всякакво покритие ?
  Олимпийски и световни шампиони на килограм, а тези на Абаджиев - с килограми допинг ...
  Да се решат кои са 4-5 масови спорта, за които наистина държавата да дава пари, а останалото - който иска и може да си намери спонсори !
  Нямаме шанца за ски-скок, но развиваме спорта - от к'ъв зор ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1223 Весело

  [quote#30:"daam"]Явно е прав, футболистите са слаби ![/quote]
  -Така е! Ако музикантите бъркат нотите, оркестърът ще свири фалшиво, дори, ако диригент е някой от ранга на Караян.
  "Красен Кралев: Няма значение кой е селекционер, защото футболистите са слаби"

 36. 36 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "поколението от 1994 г. беше продукт на друга система."

  Не се дължи само на другата система, едно време футбол се играеше много повече. Например в София, в Лозенец, срещу сегашния хотел "Кемпински" имаше една незастроена поляна (хората я наричаха "Мястото" ) където всяка събота и неделя имаше спонтанно организирани мачове, и то не на "малки вратички", а на терен с близки до истинските размери. Тези маòве ставаха спонтанно, без някой да ги организира, без да има треньори. И всяко дете, а и много младежи смятаха за въпрос на чест да могат да играят футбол добре. И изпитваха радост и удоволствие от играта.

  Вероятно това превключване от "спонтанната игра" към обучение на деца по футбол (дори и в часове по физкултура) се е случило в почти цяла Европа, но просто в някои страни (Холандия, Германия) е направено по-добре.

 37. 37 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Искам сина ми да стане мъж , не дай боже да започне да си прави татуси ,обезкосмявания и гримове и да реве като футболист .Това е най големият кошмар за всеки нормален човек, има и други много по полезни спортове за мъже .

 38. 38 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#34] от "роджър":

  Напълно си прав!Спортът ни трябва да се изчисти от така наречените паразитни спортове, които вегетират за сметка на другите, нямат масовост и се развиват се самоцелно, заради всеядната формула "държавна субсидия->федерация->председател->треньор->състезател".
  Нямам нищо против разновидните спортни дисциплини, но нека си ги практикуват като се самофинансират. Субсидиите - само за масовия спорт, евентуално - там, където имаме традиции и потнециал.
  Всички останали като например бобслей, ски-скокове, моторни спортове, разните там американски футболи, бейзболи и т.н. да си търсят спонсори, различни от държавата!

 39. 39 Профил на Petur Vapcarov
  Petur Vapcarov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нищо си нестава от тия футболистчета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK