Заведено е поредно дело срещу Бърни Екълстоун за 345 млн. евро

Екълстоун до момента плати само 100 млн. долара за прекратяване на едно от трите дела срещу него

© Reuters

Екълстоун до момента плати само 100 млн. долара за прекратяване на едно от трите дела срещу негоГерманската банка BayernLB заведе поредното дело срещу промотъра на Формула 1 Бърни Екълстоун около продажбата на спорта през 2005-2006 г.


Финансовата институция, която тогава продаде своя дял на настоящия собственик CVC Capital Parners чрез осъдения за получаване на подкуп от Екълстоун банкер Герхард Грибковски, е внесла съдебен иск за 345 млн. евро плюс лихви.


Новината бе потвърдена от говорител на BayernLB пред "Ройтерс" и идва само дни след завръщането на 84-годишния британец в борда на Formula One Group като главен изпълнителен директор. Адвокатите на банката твърдят, че Екълстоун е получил неправомерно комисиони и е занижил оценката на дела й в световния шампионат в процеса на продажбата.
"Делът нa BayernLB във Формула 1 бе продаден през 2005-2006 г., когато член на борда (Герхард Грибковски) бе подкупен. Водеха се преговори за продажбата, но тя бе завършена при диктуваните от господин Екълстоун условия, които бяха в ущърб на банката", твърдят защитниците на ищеца.


Преди време от финансовата институция изпратиха иск за около 330 млн. евро до британския милиардер, който той отхвърли моментално. В последните години бяха заведени няколко дела срещу Екълстоун около продажбата на Формула 1.


До момента той е платил единствено 100 млн. щатски долара за прекратяването на процеса в Мюнхен по обвинение в даване на подкуп на Грибковски. Преди това съдът в Ню Джърси прекрати искането на Bluewaters Communications, които предложили по-висока цена от CVC, но не получили сделката, тъй като делото не е в неговата юрисдикция.


Екълстоун се измъкна и от иска на Constanin Medien за финансови загуби около продажбата на акции, след като лондонски съд постанови, че няма основание за това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK