Дузпи преди мача и още идеи за промени във футбола

Платини беше сред най-дейните по отношение на предложенията за промени във футбола, но остава върл противник на най-съществената - видеоповторенията

© Reuters

Платини беше сред най-дейните по отношение на предложенията за промени във футбола, но остава върл противник на най-съществената - видеоповторениятаВъвеждането на промени във футбола е един много бавен и изключително трудно осъществим процес. Едно от най-съществените доказателства беше технологията за отчитане дали топката е преминала голлинията, която въпреки доказаната си ефективност и въпреки множеството случаи на ощетени от грешни съдийски решения отбори на най-големите турнири все още среща немалко противници. Предложения за промени обаче не липсват. Имаше много и през 2014 г. По-голямата част бяха повторени стари, а други - предложени за първи път. Мнението си гласно изразиха влиятелни фигури във футбола като президентите на двете най-големи федерации - Сеп Блатер на ФИФА и Мишел Платини от УЕФА, двама от най-успешните треньори - Жозе Моуриньо и сър Алекс Фъгюсън, легендарният съдия Пиерлуиджи Колина и др. Някои бяха меко казано абсурдни, в други има значителна логика, а трети изглеждат наложителни. 


1. Бял картон


Президентът на УЕФА Мишел Платини е сред най-върлите поддръжници на идеята за въвеждане на бял картон във футбола. Той е свързан със съществуващото в други спортове като хокея и хандбала временно отстраняване на играч. "Белият картон е нова идея и е свързана с поведението на футболистите. Симулациите, бавенето на играта и оспорването на съдийските решения не се харесват на голяма част от публиката. Жълтият картон ще си остане, но би било интересно да има още един цвят картон. Белият картон ще вади футболист от игра за 5 или 10 минути", обясни Платини.
В началото на миналата година той дори предложи още по-радикална промяна, според която жълтият картон изобщо да отпадне. Основният му довод беше, че би било по-справедливо играч, който е нарушил грубо правилата, да изтърпи наказанието си срещу потърпевшия отбор. "В момента играчите се наказват за натрупване на жълти картони, от което печели трети отбор", коментира той. 


Има обаче и достатъчно логични аргументи срещу въвеждането на подобна промяна. Всеки отбор, който остане в намален състав заради временно отстраняване на играч, ще се прибере дълбоко в защита, ще чистят непрекъснато топката в тъч или ще си подават безцелно къси подавания в своята половина, докато отмине наказанието. А това ще направи мачовете още по-малко атрактивни за зрителите. В същото време може да се стигне до ситуация, в която отбор може да се окаже с двама или трима играчи по-малко на терена. Освен това натискът върху съдиите значително ще се засили заради тежестта на подобна санкция. 


Освен жълт и червен картон след време може да видим и бял картон във футбола

© Reuters

Освен жълт и червен картон след време може да видим и бял картон във футбола


2. Дузпи преди мачовете

Това е вероятно най-абсурдното от предложенията, които се чуха по време на срещата на водещите европейски треньори през ноември. Идеята е в елиминационна среща дузпите да се изпълняват преди началото й. Така според треньорите може да се избегне моментът, в който единият от отборите играе изцяло дефанзивно с мисълта, че има по-големи възможности за успех, ако стигне до дузпи, както беше с Коста Рика срещу Холандия в четвъртфиналите на световното първенство. 


Подобно решение обаче би имало точно обратният ефект на този, който искат да постигнат, защото отборът, който предварително е спечелил предимство с победа на дузпи, ще се стреми с всички средства да го запази - с дълбоко прибрана защита, с бавене и накъсване на играта, с много нарушения, с влизане на лекарския екип и т.н. И в случая въпросният тим ще играе доста по-дефанзивно от отбор, за когото все пак съществува вероятност да загуби с дузпи. Това ще важи с още по-голяма сила при друго от предложенията - дузпите да се изпълняват преди началото на продълженията. 


Загубата с дузпи е много болезнена за отборите, които губят, както и за техните привърженици, но пък е един от най-атрактивните моменти за неутралните зрители. По отношение на драматизма и напрежението те не могат да бъде сравнен с друг елемент от играта. А въвеждането на правила като тези за златен и сребърен гол, целящи ограничаването им, се оказа едно от най-лошите решения във футбола. 


Ако дузпите се изпълняваха преди мачовете, Козмин Моци нямаше да стане герой за "Лудогорец"

© LAP.bg

Ако дузпите се изпълняваха преди мачовете, Козмин Моци нямаше да стане герой за "Лудогорец"


3. Отмяна на тройното наказание


Така нареченото "тройно наказание" се отнася за случаите, когато вратарят или последният защитник фаулират откъсващ се футболист в наказателното поле. В момента за подобно нарушение се дава дузпа, червен картон и следва наказание от поне един мач. Предложението е да се дава дузпа и жълт картон, ако нарушението е в наказателното поле, и червен картон и пряк свободен удар, ако е извън него. 


"УЕФА ще разгледа този въпрос на първото заседание на съдийската комисия с хора от изпълкома. Това, което ние смятаме, е картонът да бъде жълт, освен в случаите на много брутален фаул. Ако картонът е жълт и имаме дузпа, е възможно извършителят да няма натрупани картони и в следващия си мач да играе", обясни бившият съдия и член на съдийската комисия на УЕФА Пиерлуиджи Колина. За подобна промяна неколкократно се изказа и Платини. 


Това е сред най-обоснованите предложения, особено в случаите с нарушения на вратарите, когато червеният картон изглежда прекалено тежка санкция. При всички положения обаче то не трябва да важи за ситуациите, когато футболист спира умишлено с ръка топката пред и на голлинията, защото се предотвратява сигурен гол, който след това може да не бъде отбелязан при дузпата. Пример - вратарската проява на Луис Суарес срещу Гана в четвъртфинала на световното първенство през 2010 г. 


Сеп Блатер е сред привържениците на технологиите във футбола

© Associated Press

Сеп Блатер е сред привържениците на технологиите във футбола


4. Пет смени


В книгата си "Приказки за футбол" Мишел Платини предлага още една ключова промяна на правилата - пет смени в мачовете, вместо сегашните три. "Петте смени ти дават възможност да правиш две на почивката, например, и още три до края на срещата, ако е наложително", обяснява французинът.


Много често на треньорите им се налага да правят една, дори две, а понякога и три принудителни смени заради контузии на футболисти. Не са редки и случаите, когато играч получава травма след извършването на трите смени и отборът му трябва да доиграе срещата в намален състав. Дори да няма контузии, възможността за пет смени ще позволи на треньорите да променят в по-голяма степен схемите и изпълнителите си, когато играта на отбора не върви. Освен това, при интензивността на съвременния футбол, повечето промени са предпоставка за задържането на динамиката в по-дълъг период от мачовете. 


Трябва обаче да се помисли и за ограничение на смените в края на двубоите и по-конкретно след 90-ата минута, когато треньорите целят най-вече бавене на играта. Ако те са запазили две-три или повече смени, това на практика ще обезсмисли добавеното време. 


Едно от по-старите предложение, които се чуха отново през тази година, е за запазването на три смени в редовното време, но добавянето на четвърта, когато се стигне до продължения в елиминационните мачове. Техническата комисия на ФИФА има идея това да стане достъпно за световното първенство в Русия през 2018 г.


5. Две треньорски почивки 


През август мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо призова да се въведат по две допълнителни почивки за треньорски указания по подобие на американския футбол. Португалецът иска треньорите да имат право на две кратки прекъсвания - по една на полувреме, за да дава допълнителни насоки на играчите си. 


"Футболът много бавно променя правилата. Колко години трябваха, за да се въведе технология на голлинията? Надявам се още да съм във футбола, когато ще дадат възможност да треньора да спре мача веднъж през първото полувреме и веднъж през второто, за да направиш мача по-добър", коментира той.


В случая обаче треньорите могат да злоупотребяват с подобно позволение, за да забавят играта, да убият устрема на съперника или др. 


Моуриньо иска да има по две кратки треньорски прекъсвания за допълнителни указания

© Reuters

Моуриньо иска да има по две кратки треньорски прекъсвания за допълнителни указания

6. Гол на чужд терен

Правилото за гол на чужд терен е най-противоречивото във футбола. Въведено от УЕФА още през 1965 г. с цел да се стимулира нападателната игра, то отдавна не изпълнява тази си цел, а напротив - има точно обратния ефект. 


Особено несправедливо е това правило, когато се стигне до продължения, където гостуващият отбор разполага с половин час повече за попадение на чужд терен. Един от най-ярките примери беше в полуфинала за Купата на УЕФА между "Спортинг" (Лисабон) и АЗ (Алкмаар) през 2005 г. Португалците спечелиха първия мач с 2:1, а при същия резултат завърши и реваншът. Холандците вкараха трети гол в първото продължение, но две минути след изтичането на 120-ата минута "Спортинг" върна едно попадение за 2:3 и продължи към финала, въпреки че общият резултат беше 4:4. 


"Води се дебат за значението на гола на чужд терен в днешно време. Някои мислят, че той вече не е толкова важен. Нападателната същност на съвременния футбол предполага, че повече отбори ще излизат при гостуванията си, за да победят. Ако се върнем 30 години назад, контраатаките се организираха от един или двама играчи. Днес по време на контраатака има масирано присъствие на играчи в средата на терена, които си подават наистина бързо. Освен това състоянието на днешните терени е много по-добро от това на тези преди 30 години, а това помага много. Изнасянето на топката по земя е много по-лесно и има много по-добри предпоставки за контраатака", коментира сър Алекс Фъргюсън по време на заседанието на УЕФА в Сион през септември, на което присъстваха още редица водещи треньори като Карло Анчелоти, Юрген Клоп, Арсен Венгер, Хосеп Гуардиола и др.


7. Видеоповторения

Това е предложението, за което от години текат най-разгорещените дебати във футбола. Въпреки че привържениците му са много повече, отколкото противниците, едва ли скоро ще се стигне до въвеждането на видеоповторения, въпреки че изглежда крайно наложително, а и беше приложено доста успешно в спортове като тениса, баскетбола и волейбола. Идеята е на капитаните или на треньорите да бъде позволено да оспорват дадено съдийско решение по два пъти на мач - било по веднъж на полувреме, или без подобно ограничение. Ако оспорването не е успешно - остава само един опит. Ако е - се запазва броят на обжалванията.  


През септември за въвеждането на видеоповторенията се обяви президентът на ФИФА Сеп Блатер. Той заяви, че това може да се случи до една година. Вариант е системата да бъде тествана по време на световното за младежи до 20 години в Нова Зеландия през 2015 г.


Сред най-върлите противници пък е Мишел Платини. Неговите доводи са: 1. Ще има голямо забавяне на играта и ще настъпи хаос по трибуните и на терена; 2. Ще се отнеме "човешкият фактор" и ще се отнеме от работата на съдиите; 3. Въвеждането на четвърти и пети асистент зад вратите е много по-добро решение. "Блатер е по-възрастен от мен, но е модерен човек. Убеди ме с технологията на голлинията. Но знае, че няма да отида по-напред", заяви Платини.


Ползата от допълнителни асистент съдии не е особено голяма

© Associated Press

Ползата от допълнителни асистент съдии не е особено голяма


Нито един от доводите на франзуина обаче не е убедителен. Едно или две прекъсвания на полувреме няма да доведе до толкова голямо забавяне. Още повече, че в много от ситуациите играта така или иначе ще бъде спряна. Освен това едва ли за зрителите това би било по-досадно от симулирането на контузии, честите влизания на лекарския екип, умишленото забавяне при изпълнението на свободни удари, най-вече от вратарите, или странични хвърляния, когато по двама-трима си подхвърлят топката, или пък все по-честата практика момчетата, които подават топката, да отказват да го правят или да изчезват в края на мачовете. 


"Човешкият фактор" също няма да бъде отнет, тъй като крайното решение отново ще се взима от съдиите, както е при прегледа на видеоповторения във волейбола и баскетбола. Освен това, както и в споменатите два спорта, ще има конкретно обозначени ситуации кога ще може да се обжалва, и кога - не. А колкото и да се опитва Платини да убеди с твърденията си, че въвеждането на асистенти зад вратите е имало положителен ефект, това далеч не е така, защото дори в ситуации, когато имат перфектна видимост, те не се осмеляват да поемат отговорност. 


Правилата на футбола се определя от Международния футболен борд, който включва четирима представители на ФИФА и по един на четирите футболни асоциации на Великобритания - английската, шотландската, уелската и северноирландската.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Ами да сменят и футболът с топка за голф. Баси глупостите! Играта си е много добра в момента.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на Edvard Grieg
  Edvard Grieg
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Подкрепям единствено видеоповторенията и това за головете на чужд терен. Останалите неща са щуротии, сътворени от корумпираните мозъци на шефовете на ФИФА.

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 832 Неутрално

  За премахването на " гол на чужд терен" и приемането на бял картон.
  5-те промени идват множко, а за треньорски таймаут не ми се мисли, така или иначе не спират да коригират играта от тъч линията, така само ще възпрепятстват другия отбор.

 4. 4 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 605 Любопитно

  "Дузпи преди мачовете"

  И защо да играят мач след дузпи!

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз бих напомнил за едно забравено предложение тъча да се изпълнява като свободен удар с крак. Откакто е измислен футболът не се е променил много и въпреки това си остава най-гледаното спортно зрелище и въвеждане не разни правила от хокея за мен са неприемливи. Не случайно тая дивотия "златен гол" беше премахната.

 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1454 Весело

  Наказателните в началото - ей на това му се казва шедьовър. Ми защо изобщо да тичат после, да им дадат по 10 проби и да си ходим. Някой дълго е мислил по въпроса.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 7. 7 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 476 Весело

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Слава Богу, че не зависи нищо от тебе, защото сигурно още щяхме да гледаме защитниците да връщат топката на вратаря, а той да си я хваща...

  Иначе отмяната на "тройното наказание" и гола на чужда терен и въвеждането на видеоповторения са задължителни и трябва да се случат възможно най-скоро. Другите са дискусионни.

 8. 8 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Три корнера - дузпа. Интересно на Бончук или стадион Тича как ще се гледат повторенията. Или в зоналните групи в Латинска Америка, Азия или БГ. Това е масова игра и не бива да се разделя на футбол и висш футбол. Keep It Simple Stupid. KISS

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Весело

  Нека всичко се решава само с жребий!

 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Преди двадесетина години за подобряване на резултатността имаше идея гредите на вратата да са с яйцевидно напречно сечение, така че да се увеличи процента голове при удар в някоя от тях. Четиримата британци в борда си умряха от смях...

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Неутрално

  Най-належащата промяна е приемането на видеоповторение при спорни съдийски решениия! Това трябва да се приеме. А, иначе предложение от мен... дали няма да е по-добре да се премахне правилото на засада!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Футболът затова е цар на игрите, че правилата са лесни за разбиране, а само футБОЛНОТО възпитание трябва да се усъвършенства за да се сведат до минимум грешките. Наред с честна игра и колкото може по-малко тото!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Стига глупости!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 14. 14 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  "...Дузпи преди мачовете..."

  Ахаха...ами да въведат и едно "надбягване" на състезателите, около игрището, преди започване на мача...???

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 15. 15 Профил на batrumcho
  batrumcho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако искаме да гледаме повече голове,не трябва да има засади!!!!

 16. 16 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Не пипайте повече играта, вашта мама!!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 17. 17 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Много интересни неща се предлагат, повечето от които според мен са неосъществимо. Аз имам едно предложение, Блатер и Платини могат да се замислят върху него - смените, като предлагат да са пет, нека са пет, но да могат да се правят в регламентиран момент от мача, а не в произволно избрано време. Примерно две на почивката, ако отборът не се възползва от тях, следва да губи правото. От останалите три смени, две да се правят примерно в 60-та минута и една последна в 80-та. Тук някъде може да се помисли и за предложението на Мой, да речем в 60 мин. да се спира часовникът и треньорите да имат право на 2 мин. указания...

 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Ако има контузен през първото полувреме, той да има право на смяна, но ако това се случи през 2-ро полувреме, смените да се правят в указаните периоди.

 19. 19 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Весело

  Аз пък бих предложил мачовете да се играят изобщо без съдии!
  Само електронна система, която да следи за засади и голове, а също полицаи и прокурор на страничната линия - за нарушителите, които да бъдат моментално арестувани..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 20. 20 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На мен ми стига да поставят линия на засадата между пеналта и центъра.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 21. 21 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bulgerman":

  Оо да, това е наистина добро!

 22. 22 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  Хаха коментар [#19] от "The Core":
  И дванайсти играч - секирата, на когото му е забранена играта с топка и има съдебен имунитет срещу преследване.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 23. 23 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 488 Неутрално

  решението за гола на чужд терен е правилото да важи само в рамките на редовните 90 минути, а в продълженията да не важи. Иначе наистина е ужасно несправедливо за отбора домакин.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 24. 24 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Подкрепям видеоповторенията.

 25. 25 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2095 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK