Георгия Кадоглу - плуване и театър в едно уравнение

До момента талантливата плувкиня е спечелила 94 титли и общо 385 медала от републикански първенства, като е подобрила е 78 национални рекорда, някои от които с над 30-годишна давност

© http://georgiakadoglu.bg/

До момента талантливата плувкиня е спечелила 94 титли и общо 385 медала от републикански първенства, като е подобрила е 78 национални рекорда, някои от които с над 30-годишна давностУолтър Уайънс е американски скулптор, художник, коневъд и състезател по спортна стрелба, живял между 1852 и 1920 г. Той остава в историята като единственият човек, печелил златни олимпийски медали в областта на спорта и изкуството. Уайънс става олимпийски шампион в стрелбата през 1908 г. в Лондон, а четири години по-късно в Стокхолм печели олимпийска титла за скулптура.


В днешни дни е почти немислимо да съберем спорта и изкуството в едно уравнение. За 16-годишната българка Георгия Кадоглу обаче те са неделима комбинация. Вече няколко години тя съумява да печели отличия както с изявите си в басейна, така и на театралната сцена с благотворителните си моноспектакли.


Изкуството е било много важна част от модерните олимпийски игри между 1912 и 1948 г. По идея на основателя на олимпийското движение Пиер дьо Кубертен в този период се провеждали

състезания за произведения на изкуството, вдъхновени от спорта

в пет направления – архитектура, литература, музика, рисуване и скулптура.
Историята помни само още един случай, когато някой се качва на олимпийската почетна стълбичка за постиженията си в тези две сфери – Алфред Хайош, наричан "унгарския делфин", който през 1886 г. в Атина печели златните медали в плуването на 100 и 1200 метра свободен стил, а през 1924 г. в Париж взима сребро в областта на архитектурата.


Днес Кадоглу търси пресечната точка между изкуство и спорт. "Спортът те изгражда като характер, което ти помага да развиеш други твои качества в театъра. Двете неща на пръв поглед не са съвместими, но не е точно така. Аз успявам да ги съчетавам, защото за мен те си приличат от гледна точка на това, че и в басейна, и на сцената съм сама, а зад басейна и зад сцената има хора, които ми помагат и ме подкрепят. Обичам театъра, също както и плуването. Те се съчетават чудесно и съм щастлива, че мога да се занимавам и с двете", разказва 16-годишната Кадоглу.


Брустът и съчетаното плуване са най-силните дисциплини на Георгия Кадоглу

© http://georgiakadoglu.bg/

Брустът и съчетаното плуване са най-силните дисциплини на Георгия Кадоглу


Джорджия, както повечето познати я наричат, е родена в Атина. Баща ѝ е грък, а майка ѝ – българка. По-голямата част от живота ѝ е преминал във Варна, където прави първите си стъпки и в плуването, и в театъра. До момента тя е спечелила 94 титли и общо 385 медала от републикански първенства по плуване. Над 200 са и златните ѝ медали от международни състезания, включително балкански титли. Подобрила е 78 национални рекорда, някои от които с над 30-годишна давност, а в колекцията ѝ място заемат още 14 златни купи и 10 статуетки за най-добър плувец. Лауреат е на фондация "Димитър Бербатов" за най-успелите деца на България в областта на спорта за 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 и 2013 г. Попадна и в класацията на Viasport за


най-добър млад спортист на България през последните три години


а през 2011 г. беше номер 1 в допитването до читателите.


"Всичко започна много спонтанно. Тъй като имах страх от водата, майка ми реши, че единственият вариант да преодолея страха си е да се изправя срещу него. И така започнах да се занимавам с плуване от съвсем малка възраст - шест-седемгодишна. В началото плувах за здраве, правех по две тренировки седмично, колкото да поддържам форма. Но на по-късен етап, когато бях на девет години, участвах в републиканско първенство и спечелих първия си златен медал. Това запали искрата в мен и започнах да тренирам по-сериозно. Сега съм в топ 10 на най-добрите плувци в Европа в моите дисциплини", разказва Георгия Кадоглу, чийто най-силни стилове са бруст и съчетано плуване.


Георгия Кадоглу като балканска шампионка

© http://georgiakadoglu.bg/

Георгия Кадоглу като балканска шампионка


Изминалата година беше много силна за талантливата плувкиня, която от няколко месеца тренира в София. Тя стана републикански шампион за девойки старша възраст и за жени, като подобри 14 национални рекорда. На Балканиадата спечели два златни, два сребърни и един бронзов медал, а на европейското за девойки записа девето място на 200 метра съчетано, десето на 400 метра съчетано и 12-о на 200 метра бруст.


Кадоглу беше и единствената българка в плуването, която взе участие на младежките олимпийски игри в Нанджин. "Над 4000 плувци се бореха за 400 квоти в Нанджин. Аз бях единственото момиче от България. Плувах на 200 метра съчетано и на 200 метра бруст, тъй като другите дисциплини, в които участвам, не присъстваха в програмата. И в двете плувах на полуфинал, което е добро постижение за България. Заех 10-о място на съчетаното и 15-о в бруста, където подобрих рекорда на Таня Богомилова за старша възраст."


Георгия имаше покрити нормативи и за световното първенство в малък басейн за мъже и жени в Доха, което се проведе в началото на декември. Отказа се от участие, тъй като приоритет за нея са световното в 50-метров басейн за мъже и жени в Казан през юли и август и световното за юноши и девойки в Сингапур през септември, за което вече има покрити нормативи.


Георгия Кадоглу в ролята на Неточка Незванова

Георгия Кадоглу в ролята на Неточка Незванова

Паралелно с плуването тя се изявява и на театралната сцена. Неин откривател е покойната Катя Папазова, основател на детско-юношески театър "Златното кюлче" във Варна, а в момента художествен ръководител ѝ е Сия Папазова. Заради натоварения си график покрай плуването и училището, където също има отлични оценки, Георгия се концентрира изцяло върху моноспектаклите, всеки един от които до момента е бил с благотворителна цел. Тя изиграва първия си  - "Козет" по романа на Виктор Юго "Клетниците" – през 2011 г. Две години по-късно за първи път поставя на сцената и "Неточка Незванова" по едноименното произведение на Фьодор Достоевски.


За първия печели две първи награди от национални фестивали, а за втория има още десетина отличия. На 10 декември талантливата плувкиня представи "Неточка Незванова" в столичния театър "Възраждане", като успя да събере от продажба на билети 1100 лева за лечението на 12-годишния Любомир Еленков.  


Да бъдеш по-зрял от връстниците си е нещо, което е много характерно за обещаващите спортисти


в индивидуални спортове. В Георгия обаче има нещо, което рядко може да се види при останалите – самостоятелност. Когато се срещам с нея, тя пристига сама и разговаря освободено. За разлика от други, които са в компанията на своите родители и които твърде рядко успяват да вземат думата от тях. Липсва обременеността и натоварването от родителските амбиции и очаквания, които често имат пагубно влияние.


"Може би затова нещата досега са се получавали толкова добре – защото не е имало напрежение, казва тя. Мисля, че за младите спортисти е много важно да се съхранят, защото, когато си започнал да се занимаваш със спорт от най-ранна детска възраст и станеш на 15-16-17 години, е много трудно да намериш мотивация да тренираш."


Заради силните ѝ резултати в плуването Кадоглу е имала предложения да се състезава за други страни, включително ѝ от родината на нейния баща Гърция. "Мислила съм си за това, че мога да го направя щастлив, ако се състезавам за Гърция, но това няма как да се случи, защото аз съм израснала в България и всичко за мен е тук... Може би преди четири-пет години би имало смисъл, но сега вече не. Само че, когато бях на 11-12 години, не съм си мислела, че ще го правя с някаква комерсиална цел. Нито пък родителите ми, които изцяло са финансирали и финансират моята подготовка."


Георгия Кадоглу е на кръстопът - да продължи да се занимава професионално с плуване или да се отдаде на театъра

© http://idei.fr/

Георгия Кадоглу е на кръстопът - да продължи да се занимава професионално с плуване или да се отдаде на театъра


В момента


Георгия е на кръстопът


– да продължи да се занимава професионално с плуване или да се отдаде на театъра. Тя е наясно, че заради изискващите стандарти на елитния спорт е невъзможно и с двете неща. Дала си е още една година, преди да вземе окончателно решение. За момента обаче клони повече към сцената.


"Това ще означава да се откажа от плуването като професия. Все още мисля, че имам какво да покажа, но не се виждам след десет години в басейна. Спортът е до време. След това мога да бъде треньор и евентуално да печеля с името си, но това е изключително трудно. В театъра не е така. Вижте например Стоянка Мутафова, без да искам по какъвто и да е начин да се сравнявам с нея, колко години вече е на сцена. Това в спорта няма как да се случи."


"Благодарна съм, че имам тези успехи в плуването, но в чужбина елитният спорт стои по съвсем друг начин. Да си представим, че вляза в него. Тогава започват да влияят много неща. Конкуренцията е убийствена. Започват да се състезават лаборатории, по-доброто възстановяване, базите, хората, с които ще тренираш, подходящата среда – да има достатъчно добри плувци, с които да мога да плувам. Не че търся някакво оправдание, но това са няколко неща, които са навързани и когато ти липсват, не можеш да бъдеш на нивото на най-добрите."


Георгия Кадоглу - плуване и театър в едно уравнение

© http://georgiakadoglu.bg/


Напълно обяснимо с оглед потенциала ѝ нейните треньори, а и не само те, опитват да повлияят на решението ѝ и да убедят да се насочи към професионалното плуване. Това обаче няма да бъде нещото, което ще ѝ повлияе. "Това е лично решение. Никой не може да ме накара да направя нещо насила. Тоест може да ме накара, но нещата няма да се получат, защото няма да го искам, няма да давам душата си и сърцето си и следователно резултатите няма да са добри."


"Аз си обичам плуването, израснала съм със спорта, така че винаги ще съм близо до него. Обичам и театъра. Ако реша да кандидатствам в НАТФИЗ и съм в София, ще мога и да тренирам. Има още една година, след което ще реша". А каквото и да реши, докато го прави с любов, както досега, има всички предпоставки да успее. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Историята помни само още един случай, когато някой се качва на олимпийската почетна стълбичка за постиженията си в тези две сфери – Алфред Хайош, наричан "унгарския делфин", който през 1986 г. в Атина печели златните медали в плуването на 100 и 1200 метра свободен стил, а през 1924 г. в Париж взима сребро в областта на архитектурата."

  Нещо се обърках, на колко години е спечелил в плуването?

  Sapere aude
 2. 2 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 648 Разстроено

  България има нужда от повече такива деца,а не само от пиещи бира и пушещи в градинките през голямото междучасие.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Безспорен талант в плуването.Както се казва и в извън класната работа е не по лоша обаче.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 758 Любопитно

  на европейското за девойки записа девето място на 200 метра съчетано, десето на 400 метра съчетано и 12-о на 200 метра бруст.
  ==============================
  Това явно е детето чудо. Какви ли са другите, класирали се преди нея?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2835 Весело

  До коментар [#1] от "Сизиф":

  "Нещо се обърках, на колко години е спечелил в плуването?"

  Да търсиш в "Дневник" точност е все едно да търсиш теле под вол. Да оставим, че въобще не им пука! Но другите са още по-зле...

 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  това дете дано се пребори с амбициите на майка си и избере собствен път един ден

 7. 7 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нека си поплува още 5-6 години, пък после професията е готова.
  Браво, много талантлива и двигателно и творчески!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  С тая фамилия бях сигурен, че баща и е грък. Браво на момичето, нека има успехи и на двата фронта. А когато годините напреднат да се отдаде изцяло на театъра. Успех!

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на vlad
  vlad
  Рейтинг: 381 Весело

  Браво, успеха и отива! Качествено тесто става с хубави продукти. Балканите са обвити с тайни и са пълна мистерия за западния свят!

  "It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"
 10. 10 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Поредното дете без детство. Дано си е струвало.

 11. 11 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 441 Любопитно

  До коментар [#10] от "Додо":

  НапротиФ, имала е чудно детство и затова плавно минава и пълноценно в следващия етап от живота си; за спорта и въображението - годините са идеални и се взаимно допълват, развиват и подпомагат! Ако не е имала детство - нещата щяха да са други, вЕрвай ми! Лъчезарно и успешно същество - някой голям беше казал, че успехът и провалът не са случайни! Желая й много сърцати приятели и успехи безброй и в други сфери на живота!

  Яба-даба-ду
 12. 12 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#11] от "aytep":

  Разбира се, това е форум на дневник!
  Разбира се, всички ние, хората, имаме нужда да вярваме, че нещо значимо, може да се постигне лесно...
  Или, не всички, някой са виждали как се постига нещо такова, защото близките им ,или пък дори те самите са минали през това, и тогава, о тогава, няма нужда да верваш на никого, защото ти знаеш много по-добре.
  Всеки ден, всеки ден, да,точно така, всеки ден се плува, всеки ден тренировки, режим, за ставане, за лягане, за храна, за какво ли не, миризмата на хлор, която те преследва, и като казвам тренировки, като казвам плуване, имам предвид нещо , което някой, който не е тренирал, трудно ще разбере, часове и часове и часове.
  Или не, нали, няма нужда от такива тренировки, просто, ти си се родил добър плувец, с техника, с издържливост, с умения да се справяш психически, с възможност организма ти да реагира добре на лекарствата, които взимаш, дори и на тези години, когато всъщност ти растеш, защото си в пубертета... За широките рамене, а ти си момиче, все пак, и още и още.
  Няма кака да печелиш медали, дори и на национално ниво, без да си по-добър от другите, а това не става с лежане пред компа,нито със седяна във фейсбук, нито с излизане с приятелки, нито с пиене на кафенце, нито дори с прекрасното време, за писане на домашни, защото, тя определено не учи за училище, просто няма време, и да отличничка е, но и тя хода на училище най-вероятно толкова, колкото е ходил и Гришо на училище...... Просто, нещата са други, учителите разбират, и правят това, което трябва да правят. И отгоре на всичко, театър, репетиции, заучаване на текст, и там репетиции, и т.н. И това, сама заради амбициите на родителите и. Няма да коментирам тук, колко пари са инвестирали в този проект , и да, най-вероятно ще продължи да се занимава с плуване....
  Да, ако е имала детство, нещата наистина щяха да са други. И да, наистина успехът не идва случайно...

 13. 13 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Гневно

  А стига мрънкали бе! Кажете една добра дума на момичето и не се занимавайте с личния му живот! Детето е излъчва енергия и ведрина и е умно, кво не ви харесва? Че не е средностатистически дебил?

  Браво, Георгия!

 14. 14 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 923 Любопитно

  До коментар [#13] от "the_sceptic":

  Не една, а няколко ще кажем. Наистина излъчва много позитивизъм, и не я познавам лично, но предполагам е умно дете.

  Но, чета коментарите нагоре и не виждам лоши думи казани за нея... Или греша?
  А, забравих, мнозинството от хората не иска да знаят рецептата на успеха...

 15. 15 Профил на Yordan Enev
  Yordan Enev
  Рейтинг: 297 Любопитно
 16. 16 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Искрено пожелавам на Георгия да е здрава, успешна и с късмет! Слушах нейно интервю за нейните моноспектакли и останах очарован от интелигентността на това дете. На добър път!

  dame
 17. 17 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За Георгия чух за първи път преди 7-8 години може би, когато четох, че някакво момиче-плувкиня с баща грък и майка българка, родено в Атина се е върнало с майката да живее във Варна и отказали да плува за Гърция. Била голям, многообещаващ талант в плуването. Нещо ме впечатли и съм запомнил за нея. Оттогава съм чувал няколко пъти нещо за републикански състезания и нейни успехи. Преди около месец четох за нея, че на 10.12.2014 в 20ч в Театър Възраждане ще играе моноспектакъл с благотворителна цел да помогне на Любомир Еленков, а преди това и във Варна го е изграла и пак с благотворителна целкато е помогнала на друго нуждаещо се болно дете. На представлението не можах да отида, а имах голямо желание. Проверих за заболяванията на Любомир в сайта ДМС. Можете и вие да проверите и който има желание да помогне. Т.к. това момиче сме спечели с таланта и успехите си, желанието да помогне дори и на тази си възраст, това, че е земно, лъчезарно, позитивно, целеустремено дете, гордост за всеки родител, реших и аз да помогна по някакъв начин на Любомир. Ние сме служители в малка фирма от 6 човека. С колегите всяка година имаме нещо като коледна почерпка. Предложих на колегите тази година да не правим такава почерпка, а парите да ги дарим. Съответно на 22.12.2014 преведохме в сметката на Любомир 300лв. Не са много, но са от сърце. Така, че не е вярно, че Георгия е събрала за Любомир 1100лв, защото благодарение на нея по сметката на Любомир има още 300лв, които иначе нямаше да са там и реално е събрала поне 1400лв. Мило дете, мила Георгия, желая ти да си здрава, все така добра, отзивчива, позитивна, нека усмивката е непрестанно на лицето ти, а късметът да каца по-често на рамото ти. Много щастие и успехи, с какво и да избереш да се занимаваш професионално в бъдеще - театър или плуване. Искрено ти стискам палци да успееш в живота и да си щастлива.

 18. 18 Профил на Kırcaali
  Kırcaali
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Бащата грък ама фамилията му турска...

 19. 19 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Весело

  Браво на девойчето!
  Все така всеотдайно напред и нагоре!

 20. 20 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Към негативните форумци!

  Стига сте дрънкали глупости! Щом и при това талантливо дете нещо все ви е криво, нищо не става от нас!

  Разбирачите и клюкарите все са по трибуните!

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Браво! Изумен съм колко разумно разсъждава на тази крехка възраст:"Да си представим, че вляза в него. Тогава започват да влияят много неща. Конкуренцията е убийствена. Започват да се състезават лаборатории, по-доброто възстановяване, базите, хората, с които ще тренираш, подходящата среда – да има достатъчно добри плувци, с които да мога да плувам.".....
  Какви диаманти се раждат в тази клета страна....
  Да е жива и здрава!

 22. 22 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Истинско цвете в пепелта.

 23. 23 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#18] от "Kırcaali":

  Ти етнически трол ли си ?
  или не знаеш какво означава това ?

 24. 24 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Преди време успях да се запозная с това изключително интелигентно момиче. На хиляда едно да е като нея, България ще стане просперираща страна. Пожелавам й да открие за себе си най-точното поприще, да се посвети на него и да покори света!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK