ЦСКА сезира прокуратурата за престъпна група, източила "гигантски суми" от клуба

ЦСКА се изправи срещу бившите собственици от "Титан"

© Красимир Юскеселиев

ЦСКА се изправи срещу бившите собственици от "Титан"ЦСКА се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал за източване и опит за предумишлен фалит на клуба. Червените са изпратили писмото също до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, както и до президента на БФС Борислав Михайлов.


От клуба изтъкват, че повече от година предоставят сигнали в прокуратурата по случая. "Тези дела са на специалното внимание на ФИФА и УЕФА. Липсата на резултати от разследването по тези теми едва ли спомага за авторитета на страната и на нашата съдебна система", пише в сигнала до Цацаров.


Ръководството на ЦСКА отбелязва, че подобни действия показват пропуски в законите и в съдебната система. "Безусловно обаче те са плод на престъпни схеми и безгранична алчност. Очакваме вашия отговор и вашата намеса", добавят червените.
В ЦСКА говорят за злоупотреби от страна на предишното ръководство в лицето на Димитър Борисов и Иво Иванов, които "системно и целенасочено" са източвали клуба от 2010 до 2013 г. "Става дума за организирана престъпна група съгласно чл. 93 от Наказателния кодекс, подписвала сделки за огромни суми с цел ощетяване на ЦСКА и присвояване на средства от отделни български и чуждестранни лица."


Според клуба по време на управлението на "Титан" е имало формално привличане на футболисти за няколко мача с цел получаване на комисиони, оформяне на договори с фалшиви документи, подписване на предварителни договори, без състезателите да са идвали в България или да са изиграли дори и един мач с оформени последващи финансови претенции в огромни размери и др.


ЦСКА уточнява, че всички договори, за които става дума, са подписвани от бившия изпълнителен директор Венцислав Живков най-вероятно под диктовката на Борисов и Иванов. Споменават се "довереният на бившето ръководство "консултант" Георги Градев" и бившият юрист на клуба Радостин Василев.


"След промяната на ръководството, същите лица (Борисов и Иванов), с присвоени документи от клуба, са започнали дела за милионни лева претенции, неустойки, глоби и др., които сами са организирали и причинили в периода 2010-2013 г. Това е главният ни аргумент, че става дума за престъпна група, създавала неизгодни договори и претендираща за гигантски суми от същите тези договори. Готови сме да предоставим документи, доказващи престъпния характер на сключените сделки и това, че една и съща група лица е подготвяла и подписвала тези договори и се е възползвала от тях", допълват червените."Най-фрапантните" случаи, които ЦСКА дава за пример за злоупотреби в клуба
1. Подписан договор за агентски комисионни за посредничество при трансфер на четирима състезатели от ПФК Локомотив Пловдив в ЦСКА в полза на агента на играчи Генади Вучков. Комисионите са в общ размер 320 хил. евро, по 80 хил. евро на състезател без ДДС. Генади Вучков е бил и продължава да бъде служител във фирмата, управлявана от Георги Градев. Въпросните състезатели, за които е подписан комисионерският договр, са Илиас Кириакидис, Михаил Венков, Тасио дос Сантос и Сержиньо. Сумата е подписана незаконно. Става дума за свободни агенти и на практика не е извършена никаква работа.
2. Подписан тригодишен договор с Юнес Бенжелюн (0 мача), който впоследствие разтрогва с клуба за неизплатени заплати и в момента съди ЦСКА за приблизително 500 хил. евро. Типичен случай за формално привличане и изгонване на играча с цел комисионни.
3. Неизплатена комисионна на агента Хоакин Барсена Уриарте – агент на състезателя Иван Боладо (1 мач), като клубът е осъден от ФИФА да плати приблизително 45 хил. евро. ЦСКА е представляван по делото от Георги Градев. При всички случаи договорите са изготвяни така, че ЦСКА да бъде ответник за големи суми.
4. Александру Пакурар (5 мача). Привлечен е в клуба, като впоследствие разтрогва заради неизплатени заплати. Тъй като договорът му е изготвен със специална арбитражна клауза, което позволява на състезателя впоследствие да осъди клуба по съкратена процедура за неустойка в размер на 280 хил. евро, които ЦСКА изплати през декември 2014 г. Договорът му е изготвен от бившите юристи на клуба изцяло в негова полза и в полза на агенти и адвокати.
5. Бернардо Тенгариня (5 мача) е привлечен в клуба по схема за източване на средства. Разтрогва договора си за неизплатени заплати, като посредством измама и фалшифициране на документи чрез португалския адвокат Дуарте Коща осъжда клуба във ФИФА за сума в общ размер над 660 хил. евро на базата на фалшиви показания и документи. В момента тече обжалване пред Спортния арбитражен съд в Лозана.
6. Нилсон Антонио (5 мача) е привлечен в клуба по схема за източване на средства. Разтрогва договора си за неизплатени заплати, като посредством измама и фалшифициране на документи чрез португалския адвокат Дуарте Коща осъжда клуба във ФИФА за сума в общ размер над 660 хил. евро на базата на фалшиви показания и документи. В момента тече обжалване пред Спортния арбитражен съд в Лозана.
7. Гуидо ди Вани. На базата н предварителен договор си с фалшифицирано пълномощно в полза на адвокат Дуарте Коща от името на Ди Вани във ФИФА е заведен иск срещу клуба на стойност 450 хил. евро. Впоследствие състезателят подписва декларация, в която разобличава измамата.
8. Хосе Органиста Агияр (0 мача) – подписан е договор със състезателя, като последният не е изиграл нито един мач за клуба. Загубата за клуба е 45 хил. евро.
9. Илиас Кириакидис (1 мач) – състезателят е привлечен с трансфер от Локомотив Пловдив и комисионен договор с Генади Вучков на стойност 80 хил. евро без ДДС. Разтрогва за неизплатени заплати и в момента съди клуба за неустойка над 150 хил. евро.
10. През ююли 2013 г. Георги Градев посредством пълномощно, подписано от бившия изпълнителен директор на клуба Венцислав Живков, неправомерно получава по своя сметка дължима солидарна вноска от трансфера на Александър Тонев от "Лех" (Познан) в "Астън вила" от английския клуб. Впоследствие Градев извършва цесия с бившите юристи на ЦСКА и неправомерно задържа сума от над 40 хил. лева, принадлежаща на клуба.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Тюх, помислих, че са подгонили Александър Томов а то отново нищо.

 2. 2 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Малииии! Томов да гони крадци и апаши е все едно Станаил да дава последно причастие ......

  Моралът не е порок!
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2940 Любопитно

  "повече от година предоставят сигнали в прокуратурата по случая" - бавничко стават нещата в държавата, но пък АлТо е на прав път. Забавят се нещата, но не трябва да се забравят. Стабилизирането на ЦСКА е въпреки всичко и е толкова радостно, че се случва, че дори и прокураТУРата не може да повярва!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 741 Весело

  А Лупи сигурно е чист като моминска сълза.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Лупи не го ли съдиха, че е източил "Кремиковци", за да налее в ЦСКА? Значи тогава "Титаните" като са източили ЦСКА, всъщност са точили от "Кремиковци". Това може да го вкарат като пример за скачени съдове в учебник по физика.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Сашо Апашо днес цял ден пали димка след димка - първо Ботев не му платили 250 хил. еврака за Анисе, а ги платили на фирма на гърнетата, после Цска бил източен от ОПГ. Явно пак е закъсал за пари и вдига пушек, за да не го изгонят феновете за втори път с камъни от Борисовата градина.
  Абе този модерен акционер защо не е в затвора заради Кремиковци?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Весело

  Крадеца вика-Дръжте крадеца.

 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Саше, признай си!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Недосегаеми са-Титани!

 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1262 Весело
 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 460 Весело

  От клуба изтъкват, че повече от година предоставят сигнали в прокуратурата по случая. "Тези дела са на специалното внимание на ФИФА и УЕФА. Липсата на резултати от разследването по тези теми едва ли спомага за авторитета на страната и на нашата съдебна система", пише в сигнала до Цацаров.

  Намерили на кого да се оплачат..., на шопарoff, фифа-та и уефа-та... - че то по-корумпиран от тия е може би само МОК.

 12. 12 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Опааа, гигантски суми почнаха да изчезват яко дим....

  ))))

  Те това е приказка !

  Началото на края на ЦСКА.

  )))))

 13. 13 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 429 Весело

  Лупи да се самосезира !

  )

 14. 14 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Стрия комуняга далаверите саму ясни.

 15. 15 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 519 Любопитно

  Е те понеже спряха чужденците и комисионерите...

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Любопитно

  До коментар [#1] от "koko65bg":
  ++++++++++++++++++++
  Че "Титаните" са гнила стока е ясно,но комай не могат да се мерят със Сашо Апашо,който затри цял металургичен комбинат!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Весело

  До коментар [#4] от "marker":
  +++++++++++++++++++++++++
  Абе направо е Светец..............в църквата на "Далаверата".........................-

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#6] от "меншевик":
  И аз това се питам ,защо Сашо Апашо не е в затвора и има само един логичен отговор за това......................"снася" на когото колкото трябва ,за да не влезе на "топло" за дълго!

 19. 19 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#18] от "bat_plamen":

  Той не снася. Той прилага модерни финансови техники.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Весело

  До коментар [#19] от "меншевик":
  Да разбирам,че не дава под масата,а превежда в офшорни сметки някъде из Карибите.......................-?????!!!

 21. 21 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  "Че "Титаните" са гнила стока е ясно,но комай не могат да се мерят със Сашо Апашо,който затри цял металургичен комбинат! "

  Нищо лично,но да се смята,че Томов е затрил "Кремиковци" е малко наивно.Ти си габровец,и като такъв знаеш,какво представлява Севлиево.За малък град,доходите са повече от добри,а безработицата е нулева(има хора без работа,но това са мързеливци - "не ми се работи това,не ми се работи онова"
  Ами какво да ти кажа,Томов доведе американците в Севлиево.И това са едни от най-добрите инвестиции в България въобще.
  Аз започвам да си мисля,че е спрял кранчето на такива като Дамбовците и на хората над тях,които са точили здраво.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#21] от "popovski31":
  Истината за Севлиево е,че американците направиха в началото на 90-те джойн-венчър с "Видима"/ако не се лъжа първоначалната инвестиция беше 5-6 милиона долара/ и с течение на времето станаха пълноправни собственици на заводите,като инвестираха десетки милиони!Ако чуждите собственици бяха преценили ,че не си заслужава,то днес тези заводи нямаше да ги имат!За мене най-голяма роля изигра бившия дългогодишен кмет на Севлиево Йв.Йовчев/ако не греша името/!Той се раздаде на всякакво ниво /от общинско до национално/ ,за да може да се увеличават американските инвестиции!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  А Томов невинен,нали?

 24. 24 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Все си мисля, че Лупи с едни гърди изпреварва наш Батков в затриването на клуба.

 25. 25 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 489 Неутрално

  И аз си помислих, че са подгонили Сашо Апашо, то се оказа, че той ги бил подгонил. Майтапи...

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 659 Весело

  Болката на Лупи не е, че се източва Септемврийско знаме, а че това се извършва от други. Вчера малкото Саше плямпа някакви глупости за 14-15 милиона бюджет за миналата година. Как пък не се намери един журналисти да попита тия пари откъде са дошли, как са отразени счетоводно? Защото Септемврийско знаме от години висят към НАП. Но иначе държавата не им помагала.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ерих Хартман":

  Щеше да е не началото, а самият край и то преди доста години, но в нормална държава, не в държавата на мафията, проститутките, едрите земевладелци в "съдебната" система, ало, Ваньо и т. н. ЦСКА е умаленият модел на Гърция - живот назаем, докато не стане на вересия. Повтарящ се модел в постоянно състояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK