Боян Петров планира да атакува два осемхилядника тази година

Боян Петров вече има четири осемхилядника в актива си

© Боян Петров

Боян Петров вече има четири осемхилядника в актива сиАлпинистът Боян Петров, който през 2014 г. изкачи три върха над 8 хил. метра, планира изкачвания на още два през тази година.


Софиянецът прибави още една цел към първоначалната след завръщането в София от успешната мисия на К2 през лятото. Той смяташе да организира експедиция за изкачването на осмия по височина в света Манаслу (8156 м), на който единствен от 14-те осемхилядници не е стъпвал български крак.


Към този проект той е добавил и опит за изкачване на Шиша Пангма (8027 м), който също се намира в Хималаите. Това е най-ниският от осемхилядниците, но се смята за един от най-опасните за катерене. Той е изкачен най-късно и поради факта, че се намира изцяло в Тибет и има ограничения за посещения от чужденци.
Първите българи на Шиша Пангма са Дойчин Василев и Карина Сълова през 1999 г.


На Манаслу четири български експедиции правят неуспешни опити за изкачване - през 1993, 1998, 2008 и 2009 г. Под върха през 1998 г. загива Христо Станчев.


Плановете на Боян Петров, който стана първият българин на Канчендзьонга и К2, са да катери през есента, когато също има добър сезон в Хималаите.


"Вече съм подал проект за частично финансиране от спортното министерство, останалите пари се надявам да осигуря от спонсори", коментира за "Дневник" софиянецът, който вече има четири осемхилядника в актива си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK