Федерацията по плуване иска обяснение от ФИНА и Турция за казуса с Аврамова

Аврамова получи разрешение да се състезава за Турция, но българската федерация все още не е получила документацията по случая

© Архив, Associated Press

Аврамова получи разрешение да се състезава за Турция, но българската федерация все още не е получила документацията по случаяБългарската федерация по плувни спортове поиска от международната плувна централа (ФИНА) документацията около казуса с Екатерина Аврамова, която получи разрешение да се състезава за Турция.


23-годишната състезателка е получила турско гражданство на 2 септември  2014 г. и ще има право да представя страната на световното първенство на 25-метров басейн, което ще се проведе между 3 и 7 декември в Доха.


От българската федерация заявиха, че са получили официално уведомление на 21 октомври, но нямат обяснение защо ФИНА "изненадващо бързо" е разрешила на Аврамова да се състезава за Турция.
На 12 септември от БФПС са получили отрицателен отговор на запитване дали във ФИНА има постъпила молба от плувкинята за смяна на гражданството.


"И тогава, и сега в БФПС все още няма регистрирано официално заявление от Аврамова, че желае занапред да се състезава за друга държава и че е направила постъпки да получи турско гражданство. Не сме наясно как ФИНА изненадващо бързо е разрешила Аврамова да се състезава за Република Турция, без дори да уведоми БФПС за началото на процедурата и без да ни предостави документалните доказателства, на базата на които случаят е решен светкавично", се казва в становището на плувната федерация. 


БФПС все още не е получила отговор от турските си колеги, въпреки че са изпратени няколко запитвания по въпроса. "От ФИНА се ограничиха само да потвърдят, че всичко е извършено по правилата, без да предоставят на заинтересованата по казуса страна, а именно БФПС, на какво основание считат случаят за приключен."


Според правилника на ФИНА, когато един състезател иска да смени държавата, която представлява на международни състезания, трябва да е отговорил на три изисквания: да е поне от 12 месеца гражданин на съответната страна, за която иска да се състезава; най-малко 12 месеца да е състезател на клуб от държавата, за която иска да се състезава; най-малко 6 месеца да е живял в страната, за която иска да се състезава.


До 31 декември 2013 г. Аврамова беше картотекирана в лондонския клуб "Ийлинг" и в българския "Олимпия" (София), заради което получаваше държавна подкрепа като спортист на олимпийска подготовка.


За последно тя се състезава за България на световното първенство през лятото на 2013 г. в Барселона. През февруари 2014 г. Аврамова е отказала да сключи договор за финансиране на подготовката си с Министерството на младежта и спорта, без да даде мотив за постъпката си.


БФПС пожела успех на Аврамова и й благодари за постигнатите резултати под флага на България.


Федерацията обяви, че няма да иска финансова компенсация от страна на Турската федерация по плувни спортове, но ще настоява да получи пълна и обективна информация на базата на какви документи толкова бързо е решен въпросът със състезателните права на плувкинята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK