Цитат на деня: Предложиха ми да вляза в "Гинес" като най-високия контраразузнавач

Ганев приема с насмешка информацията, че е бил агент на ДС

© Юлия Лазарова

Ганев приема с насмешка информацията, че е бил агент на ДСВече ми предложиха да се кандидатирам за рекордите на "Гинес", защото съм най-високия контраразузнавач. Най-едрият, който най-отдалече се забелязва.

Това заяви в предаването "Спорт7" дългогодишният волейболен национал и понастоящем вицепрезидент на волейболната федерация Любомир Ганев във връзка с проверката на комисията по досиетата, която разкри, че той е бил сътрудник на Държавна сигурност. 49-годишният Ганев коментира с насмешка информацията, че е бил вербуван под псевдонима "Тони" през 1987 г.


"Влязох в интернет да го видя това досие. Забелязах първо, че името ми е сгрешено. Аз съм Ефтимов с "ф", а там беше с "в". Второ, според данните на комисията аз все още трябва да съм действащ агент. А ако съм действащ агент, остават две неща - защо са ме осветлили и защо не са ме пенсионирали след 28 години служба? Ако ме пенсионират, признавам си, ще кажа, че съм бил агент."


Ганев разказа, че неговият приятел Христо Стоичков му се е обадил да се пошегува с агентурното му минало. "Каза ми: "Айде бе дългото Тони, защо не казваш ти, че си бил агент? Мен защо са ме пропуснали? Как може така?" Естествено, че се шегуваме всички."
"Какъв агент? 007? Какъв агент? На кого? Не си го обяснявам това. Между другото този ден, 21 януари, няма да го забравя никога поради три причини. Първо, един мой много добър приятел имаше рожден ден. Второто, успях да постигна в бизнеса един много добър успех, който очаквай три-четири години. И вече като ми казаха, че съм агент, си казах, че абсолютно нищо не може да ми развали този толкова хубав ден. Една весела случка", каза още той. 


"Между другото аз сега на 50 години съм едно голямо дете, представяте ли си тогава на 21? Те понеже казаха големите спортисти така и така... Аз тогава не съм бил голям спортист. Аз таман прохождах. Факт, че ние много пътувахме по т.н. капиталистически страни и с нас имаше хора, които пътуваха, т.н. куки, куфари, които бяха от службите. Но от волейболистите няма състезател, който да е избягал в чужбина. Говорили сме си с такива хора как, какво, защо, но никой след това не ти е предлагал, не те е питал, не ти е говорил. И друго, аз какво трябва да правя като агент? Трябва да докладвам ли? Аз погледнах и видях, че трети отдел е бил контраразузнаване? Какъв контраразузнавач? Какво трябва да контраразузнавам? Ние отиваме там, в чужбина, ядеш, пише, на другия ден свършва турнирът и ти си заминаваш. Ще отида да видя някоя казарма ли? Ще отида да видя танковете как са разположение? Какво да правя?"


"Гледам ги тия, които са си признали, че са агенти, кой министър, кой депутат, кой има банка, кой приватизирал две три фабрики. Аз такива неща... Тогава играх волейбол, бях глупав човек."


Вицепрезидент на волейболната федерация каза още, че неговата максима в живота е, че си прави каквото си иска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK