Да бягаш много - също толкова опасно, колкото да не правиш нищо

Според доклада най-полезено е бягането от 1 до 2.4 часа седмично с бавно или средно темпо не повече от три пъти седмично

© Associated Press

Според доклада най-полезено е бягането от 1 до 2.4 часа седмично с бавно или средно темпо не повече от три пъти седмичноЕнергичното движение - повече от 11 км/ч, повече от 2.4 часа на седмица и повече от три пъти седмично - може да бъде също толкова вредно, колкото и това да стоиш на едно място и да не правиш нищо, показва ново кардиологично проучване. 


Докладът, публикуван през миналата седмица от датски учени, твърди, че има момент, в който упражненията се превръщат от полезни в опасни. Изследването не уточнява колко напрегнатото движение може да навреди на хората, но отбелязва, че напрежението от интензивните упражнения може да окаже негативно влияние върху сърдечно-съдовата система. А бягането в по-умерено темпо и по-малко часове седмично е много по-полезно, отколкото усиленото. 


"2.4 часа бягане на седмица е смешно, ако опитвате да се класирате за Бостънския маратон. Но ако се опитвате да доживеете до 90 и все още да сте в добро здраве и със здраво сърце, това е може би идеалното количество", коментира пред "Блумбърг" Джеймс О'Кийфи, който е един от авторите на проучването. 
Според доклада тези, които правят джогинг от 1 до 2.4 часа седмично с бавно или средно темпо не повече от три пъти, имат най-висока степен на преживяемост. По-интензивно и по-често бягане поставя практикуващите го близо до тези, които изобщо не бягат, по отношение на риска от смъртност, твърдят авторите.


Авторите на изследването твърдят, че при тези, които бягат по-бързо, има девет пъти по-голяма вероятност да умрат преждевременно в рамките на 12 години, отколкото при тези, които бягат с около 8 км/ч два или три пъти седмично. 


В дългогодишното проучване са били разгледани 5048 здрави хора. От тях 1098 са били редовно бягащи, а 413 - водещи по-застоял начин на живот хора, които не са практикували джогинг в предходните 12 години.


При тези, които бягат с над препоръчителните в доклада темпо, честота и времетраене, има само 6% по-нисък риск от смъртност спрямо тези, които не бягат и водят заседнал начин на живот. В същото време при тези, които бягат между 60 и 140 минути седмично, има 71% по-нисък риск спрямо тези, които не спортуват. 


"Когато се осъществява в продължение на десетилетия, високото ниво на активност може да доведе до рискове за здравето, особено за сърдечно-съдовата система. Ако целта ви е да намалите риска от смърт и да увеличите продължителността на живота си, джогингът с умерен темп няколко пъти седмично е добра стратегия. Повече от това е не само ненужно, а дори може да бъде вредно", коментира д-р Петер Шнор от датската болницата "Фредериксберг", създател на започналото през 1976 г. и продължаващо до днес кохортно проучване Copenhagen City Heart Study. 


В публикувания миналата седмица доклад са отбелязани 28 смъртни случая при бягащите и 128 сред тези, които не бягат. 


Заради малкия брой изследователите не са били в състояние да докладват различните причини за смъртните случая, обяснява друг от съавторите на проучването - Джейкъб Марот, който е специалист в статистиката. Бягащите обаче са били по-млади, с по-ниско кръвно налягане, по-малък индекс на масата и по-ниска честота на тютюнопушене. 


Дук-Чул Лий, който е написал придружаваща уводна статия към доклада, коментира пред "Блумбърг", че са необходими повече изследвания, насочени към свързани със сърцето смъртни случаи при хора, които се занимават с енергични упражнения от бягане до колоездене и ски. Той допълва, че тъй като в доклада има малко починали хора, особено сред енергично бягащите, това ограничава изводите. "Дали има някакво оптимално количество упражнения или дали има горна граница са въпроси, които се нуждаят от повече проучвания и изследвания", заявява той. 


Докладът среща и своите противници. Дейвид Бах, който е кардиолог и запален бегач, завършил над 35 маратона и няколко ултрамаратона, твърди, че констатациите в този и други доклади не могат да обрисуват пълна картина. "Далеч не съм убеден, че въз основна на този и други доклади съществува действително увеличение на сърдечно-съдовия риск при по-високи нива на физическа активност. Ако докладът показва това, за което претендира - че четири часа бягане на седмица е потенциално опасно - поставя много нисък таван на това, което е приемливо", заявява Бах. 


Той допълва, че е важно хората да не използват този доклад избирателно, за да не спортуват, тъй като воденето на заседнал начин на живот често води до затлъстяване и диабет. Повече от 1/3 от възрастните в САЩ са с наднормено тегло, а броят на диабетиците е нараснал до 19.6 милиона през 2011 г. спрямо 5.5 милиона през 1980 г. 


На сходно мнение е и Алекс Хъчинсън от Runner's World. "Очевидно има праг, при който многото тичане спира да носи полза, и втори праг, при който много тичане може да навреди на здравето ви. Но няма консенсус за това къде се намират тези прагове и няма достатъчно доказателства, че те се намират на ниските нива, които са посочени във въпросния доклад", пише той. 

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никакво бягане. нали знаете какво бил казал Чърчил, като го питали какво мисли за бягането: "ужасно, всеки път като тръгна да бягам си разливам уискито."
  Най-много леки разходки, по-малко стрес и повече усмивки.

 2. 2 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 793 Неутрално

  80% от ползите се постигат с 20% от тренировките. Умереност му е майката - в храненето, в спортуването, в живота.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 548 Неутрално

  три пъти седмично по 5 км за 20ина минути звучи съвсем умерено

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  Един здрав секс се равнява на 20 минути бързо бягане,кое да практикувам от двете за да не се претоварвам.Иначе всеки ден правя разходка,нормално ходене по 10 километра.

 5. 5 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Доста непрофесионален доклад. Немалко хора бягат по 5-6 дена в седмицата общо по над 50 километра и дори да не са много по-здрави от обездвижените, са много по-щастливи.

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#4] от "ahorra":

  Адмирирам твоята рецепта, защото и аз я изпълнявам. Много ходене, много въртолене, правилната храна и правилните течности.

 7. 7 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Умереността във всичко е ключа към щастието

  malart.blog.bg
 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ходенето е истината.
  Хората са създадени най-вече да ходят и да спят. Единствено понякога да тичат и понякога да посядат.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Всеки трябва сам да си усеща кога да спре и кое му носи полза или вреда.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Редовно практикувайте 4х100 под орехова сянка вечер. Може и с мезе, ама леко. Тежките мезета водят до цироза!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#3] от "fpyyh": 5км за 20 мин са 15 км/ч. Това прави маратона за под 3 часа... Това си е направо спортно, а не умерено! По-спокойно...

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Да бе тези басни да ги разправят на някой друг......тази публикация е спонсорирана от съюза на ресторантьорите.....изобщо интернет пространството е място, където се лъже безнаказано и винаги има идиоти да ти повярват....

 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всяко нещо трябва да е с мярка...

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Не е необходимо да бягам-като ми омръзне да седя, полягвам.

 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#3:"fpyyh"]три пъти седмично по 5 км за 20ина минути звучи съвсем умерено[/quote]

  Всъщност 2.4 часа са 144 минути или три пъти по 48 минути. С 10 км/час за 48 минути ще пробягате 8 км.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За тия дето живеят в малки градчета и са с проблеми в колена, глезени, високо тегло-велосипед! За тия от София- велосипед в хола пред телевизора...
  За по-млади и безпроблемни 3-4 пъти седмично x 4-5 км. леко бягане + упажнения за гъвкавост.

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 17. 17 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#5:"b_d_s"]Доста непрофесионален доклад. Немалко хора бягат по 5-6 дена в седмицата общо по над 50 километра и дори да не са много по-здрави от обездвижените, са много по-щастливи.[/quote]

  Това със щастието е една друга бира. Тичането действа като наркотик. Няколко пъти съм го преживял след натоварващо дълго бягане около 80-90 мин после имам чувството че съм най-щастливия човек на земята.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Интересни и любопитни изводи, извлечени от практиката. Дори да не са съвсем прецизни като стойности, са чудесен повод да се замислим по въпроса и всеки да свери собствения си часовник...

 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#17:"biss Mark"]след натоварващо дълго бягане около 80-90 мин после имам чувството че съм най-щастливия човек на земята.[/quote]

  така е, аз също

 20. 20 Профил на Nikolay Valtchanov
  Nikolay Valtchanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Човекът си е явно учен, щом отбелязва от самото начало: "Все пак с умереност интересни неща не се постигат."

  А тая цел да живееш две години по-дълго на 85 вместо два пъти по-интересно на 25 така и не мога да я зацепя.

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Може би има нещо вярно в това, че прекалено дългото редовно товарене вреди. Аз познавах човек, който е ходил в планините като спортист. В резултат на това след 60-те си години имаше сериозно заболяване на краката и едвам ходеше.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Много спорт , много храна , много алкохол , много власт ... В малки количества е винаги полезно . Вредно е , когато се прекалява.

 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  всеки организъм е различен и е строго индивидуално,кой колко да бяга и дали изобщо да бяга,мен лично по ми харесва да бягам по малко с по високо темпо,и ми се отразява по добре,а статията има истини но е прекалено обобщаваща,мисля че трябва строго индивидуален подход към спорта ,не толкова общо казано

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  А то зависи и от възрастта.

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedo pepo":

  Добра идея.

 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#14:"dedo pepo"]Не е необходимо да бягам-като ми омръзне да седя, полягвам[/quote]
  -.„Аз винаги следвам правилото: не бягай, ако можеш да стоиш; не стой, ако можеш да седиш; не седи, ако можеш да лежиш.” /Уинстън Чърчил/
  ”Моята гимнастика е да нося ковчезите на онези мои приятели, които са вярвали в бягането за здраве и гимнастическите упражнения.” /Уинстън Чърчил/

 27. 27 Профил на veselin
  veselin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бягането изисква малко по-голяма отговорност към Сърдечно Съдовата Система, а това без пулсомер - не става.

  Мъдрост и умереност в съчетание с постепенност - Няма невъзможни неща !

  Постоянно виждам хора, които не си дават сметка натоварването, гледат само часовника и разстоянието - а това си е груба грешка за непрофесионалисти . . .

  veselin
 28. 28 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  5 км за 20 минути. Ти си почти професионалист

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#4] от "ahorra":

  Според изследвания на лекари от Щатите, за да има ефект като цитираният от вас, сексът трябва да бъде с продължителност повече от 20мин. Аз поне не познавам някой в състояние да практикува такова нещо ежедневно(нека да е 5 пшти седмично)... Дори и винаги със синьо хапче под езика! Статистиката сочи, че хората, занимаващи се с ежедневна физическа активност правят и по-добър секс. Ако имате BMI >30, за какъв кеф под юргана можете да говорите - вие просто нямате въздух...

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.5":
  Всеки съди другите по своите възможности а там е записано ТРИ ДНИ В СЕДМИЦАТА.Като не ти помагат хапчетата почвай да тренираш всеки сам избира кое да предпочете.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  [quote#30:"ahorra"]секи съди другите по своите възможности [/quote]


  Особеното при приказките е че вървят обратно пропорционално на действията!
  Успех със здравия секс 3 пъти седмично, ще ти стискам палци, че може и свещ да ти запаля?!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на stefanos333
  stefanos333
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Действа се според индивидуалният случай. Не на всеки човек спортното му хоби е тичането. Развивайте този спорт, който ви е любим и ви носи удоволствие...

 33. 33 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Движението е здраве ! Човек от десетки и стотици хиляди години се движи, и то много, за да си намира храна. Организмът е пригоден към движението. Колите се явиха от 100 години, а масово от 50-60. Затова липсата на движение е болест. Движа се и то много цял живот и на пенсионна възраст нямам високо кръвно, не взимам лекарства за никаква болест и се чувствам добре. Такива изследвания като горното са пълни глупости. Едно изследване на американски лекари от преди 20 години показва, че човек трябва най-малко 4 пъти седмично да се натоварва физически най-малко по 40 минути до изобилно изпотяване.
  Другото е високо кръвно, сърдечни проблеми, диабет и лошо настроение.

 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Слушах преди години за изследване, според което средната продължителност на живот на професионалните спортисти е по-ниска от тази на другите хора. За други спортисти не съм обръщал внимание, но от различните футболни легенди ми прави впечатление, че рядко преминават 80 години и почти винаги става въпрос за сърдечни проблеми. Казвам го с уговорката, че може и да бъркам. Склонен съм да се съглася с изследването от статията, че има определен праг на полезно натоварване за организма и когато той редовно се преминава тогава нещата не са толкова здравословни. Трябва да има баланс във всичко.

 35. 35 Профил на mladevroatlantik
  mladevroatlantik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тичането без причина е западна мода и глупост, много ясно че нема да е полезна за организма. Коя западна мода се е оказала полезна за организма?
  Столетниците по селата цел живот са тичали за здраве като чели...

 36. 36 Профил на mladevroatlantik
  mladevroatlantik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ползвайте правилни думи. Бега се когато те гонят, когато не те гонят се тича или търчи.

 37. 37 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 548 Весело

  да не се похвали малко човек, под двайсетина имах предвид 24-5, а не 19-20, т.е. около 5 минути на километър, а не под 4.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK