Русия ще съкрати бюджета на световното по футбол с 10%

Виталий Мутко ще трябва да направи нови разчети за организацията на първенството

© Reuters

Виталий Мутко ще трябва да направи нови разчети за организацията на първенствотоИзбори 2022

Спортният министър на Русия заяви, че правителството ще съкрати бюджета за домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г. като част от решенията за финансови ограничения, породени от кризата в страната.

Правителството ще съкрати разходите с 10 процента, след като през декември призова всички ведомства да ограничат разходите си, а държавният бюджет ще бъде орязан с 4.7 процента за 2015 г.

"Съкращенията ще засегнат тези моменти в подготовката, които не касаят изграждането на инфраструктурата", заяви министърът на спорта Виталий Мутко пред агенциите ТАСС и "Интерфакс". 


Съкращенията вероятно ще обхванат организацията, субсидиите за организационния комитет, подготовката за церемонията по откриването и други.


"Всички ресурси, които планираме за строителството на стадиони, инфраструктура, временни съоръжения и комунална инфраструктура - те ще бъдат запазени", добави Мутко.

Решението на правителството не би трябвало да е изненада, тъй като точно преди седмица самият Мутко намекна за това и обясни, че разходите за първенството ще бъдат оптимизирани.
В момента разходите за строителни материали в Русия растат. "Около 25% от оборудването на всеки стадион е внос", каза той и оцени, че стойността на стадионите се очаква да се покачи с 25-30%.


Тази седмица президентът на ФИФА Сеп Блатер е бил уверен от президента на Русия Владимир Путин, че икономическите проблеми няма да се отразят на качеството на турнира.

Седем стадиона трябва да бъдат построени от федералния бюджет, а общо 12 стадиона в 11 града ще бъдат домакини. Само два от тях са напълно готови, и то само за 35 хиляди зрители, а поне един все още е само проект. 


Според Мутко няма начин да се препроектират стадионите и да се намали капацитетът им, за да намалеят и разходите по строителството. "Вече имаме два стадиона за 35 хиляди и ФИФА няма да направи повече отстъпки. Останалите трябва да са минимум за 45 хиляди зрители. Но може да направим промени, като ги построим с 25 хиляди постоянни места и 20 хиляди временни", каза той.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK